Жилището вече е наше! Но как да го обзаведем?

Какво е значението на цветовете в дома ни? Вижте!
18 апр 2017 09:45, Екип на Dnes.bg
Жилището вече е наше! Но как да го обзаведем?
Снимка: pinterest

След като вече сме избрали своя дом и сме започнали процедури по закупуването му, е време да помислим и как да го обзаведем. В рамките на нашия проект Apartmenttherapy вече стана въпрос - представителите на коя зодия какво точно обичат в своя дом. Затова в следващите редове ще обърнем повече внимание на обзавеждането и най-вече на цветовете, с които да бъде разкрасен домът ни.

Още по темата

Когато говорим за обзавеждане си даваме сметка, че това е строго индивидуално за всяко домакинство и както се казва – въпрос на вкус. Вашият вкус често може и да е различен от този на вашите близки или приятели, затова ако се чудите как да обзаведете своя нов дом, допийте се до най-близките си, но крайното решение вземете самите вие. Защото това е вашият дом и е важно вие да се чувствате максимално комфортно в него. Гостите ще идват и ще си отиват, а вие оставате да живеете всеки ден в него, нали?

Като цяло най-важен и тук е холът (всекидневната). Логично е тук да прекарвате най-дълго време в дома, а и тук ще ви идват гости, така че съвсем нормално той трябва да има най-представителен и приятен вид. Ако холът ви е голям може да експериментирате с голям диван, секция или голям телевизор за стената например, но ако тази стая е по-малка помислете добре как ще подредите мебелите си максимално добре, за да остава и пространство за въздух.

Натрупаното с излишни мебели жилище не прави добро впечатление, а и понякога говори за липса на вкус. Вместо да слагате старите библиотечки за книги например, може да помислите за лавици на някоя от стените. Те спокойно могат да бъдат съчетани с останалите мебели в хола ви като маса, столове и дори дивана.

Ако кухнята и всекидневната ви са едно помещение, както е често срещано в новото строителство, то тогава непременно трябва да съчетаете кухненската част с останалата, за да няма контраст в самата стая. Добре е и мебелите да са в един и същ цвят или 2 или повече цвята, които обаче да се допълват или контрастират.

При обзавеждането на спалнята действат по-прости правила. Тук по-скоро всичко трябва да е на първо място практично направено, а едва след това ефектно. Задължителните елементи тук са ясни – спалня, гардероб, нощно скафче. И все пак всичко зависи на първо място от пространството, с което разполагате.

Какво обаче е значението на цветовете в дома ни? Нека видим в следващите редове.

Зеленото прави връзка с природата, пролетта и зараждащият се нов живот. Доказано е, че зеленият цвят успокоява съзнанието и очите.

Синьото кара човек да се отпусне, а червеното е цветът на огъня и на страстта. Практически червеният цвят рядко се използва самостоятелно, но е отличен цвят за акцент и съчетание с други цветове.

Доста хора залагат на кремав или розов цвят. По подразбиране това е предимно детски или женски цвят. И все пак това е нежен цвят, който символизира чистата обич и всеотдайност.

Жълтото е слънчев и топъл цвят и заради това също е често предпочитан. Свързван е с щастието и лятото.

Оранжевият цвят е по-екзотичен от жълтия, но също носи топлота и радост. Ако искате да заложите на нещо неутрално, може би вашият цвят е бежовият.

Сивото като цяло е по-скоро студен нюанс и рядко може да бъде основен цвят, но пък си подхожда за съчетание с почти  всичко.


Още от
Спонсорирано съдържание