Време е за нашия нов дом! Но къща или апартамент да изберем?

Какви са плюсовете и минусите да живееш в къща
8 мар 2018 08:50, Екип на Dnes.bg
65
Време е за нашия нов дом! Но къща или апартамент да изберем?
Снимка: Flickr

Съществува ли идеалното жилище? Или нашето бъдещо семейно огнище е идеалният сбор от най-малките възможни компромиси, които може да направим?

Когато търсим да закупим жилище, съвсем естествено на първо място трябва да си отговорим на няколко важни въпроса, преди да започнем с огледите. Отговори, които ще ни спестят доста излишно лутане, че дори и нерви, ако самите ние не знаем какво точно търсим. А първите и най-елементарни въпроси не може да бъдат други, освен тези: какво точно жилище търсим – къща или апартамент, колко голямо да бъде то, както и къде точно искаме да бъде разположено.

Още по темата

В рамките на проекта Apartmenttherapy ние от Dnes.bg, заедно с нашите партньори от Токуда Банк, ще ви дадем ценни съвети за това кое е най-важното при избора на жилище.

И така – един от ключовите въпроси в началото е апартамент или къща да изберем. Дълги години в българското общество този въпрос реално не беше особено актуален. В големия град в къща си живееше само този, който има такава от своите родители и роднини, а закупуването точно на апартамент беше модерната алтернатива на новия градски човек. В последните години обаче нещата далеч не стоят така. Хората масово отново започнаха да оценяват плюсовете на това да живееш в къща, особено ако тя е разположена в покрайнините или дори извън големия град, но същевременно е достатъчно близо до него.

Да живееш в къща определено си има своите предимства. Най-малкото тук съобразяването със десетки съседи, някои от които не особено дружелюбни, е далеч по-малко. В къщата доста по-спокойно може да правиш това, което искаш – да се усамотиш с любимите хора, да се разходиш в градината, да погледаш телевизия без излишни шумове от съседни апартаменти, или пък точно обратното – да посрещнеш гости. Освен това къщата върви с двор, който е прекрасно място за релакс в топлите дни – дали за кафе или бира на зелената морава, или чрез някое любимо хоби като например отглеждането на цветя. Играта на децата ви също ще е далеч по-безопасна.

Разбира се, както всяко нещо, и живеенето в къща има минуси. На първо място голямата къща доста по-трудно се отоплява през зимата. Но пък от друга страна отоплението на дърва тук е доста по-лесно, отколкото в апартамент. Ако къщата ви е разположена в покрайнините на града, или дори извън него, както се случва все по-често в последните години, определено трябва да сте човек, който е готов по всяко време да запали колата си и да тръгне до града. Дали за да отиде на работа, или за да приберете децата от училище – ако сте избрали да живеете по-близо до природата, ще трябва да понесете този недостатък.

Цената пък от своя страна, може да бъде както плюс, така и минус. Ако желаете да закупите стара къща, която да реновирате, със сигурност ще ви излезе по-евтина покупката, но пък ще трябва да вложите много средства и време в ремонта й. Новите къщи пък, особено тези в по-скъпите райони на столицата и големите градове, са си доста по-сериозна цифра от покупката на един апартамент. Но пък ако имате средствата да я закупите, инвестицията определено си заслужава.

Независимо колко би струвала новата ви къща, експертите на Токуда Банк са готови да ви помогнат. Банката обяви атрактивни условия по ипотечния си кредит от 3,6% фиксирана годишна лихва за първите 3 години на кредита. Кредитът може да бъде в лева или евро и до 95% от размера на обезпечението, а средствата да се използват за покупка на жилище, ремонт и обзавеждане или за рефинансиране на вече взет ипотечен кредит.

Вярна на принципа си да не натрапва услуги и такси на своите клиенти, при отпускането на ипотечния кредит Токуда Банк не изисква ползване на пакети от допълнителни банкови услуги, които обикновено съпътстват тегленето на кредит. Сключването и поддържане на застраховка "Живот", "Злополука" или застраховка на кредитни вноски също не е задължителна.

Според изчисленията, за кредит в размер на 70 000 лева за срок от 30 години (360 месеца) при 3,6% за първите 3 години и 3,722% за останалия срок (3 м. СОФИБОР 0,122 + надбавка от 3,60 п.п.) и всички допълнителни такси, годишният процент на разходите е в размер на 3,81%, а общо погасената сума – 116 685,72 лева.

Пролетта почти дойде, а тя е идеалното време да стартирате с огледите. А дали ще закупите апартамент или къща? Решението е изцяло ваше! Важното е единствено да се чувствате уютно в новия си дом.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


65
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
35
2
 
7
 
! Отговори
До 35 преди 6 години
С климатик ли? Я пак?Имам вила с 3 климатика за всяка стая. Отивам през зимата при нормално студено време. Пускам ги и след 2-3 часа, температурата вътре от 5 градуса е станала на 6 градуса. Ако запаля камината, след половин час вътре е над 22 градуса. Но камината си иска дърва ....Има си плюсове животът като на село, но за голям град, къщата има много повече минуси, отколкото плюсове. Дъщеря ми много искаше да си купят къща до София, по примера на техен приятел, но бързо размисли, като видя к
34
4
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Стар софиянецВ щатите сигурно и там са със селски корен щом предпочитат да живеят в къщи в предградията.И ако си представяш,че в къща се отглеждат животни или зеленчуци много си се объркал.Все повече хора си правят ливада на двора,с барбекю,с басейн.Изобщо всякакъв комфорт.Ама ти си живей в апартамента и си мисли,че си върхът-стари софиянецо.
33
3
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Стар софиянец Затова ли богатите хора живеят в къщи извън града? Не говори глупости или гроздето е кисело. Ако не можеш да си позволиш къща, ще живееш в апартамент, но ако имаш пари да си позволиш къща с всички екстри на топдестинация, с красив и голям двор,чист въздух, с градинар и жена за чистене, живеенето в къща е страхотно във всяко отношение. Дай боже всекиму.
32
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Анонимен 31И кой ти каза,че трябва да мъкнеш дърва в къщата?Можеш да се грееш с климатик.Аз се отоплявам с локално парно на пелети.Сипваш пелетите в един кош и парното само си ги зарежда.Няма пушек,нито сажди.А що се отнася до манталитета-сигурно бакшишите от панелките в Люлин са хора с градски манталитет,а хора ос образование и престижни професии ,дето живеят в къщи със селски.
31
4
 
11
 
! Отговори
Стар софиянец преди 6 години
Отдавна мина времето на малките блокчета с маломерни апартаменти строени от капиталистите за работниците във фабриките им. Сега един хубав голям апартамент в Центъра на София никога не бих го сменил за къща извън Центъра. Къща в Центъра по-може, но цената им е в пъти по-висока от тази на апартамента.
30
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До 48 годишенПрез 80-е години се построиха доста качествени къщи.Те нямат общо със старите къщи с гредоред на тавана.Естествено една такава къща иска саниране и обновяване ,но излиза много по-евтино от строеж на нова.А в апартамент няма да живея никога.
29
9
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
За София разбира се, че апартамент, а къщата (вила) за събота и неделя през лятото. Къща ли? Как пък не, ще мъкна дърва като улав, вместо да се грея на парното. Къщата е за хора със селски манталитет и за тях къщата е по-доброто решение.
28
6
 
10
 
! Отговори
Къща 100% преди 6 години
Блоковете и апартаментите по 60кв.м. са изобретение на комунистите. Заграбиха имотите и фермите на хората и ги натикаха в мизерни панелки в градовете.Истинските хора живеят в къщи на чист въздух извън града. В западна Европа само най бедните и социално слабите живеят в апартаменти.Изключения доняъде са само супербогатите които притежават огромни мезонети в центъра на големите градове. Но и те не живеят там постоянно защото си имат имения и луксозни вили в покрайнините.
27
3
 
6
 
! Отговори
48 годишен преди 6 години
Естествено е че къщата е по-добре , но говорим за къща направена добре ,а не тези наши къщи от родителите ни останали ,да,тя изисква повече разходи ,но комфорта не е евтин и това е през зимата,иначе през лятото не можеш с топ да ме убедите ,че в града е по-добре,освена ако не сте по 15-30 години за да гледате мацките с къси поличики.... .) Ако сте средна категория и бедни ,то еднозначно през зиматв апартементи ,но лятото,ох ,лято-лято на село в къща.
26
0
 
14
 
! Отговори
дедо гоше преди 6 години
ама чакайте...това е рекламна статия, за една определена банка... боже боже
25
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Анонимен 22Къща в покрайнините на София е доста по-добре, отколкото някъде в самият център. Не ти отнема толкова много време за предвижване колкото си мислиш. Да кола си трябва, но разликата в начина на живот е изненадващо голяма.
24
3
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Аз съм живяла в къща,сега сме в апартамент но пак ще живеем в къща.Поддръжката е 50/50 с тази разлика ,че-например ако ти потече тавана на къщата,ти ще си я оправиш,а ако те наводни съседа от апартамента,ще чакаш негово благоволение да отстрани повредата.Така че аз съм за къща.А за двора ако искаш засей,ако искаш циментирай,ако искаш го остави да буреняса,той си е твой и ще правиш каквото решиш.
23
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До bgИ защо да си струва да живееш само в тези 4 града?В другите градове да не живеят аборигени?Няма такъв трафик като в големите градове,съответно много по-лесно е придвижването до работа,детска градина или училище.Във всеки един областен град има подходящи болници,училища,паркове,детски градини.
22
4
 
2
 
! Отговори
bg преди 6 години
наистина не всички живеят в София, но и купуване на апартамент си струва и има нужда само в София, Пловдив, Бургас и Варна...Иначе качеството на живот е 1000 пъти по-добро в къща ( не е толко много работата), но с деца в училищна възраст в един от изброените 4 града е трудно, а в София почти невъзможно
21
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
И защо трябва да приравняваме всичко към София?Къща в околностите на всеки друг гард в България удължава незначително времето за пътуване.Не всички живеят в София,а не повече от 20 процента от населението.
20
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Къща, но в Центъра на София не звучи лошо. Е, доста работа ще има гордият собственик, но всяко удоволствие се заплаща. Къща извън София или в покрайнините на София не звучи добре, особено ако човек работи някъде в другият край на София. Като цяло къщата изисква много повече средства за поддръжка от апартамента и най-вече много повече време. Разбира се за всеки влак си има пътници. Някои предпочитат градският живот, т.е. апартамент, други предпочитат селският живот, т.е. къщата и всички са прави.
19
0
 
6
 
! Отговори
До 5 брей преди 6 години
Не можеш да смяташ.Не лихвата е 67%, а плащаш 67% повече от изтегленият кредит за 30 години.Лихвата е 2,22%, което е 67 делено на 30 години.
18
4
 
9
 
! Отговори
Стар софиянец преди 6 години
Имам и къща, имам и апартамент. Изборът при мен е еднозначен - апартамент. Къщата и дворът изискват много работа и докато през лятото нещата са горе-долу почти еднакви, то през зимата, къщата е явно по-неудобния вариант. В София съм и сега отивам на работа пеша в Центъра на София за 15 минути. Ако живея в къщата, която е на 5 км след Околовръстното, ще ми трябва час с кола и метро, а понякога и повече. Никой не чисти улиците от сняг и ако не си с джип, не можеш да излезеш и става сложно.
17
10
 
15
 
! Отговори
аз-ът преди 6 години
за мен само душеявно болен може да се колебае между къща и апартамент. естествено че къща !!!!!!!
16
5
 
18
 
! Отговори
Св преди 6 години
Сещам се за един форумец, дето пишеше колко по - добре му било в апартамент, защото къщата - по - скъпа поддръжка, много работа и т.н. После обаче, го дразнели съседите, че давали да си направи апарт-а по "свой вкус" - банята в хола, хола на терасата, детската в банята, а кухнята на стълбищната площадка, главата във фурната. Собствеността си е негова, но климатиците на стената на съседите, остъкления, зидарии преработки, щот си негово и не го интересува общата визия. Важно му е отвътре как е.