Какво жилище ни е нужно? Зависи и от годините ни

Животът ни е низ от промени. Нуждата от дом обаче е постоянна
15 мар 2018 09:00, Екип на Dnes.bg
14
Какво жилище ни е нужно? Зависи и от годините ни
Снимка: pinterest

Целият живот на човек е низ от промени. И реално погледнато повечето от тях са директно свързани с възрастта ни – дали се учим да ходим, играем, дали учим или работим, дали сме сами или сме намерили своя партньор в живота...

В определен момент от своя живот имаме нужда от едни вещи, след години те може да ни се струват напълно излишни боклуци, или просто да останат един сантиментален спомен... Сигурно обаче е едно - всеки един човек – от раждането си до края на своя живот, има нужда от дом. Жилище, в което да расте, учи, да се прибира след работа, да се събира с приятели, да се радва на децата си...

И точно защото в нашата традиционна рубрика Apartmenttherapy говорим за нашето жилище и кредита, който ни е необходим за него, няма как, заедно с нашите партньори от Токуда Банк, да не отговорим на друг основен въпрос, който всеки, тръгнал да си купува жилище, си задава: Каквото е подходящото жилище за всеки етап от живота ни?

Да, наистина годините ни имат важно значение за това какво жилище ще си купим. Вероятно това което ще искате сега, ще бъде различно от това, което ще искате след 20 години. И в това няма нищо лошо, нищо притеснително. Дори напротив – ако е така, това означава, че животът ви се е развил, може би сте повишили и доходите си и вече имате друга представа за идеалния дом. Затова не приемайте непременно покупката на жилище като покупка за цял живот. Може би ще размислите след години, може би семейството ви ще се разрасне, и така вие ще имате нужда от нещо по-ново и по-голямо. Но да започнем от начало...

Ако сте млад човек, който току-що е напуснал жилището на родителите си, със сигурност ще имате много въпроси за бъдещия си дом. Вероятно ще търсите такъв, в който има това, което ви харесва от бащиното жилище и в който да няма това, което ви е дразнило. Доста често младите хора, особено в годините на и след студентството си, предпочитат да живеят под наем и това е съвсем логично. Те са все още неориентирани в своята професия и тепърва прохождат в нея, а и вечерният и нощен живот все още ги влече силно, за да се отдават на сериозни въпроси от типа къде и какво жилище да си купя. И все пак рано или късно идва равносметката, която ни показва, че сме наринали хиляди на своя наемодател и много по-логично е тези пари да се изплащат за нещо, което след време да бъде наше, нали?

От гледна точка на най-младите, двустаен апартамент е напълно достатъчен. Той ще ви предостави собствена спалня и разбира се, всекидневна, в която спокойно да се събирате с приятели. Такъв апартамент излиза и по-евтино за все още по-нестабилния бюджет на младия човек, който често сменя работата си или дори посоката в своя професионален живот. По-малкият апартамент ще ви спести и излишното чистене, което както знаем, не е най-приятната част, особено ако имате често гости.

Такъв апартамент е напълно достатъчен и за бъдещо семейно гнездо с любимия човек, който ще срещнете. Когато обаче дойде време и за деца, двустайният апартамент в един момент може да ви се стори малък и да се наложи да помислите за по-голямо жилище.

Ако вече пък имате своята половинка в живота и мислите за деца, е по-добре да се ориентирате към по-големи жилища. Добре ще е освен вашата спалня, да има поне още една за вашето дете (деца.) Доста често хората купуват и апартамент, който е с перспектива за евентуално заграждане на една от стаите, така че след време от нея да станат 2 помещения. Такъв вариант e малко краен, но все пак би ви свършил работа, защото вече има доста достъпни и леки материали, с които може да се изгради една нова и тънка стена, която да даде нова спалня за вас или наследниците ви. А и лесно може да изтеглите един кредит, за да направите необходимия ремонт.

Ако пък вече децата ви са големи и са напуснали семейното огнище, а вие оставате с голям апартамент, може да помислите дали не е по-добре да го продадете и вместо него да вземете нещо по-ново и по-малко, но с по-добра локация. С парите от продажбата на едното жилище може да си купите друго, а с остатъка може да подпомогнете децата си за техен собствен дом. Възможен вариант е и да пуснете големия апартамент под наем, а с приходите от него да изплащате кредита си за едно по-малко, но по-ново жилище.

Ако пък просто искате да закупите някъде апартамент, който да давате под наем и така той да ви носи доходи, помислете много добре какви потенциални наематели търсите. Ако апартамента ви е по-малък, вероятно вашите бъдещи наематели ще са млади хора, които не са семейни или поне нямат деца. В тази си позиция е логично тези хора да търсят място, което да е комуникативно и да е близо до места за забавления или за вечеря навън. Ако планирате да закупите по-голям апартамент, трябва да ви е ясно, че наемателите ви най-вече ще са семейства с дете (деца), които ще оценят като плюс близост до детски градини и училища, хубав парк и места за семеен отдих.

Така че преди да започнете да правите огледи на потенциални жилища, помислете добре какъв точно апартамент ви трябва. Дори и да нямате всичките пари, тегленето на ипотечен кредит никак не е сложна задача. А семейният уют и красивите мигове със семейството нямат цена, нали?

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


14
Още по темата: домжилищеApartmenttherapy
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
12
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Трябва да има резон. Като ще си продавате душата, поне да не е на дявола. Купете си жилище на морето. По евтино, ще си намалите разходите. В големия град е безсмислено. Големи сметки ниски заплати. Не можете да изплувате напълно. И да се задържите. В много градове е по устроен живота от София.
11
0
 
29
 
! Отговори
БрокерБрат преди 6 години
жилището се нуждае от освежителен ремонт - покрива се е срутил а основите са поддалитихо и спокоино място - автобус има на 30 мин пеша в калта, веднъж на високоснакомуникативно място - трамвай под прозорцитев близост има парк - шубраци в дерето до блокапредпочитан нов квартал - няма канализацияизгоден за инвестиция - даже и да го купите, пак няма да искате да живеете в него защото е супер мизерен.нов панел - как нов? не ги правят от 30 години...
10
0
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
надувате..? издиша..? не става вече, май се пукна, ама ако си нямате работа напъвайте. Ако мислите, че има смисъл - вижте съседната статия как се топим и ще разберете, че няма смисъл.
9
2
 
26
 
! Отговори
Реалист преди 6 години
Да им имам и съветите - да си купуваме възможно най-малкото жилище според броя на членовете на семейството. Първата стъпка са парите - с колко пари разполагаш, какви са ти доходите, на каква възраст си и колко време ще имаш тези доходи. После би трябвало да избереш нещо с подходящо местонахождение (локация не е българска дума) и съответна големина според доходите и плановете ти. То така е на теория, но на практика с мизерните доходи при демокрацията в България, никакви съвети не помагат.
8
0
 
30
 
! Отговори
Докер брокер преди 6 години
Бе тия гадове, що не теглят кредити и да почнат да купуват апартаменти. Много се забатачи работата последно време. Никой не купува, страшен глад настана.
7
1
 
23
 
! Отговори
Най-важните въпроси преди 6 години
1. Достатъчно голяма заплата, за да може човек под 30-годишна възраст да си позволи да купи поне тристаен апартамент, без да се заробва с дългове или поне да може да изплати кредит в обозримо бъдеще без да мизерства. Само при това условие ще може спокойно да мисли за създаване на семейство и деца.2. Настаняване с предимство в общински жилища на млади семейства под 30-35 г.,ако и двамата имат поне средно образование и възможност да купят това жилище на преференциални цени, ако родят поне 2 деца
6
10
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Анонимен 2Съгласна със с Вас.На запад хората не са по -прости от нас-живееят в къщи,на спокойствие.Ние сме се наблъскали като сърдели в апартаменти,оплакваме се че съседите тропат,наводняват ни,плащаме входни разноски за асансьори и подръжка и др.,ама сме в града,а в града е по-голяма селения от село.
5
3
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Искат да продадат една мухлясала панелка и да станат милионери за 1 нощ, ама не става така
4
3
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
На тези високи цени имот не купувам . Няма да хрантутя алчните собственици и брокери
3
8
 
3
 
! Отговори
Р/S преди 6 години
Ако се въведе еврото есента или пролета 2019 ,то % по ипотеките ще са малки ,така че не купувайте имоти докато не се въведе еврото.
2
3
 
15
 
! Отговори
Митьо преди 6 години
Баща ми ми прехвърли апартамент 120 кв. и 40 кв. гараж. Банките ДГД, особено ония мазник Хъмпърцунян!!!
1
1
 
13
 
! Отговори
Злобюл преди 6 години
Пук!