Ново или старо строителство? Вечният въпрос

Кои са предимствата и недостатъците на новите сгради
20 мар 2018 10:00, Екип на Dnes.bg
87
Ново или старо строителство? Вечният въпрос
Снимка: Булфото

Когато говорим за покупката на апартамент, едва ли има друг въпрос, който да предизвиква повече дискусии от темата старо или ново строителство да изберем. И в едната, и в другата посока, съществуват толкова клишета и твърдения, че със сигурност този въпрос си задава всеки, който тръгне да си купува нов дом.

Истина ли е, че новото строителство не е толкова качествено, като старото? И правилни ли са твърденията, че няма смисъл да се купува по-стар апартамент от 20 години, защото цената му ще пада и не след дълго той няма да е годен за употреба? За да ви бъдем полезни, в рамките на нашия проект Apartmenttherapy, от екипа на Dnes.bg, заедно с нашите партньори от Токуда Банк, ще се опитаме да ви отговорим на въпроса за избора на жилище и етапа на негово строителство.  
 
Като за начало, да видим какви предимства и недостатъци имат новите апартаменти. Безспорен техен плюс е, че една нова сграда се проектира по последните тенденции в строителството и архитектурата. Така че смело може да кажем, че един нов строеж следва новите идеи и технологии, които противно на много мнения, изобщо не са по-лоши от старите. Освен това, при новото строителство обикновено самото пространство в апартамента е използвано максимално добре, за да може стаите да са с оптимална функционалност.
 
Новите апартаменти имат и огромен плюс – те са с много по-добра изолация от старите, което е предпоставка за много добра енергийна ефективност. А това е особено важно, защото води след себе си и по-ниски сметки да отопление. Освен това новите сгради имат и гаранция за строителството и качеството, а това е солиден плюс в първите години, където строителят трябва да отстрани евентуални дефекти за своя сметка.
 
Разбира се, и новото строителство има своите минуси. Може би най-сериозният е, че солиден процент общи части се калкулират в цената, което прави подобни апартаменти практически по-скъпи. Заради общите части и квадратурата често е обявена по-голяма, отколкото е чистата площ на апартамента. Ако говорим за апартамент в нов комплекс, понякога и инфраструктурата към него е проблем, ако все още не е изградена. Това обикновено се случва бързо, но не е изключено и да ви създава известни проблеми в годините, особено ако е в квартал, където нещата все още не са съвсем доизпипани.  
 
Затова е важно, ако решите да заложите на ново строителство, внимателно да проучите строителя и какви отзиви има от негови предишна сгради. Няма да ви изненадаме, ако ви кажем, че някои строители се справят по-добре от други, нали?

Някои банки, като Токуда Банк, имат списък с проверени и одобрени за финансиране от тяхна страна строителни обекти, за които отпускат изгодни кредити преди акт 16. Все пак, щом банката е оценила строителната фирма като надеждна, вероятността да възникнат проблеми с изпълнението и срока е значително по-малка.
 
Какво е положението при старото строителство? На първо място плюсът му е цената, която обикновено е по-ниска от тази на новите сгради. Най-често при старото строителство може и веднага да оцените инфраструктурата около него, защото тя е изградена и надали нещо основно ще се промени. Като цяло старите квартали имат своята връзка с основни улици, градски транспорт, училища и детски градини, което е определен плюс. Освен това около старите блокове обикновено има повече места за паркиране – основен проблем в днешно време.
 
Някои определят за плюс и това, че в един стар апартамент, който е в добро състояние, може бързо да се влезе и живее, без да се правят големи ремонти, а просто се освежи с един латекс. Практически обаче това не е съвсем така. Рано или по-късно в един стар апартамент ще трябва да се направи основен ремонт, който да включва и смяната на ВиК и ел. инсталацията. И нашият съвет е да го направите преди да сте се нанесли в него, защото това ще ви спести доста неприятности в бъдеще и излишно главоболие.
 
Минусите при старото строителство са ясни – в старите апартаменти може да се наложат големи ремонти – както в самия дом, така и в общите части като покрив, асансьори, мазета. Освен това един стар апартамент обикновено по-трудно държи цена, ако например решите да го продадете след години.

Дори обаче и новото ви жилище да се нуждае от ремонт, ипотечният кредит на Токуда Банк за текущи нужди или рефинансиране на кредит от друга банка е много подходящ за случаите, когато жилището има нужда от сериозни реконструкции.
 
Кредитът е с фиксиран лихвен процент от 4,1% за първите 3 години и срок на погасяване до 15 години. Максималният размер е до 95% от приетата от банката ликвидна стойност на имота.
 
Например, за кредит в размер на 20 000 лева за 15 години (180 месеца) при 4,1% за първите 3 години и 4,222% за останалия срок (3м. СОФИБОР 0,122 + надбавка от 4,10 п.п.), еднократна такса за разглеждане на искането и оценка на обезпечението – 0,3%, месечна такса за поддръжка на сметка 2,00 лева – Годишният процент на разходите е в размер на 4,31% и общо погасена сума – 27 053,62 лева.
 
Пълната информация за условията на ипотечния кредит за текущи нужди на Токуда Банк може да намерите на http://tokudabank.bg/bg/services/Ipotechen-kredit-tekuschi-nujdi

Но в крайна сметка изборът ново или старо строителство остава на вас! А и реално едва ли точно това е най-важното във вашия бъдещ дом. По-важно е да се чувствате комфортно в него, защото това е мястото, което трябва да ви дава уют и топлина.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


87
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
Услугата коментари е временно недостъпна. Извиняваме се за неудобството.