Ново или старо строителство? Вечният въпрос

Кои са предимствата и недостатъците на новите сгради
20 мар 2018 10:00, Екип на Dnes.bg
87
Ново или старо строителство? Вечният въпрос
Снимка: Булфото

Когато говорим за покупката на апартамент, едва ли има друг въпрос, който да предизвиква повече дискусии от темата старо или ново строителство да изберем. И в едната, и в другата посока, съществуват толкова клишета и твърдения, че със сигурност този въпрос си задава всеки, който тръгне да си купува нов дом.

Истина ли е, че новото строителство не е толкова качествено, като старото? И правилни ли са твърденията, че няма смисъл да се купува по-стар апартамент от 20 години, защото цената му ще пада и не след дълго той няма да е годен за употреба? За да ви бъдем полезни, в рамките на нашия проект Apartmenttherapy, от екипа на Dnes.bg, заедно с нашите партньори от Токуда Банк, ще се опитаме да ви отговорим на въпроса за избора на жилище и етапа на негово строителство.  
 
Като за начало, да видим какви предимства и недостатъци имат новите апартаменти. Безспорен техен плюс е, че една нова сграда се проектира по последните тенденции в строителството и архитектурата. Така че смело може да кажем, че един нов строеж следва новите идеи и технологии, които противно на много мнения, изобщо не са по-лоши от старите. Освен това, при новото строителство обикновено самото пространство в апартамента е използвано максимално добре, за да може стаите да са с оптимална функционалност.
 
Новите апартаменти имат и огромен плюс – те са с много по-добра изолация от старите, което е предпоставка за много добра енергийна ефективност. А това е особено важно, защото води след себе си и по-ниски сметки да отопление. Освен това новите сгради имат и гаранция за строителството и качеството, а това е солиден плюс в първите години, където строителят трябва да отстрани евентуални дефекти за своя сметка.
 
Разбира се, и новото строителство има своите минуси. Може би най-сериозният е, че солиден процент общи части се калкулират в цената, което прави подобни апартаменти практически по-скъпи. Заради общите части и квадратурата често е обявена по-голяма, отколкото е чистата площ на апартамента. Ако говорим за апартамент в нов комплекс, понякога и инфраструктурата към него е проблем, ако все още не е изградена. Това обикновено се случва бързо, но не е изключено и да ви създава известни проблеми в годините, особено ако е в квартал, където нещата все още не са съвсем доизпипани.  
 
Затова е важно, ако решите да заложите на ново строителство, внимателно да проучите строителя и какви отзиви има от негови предишна сгради. Няма да ви изненадаме, ако ви кажем, че някои строители се справят по-добре от други, нали?

Някои банки, като Токуда Банк, имат списък с проверени и одобрени за финансиране от тяхна страна строителни обекти, за които отпускат изгодни кредити преди акт 16. Все пак, щом банката е оценила строителната фирма като надеждна, вероятността да възникнат проблеми с изпълнението и срока е значително по-малка.
 
Какво е положението при старото строителство? На първо място плюсът му е цената, която обикновено е по-ниска от тази на новите сгради. Най-често при старото строителство може и веднага да оцените инфраструктурата около него, защото тя е изградена и надали нещо основно ще се промени. Като цяло старите квартали имат своята връзка с основни улици, градски транспорт, училища и детски градини, което е определен плюс. Освен това около старите блокове обикновено има повече места за паркиране – основен проблем в днешно време.
 
Някои определят за плюс и това, че в един стар апартамент, който е в добро състояние, може бързо да се влезе и живее, без да се правят големи ремонти, а просто се освежи с един латекс. Практически обаче това не е съвсем така. Рано или по-късно в един стар апартамент ще трябва да се направи основен ремонт, който да включва и смяната на ВиК и ел. инсталацията. И нашият съвет е да го направите преди да сте се нанесли в него, защото това ще ви спести доста неприятности в бъдеще и излишно главоболие.
 
Минусите при старото строителство са ясни – в старите апартаменти може да се наложат големи ремонти – както в самия дом, така и в общите части като покрив, асансьори, мазета. Освен това един стар апартамент обикновено по-трудно държи цена, ако например решите да го продадете след години.

Дори обаче и новото ви жилище да се нуждае от ремонт, ипотечният кредит на Токуда Банк за текущи нужди или рефинансиране на кредит от друга банка е много подходящ за случаите, когато жилището има нужда от сериозни реконструкции.
 
Кредитът е с фиксиран лихвен процент от 4,1% за първите 3 години и срок на погасяване до 15 години. Максималният размер е до 95% от приетата от банката ликвидна стойност на имота.
 
Например, за кредит в размер на 20 000 лева за 15 години (180 месеца) при 4,1% за първите 3 години и 4,222% за останалия срок (3м. СОФИБОР 0,122 + надбавка от 4,10 п.п.), еднократна такса за разглеждане на искането и оценка на обезпечението – 0,3%, месечна такса за поддръжка на сметка 2,00 лева – Годишният процент на разходите е в размер на 4,31% и общо погасена сума – 27 053,62 лева.
 
Пълната информация за условията на ипотечния кредит за текущи нужди на Токуда Банк може да намерите на http://tokudabank.bg/bg/services/Ipotechen-kredit-tekuschi-nujdi

Но в крайна сметка изборът ново или старо строителство остава на вас! А и реално едва ли точно това е най-важното във вашия бъдещ дом. По-важно е да се чувствате комфортно в него, защото това е мястото, което трябва да ви дава уют и топлина.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


87
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
42
15
 
13
 
! Отговори
бивш строител преди 6 години
Много от коментиращите тук не са прави!Старото строителство не е добре.Даже да направиш супер ремонт утра бабата над теб ще протече(а тя няма пари за ремонт) и язък ти за ремонта!Новото строителство е по добре но трябва да се внимава и избира.Що се отнася до цените да купиш имот зле.Ама да си държиш парите в банка или бурканбанк още по зле.Затова имота е по малкото зло.
41
3
 
21
 
! Отговори
Банките лъжат !! преди 6 години
В момента се наду нов жилищен балон с цените и жилищата са извратено високи !!Какво правят банките в момента ?Отивате уж за ипотечен кредит с уж ниска лихва .Банката изкуствено надува пазарната оценка на имота и ви дава по голям ипотечен кредит.Само че жилището по некната оценка е завишено спрямо реалната му цена ,минават няколко години и лихвите почват да се вдигат,балона се спуква и цените на жилищата падат,вие почвате да плащате по трудно,банката ви взима жилището и оставате на улицата.
40
1
 
13
 
! Отговори
бай Иван преди 6 години
Ха Ха Ха ...б*си продуктовото позициониране....рекламата в новина ..... :D
39
1
 
2
 
! Отговори
ДО РОМ преди 6 години
Роме,роме и мислите ти са измамни.Всичко ти е ясно.Бравос.Хубава работа ,ама........ц.......!!!
38
1
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Малко статистика Банка Токуда , лихвен процент 4,22 , банка Сантандер / Испания/ -лихвен процент по ипотечните кредити от 0,9 до 1,6 /според кредитната ти история. Последни сме в европа по доходи , но пък плащаме най -високите лихви.
37
0
 
16
 
! Отговори
Нов жилищен балон преди 6 години
За две години банките,имотните агенции и строителните фирми-тази организирана мафия ,успяха да формират НОВ ИМОТЕН БАЛОН В СОФИЯ И БЪЛГАРИЯ !!!!Платена статия на банка Токуда за да ви набута ипотечни кредити !Измамата е свързана с това че банката ИЗКУСТВЕНО завишава пазарната оценка и ви набутва по голям ипотечен кредит.Когато балона се спука банката ще си продаде жилището по нормални цени,а вие оставате на улицата !!
36
0
 
17
 
! Отговори
123 преди 6 години
Ехх е пишете "реклама" или "платено съобщение"...не знам, тези неща не са ли уредени в журналистиката?!! Като правиш реклама с дадена статия, слагайте едно клеймо "платено съобщение".
35
0
 
16
 
! Отговори
РЕАЛНО преди 6 години
Има три основни фактора при покупка на жилище:1. Локацията.2. Балонът - ако месечната вноска по 30-годишна ипотека (+застраховката) е по-висока от реалния месечен наем значи влизаш в балона.3. Възможностите - купувачите да си направят много тънка сметка, за да не се окажат после заложници на банката и на съдия изпълнители. А ако говорим за покупката на зелено (или незавършено строителство) - има още около 10ина съвсем реални риска...
34
15
 
2
 
! Отговори
До 12 преди 6 години
Къде има пенсия от 200лев днес бе юнак? Ти на колко си? Не смяташ да работиш ли и да останеш на социална.Двеста лева-2018та ????? Явно си хлапе ,което чуло -недочуло,разбрало- недоразбрало.Значи и след 30години пенсиите ще бъдат като преди 20 години.Това не е акъл на голям,мислещ човек.
33
2
 
8
 
! Отговори
Ром преди 6 години
Измамна статияА кое не е измамно в медиите ?Всичко и винаги ни мамят ,сега не пишат за Саркози че е взел 50 милиона от Кадафи ...не пишат ,че ,защо им на Русия да убиват този Скриплак ,той не е интересен за тях,той няма никаква ценност ....не пишат за СП в Русия ,не пишат ,че Британия ги е заваляло сняг ........... и т.н. но пишат за Банския кмет ,за деси иМеси и Азис и т.н . А ТИ СЕ ВЪЗМУЩАВА ,ЧЕ Е ИЗМАМНА СТАТИЯТА -ВСИЧКО Е ИЗМАМНО ......
32
3
 
16
 
! Отговори
Нов имотен балон преди 6 години
Хора ,съграждани...не се лъжете по платени манипулативни реклами за ипотечни кредити на банките !Платена реклама на банка Токуда !!Вижте цените на жилищата !Наду се нов спекулативен имотен балон.Банките завишават пазарната оценка на жилищата в момента и така насила ви карат да теглите още по големи ипотечни кредити !!!Банкерите са за затвора !
31
4
 
16
 
! Отговори
До 25 преди 6 години
Ми не знам може и да си прав, ха дано *** на дали! Но знам, че явно наистина нямам акъл след като избрах да не бера малини в Англия! Защо го казвам това защото вече 2-*** мои съученици отишли да берът малини в Англия имат къщи там! Верно Едната струвала само 300к паунда и искала ремонт, но човека се справи и сега от години живее и работи там и не мисли да е охрана, че и дори банкер не ще да е в БГ! Прочети какво е написал 19 и си помисли за сигурното бъдеще тука в БГ и после пак пиши!
30
3
 
13
 
! Отговори
До дървения шоп преди 6 години
До до11Ти да не мислиш, че България е само София?Дори в Лом да го е купил кво толкова, харесали го купили си. теб кво те касае.Стой си в шиббанатаа софия и мизерувай.
29
6
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
не надуват, издишат вече. Няма кой да купува, предлагането ще надхвърли търсенето, а и при 25 процента празни жилища в София, при този демографска картина, при условие че продължава да се строи, при условие че ЕЦБ предупреди за балона, при очаквано качване на лихвите и изерпване на балъците, просто няма как да стоят тук цените, посоката е само надоу.
28
4
 
18
 
! Отговори
Измамна статия преди 6 години
Тази статия не е обективна !!Първо цените на жилищата са спекулативно надути от лихвите на банките и платените статии на имотните агенции !!Второ това е платена статия на банка Токуда за да ви подлъжат да теглите ипотечен кредит от тях.!!Банките надуха нов имотен балон !!
27
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Тая бакалска сметка, от маркетинговия отдел ли я спуснаха?? А за тия 15г като до една две приключи тоя икономически цикъл и влезм в нова криза какво става със СОФИБОР? Ами вдига се, съответно поне 5г. ще е висок Л.П. и понеже първоначално се плаща малко главница и много лихва то на 2-рата година високата лихва ще хване почти цялата главница. Та всъщност накрая за 15г вместо дадените в примера 27 които ще върнете, реално ще са около 37. Та дали си струва да се взима кредит точно в момента???
26
0
 
10
 
! Отговори
шофер преди 6 години
Koлко жалка реклама.
25
7
 
5
 
! Отговори
д преди 6 години
До До 12Взимат ти го щото си отишъл да береш малини в англия и толкова ти е акъла. След като те съкратят има начини, за да не стигнеш до там. НО СЕ ИСКА МОЗЪК.А ти като береш малини в англия и ти е хубаво там няма как да го развиеш този мозък.Като те съкратят и си бачкал охрана...да прав си....като те съкратят, взимаш обезщетения намираш нова работа,продаваш апартамента и доиживяваш под наем...примерно
24
5
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
новото е едни стъкленици, просто дограмата излиза евтино, няма да плащаш за зидане, за замазка от вътре и от вън. Този вид строителство е за пет лета, след 5 лета сградите са за ремонт. Погледнете сгради, които са навършили 5 години. Докато не се въведат държавни изисквания няма смисъл да се строи. А най-комичното е стени от гипсокартон в някои сгради.
23
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Вече четвърта година банки,имотни агенции и строителни фирми формират спекулативно,извратено високи цени на жилищата !!!Надуха нов имотен балон в София и България !!!Платена статия на банката Токуда !!Искат да ви накарат да теглите ипотека от банката !!Измамници !!