Ново или старо строителство? Вечният въпрос

Кои са предимствата и недостатъците на новите сгради
20 мар 2018 10:00, Екип на Dnes.bg
87
Ново или старо строителство? Вечният въпрос
Снимка: Булфото

Когато говорим за покупката на апартамент, едва ли има друг въпрос, който да предизвиква повече дискусии от темата старо или ново строителство да изберем. И в едната, и в другата посока, съществуват толкова клишета и твърдения, че със сигурност този въпрос си задава всеки, който тръгне да си купува нов дом.

Истина ли е, че новото строителство не е толкова качествено, като старото? И правилни ли са твърденията, че няма смисъл да се купува по-стар апартамент от 20 години, защото цената му ще пада и не след дълго той няма да е годен за употреба? За да ви бъдем полезни, в рамките на нашия проект Apartmenttherapy, от екипа на Dnes.bg, заедно с нашите партньори от Токуда Банк, ще се опитаме да ви отговорим на въпроса за избора на жилище и етапа на негово строителство.  
 
Като за начало, да видим какви предимства и недостатъци имат новите апартаменти. Безспорен техен плюс е, че една нова сграда се проектира по последните тенденции в строителството и архитектурата. Така че смело може да кажем, че един нов строеж следва новите идеи и технологии, които противно на много мнения, изобщо не са по-лоши от старите. Освен това, при новото строителство обикновено самото пространство в апартамента е използвано максимално добре, за да може стаите да са с оптимална функционалност.
 
Новите апартаменти имат и огромен плюс – те са с много по-добра изолация от старите, което е предпоставка за много добра енергийна ефективност. А това е особено важно, защото води след себе си и по-ниски сметки да отопление. Освен това новите сгради имат и гаранция за строителството и качеството, а това е солиден плюс в първите години, където строителят трябва да отстрани евентуални дефекти за своя сметка.
 
Разбира се, и новото строителство има своите минуси. Може би най-сериозният е, че солиден процент общи части се калкулират в цената, което прави подобни апартаменти практически по-скъпи. Заради общите части и квадратурата често е обявена по-голяма, отколкото е чистата площ на апартамента. Ако говорим за апартамент в нов комплекс, понякога и инфраструктурата към него е проблем, ако все още не е изградена. Това обикновено се случва бързо, но не е изключено и да ви създава известни проблеми в годините, особено ако е в квартал, където нещата все още не са съвсем доизпипани.  
 
Затова е важно, ако решите да заложите на ново строителство, внимателно да проучите строителя и какви отзиви има от негови предишна сгради. Няма да ви изненадаме, ако ви кажем, че някои строители се справят по-добре от други, нали?

Някои банки, като Токуда Банк, имат списък с проверени и одобрени за финансиране от тяхна страна строителни обекти, за които отпускат изгодни кредити преди акт 16. Все пак, щом банката е оценила строителната фирма като надеждна, вероятността да възникнат проблеми с изпълнението и срока е значително по-малка.
 
Какво е положението при старото строителство? На първо място плюсът му е цената, която обикновено е по-ниска от тази на новите сгради. Най-често при старото строителство може и веднага да оцените инфраструктурата около него, защото тя е изградена и надали нещо основно ще се промени. Като цяло старите квартали имат своята връзка с основни улици, градски транспорт, училища и детски градини, което е определен плюс. Освен това около старите блокове обикновено има повече места за паркиране – основен проблем в днешно време.
 
Някои определят за плюс и това, че в един стар апартамент, който е в добро състояние, може бързо да се влезе и живее, без да се правят големи ремонти, а просто се освежи с един латекс. Практически обаче това не е съвсем така. Рано или по-късно в един стар апартамент ще трябва да се направи основен ремонт, който да включва и смяната на ВиК и ел. инсталацията. И нашият съвет е да го направите преди да сте се нанесли в него, защото това ще ви спести доста неприятности в бъдеще и излишно главоболие.
 
Минусите при старото строителство са ясни – в старите апартаменти може да се наложат големи ремонти – както в самия дом, така и в общите части като покрив, асансьори, мазета. Освен това един стар апартамент обикновено по-трудно държи цена, ако например решите да го продадете след години.

Дори обаче и новото ви жилище да се нуждае от ремонт, ипотечният кредит на Токуда Банк за текущи нужди или рефинансиране на кредит от друга банка е много подходящ за случаите, когато жилището има нужда от сериозни реконструкции.
 
Кредитът е с фиксиран лихвен процент от 4,1% за първите 3 години и срок на погасяване до 15 години. Максималният размер е до 95% от приетата от банката ликвидна стойност на имота.
 
Например, за кредит в размер на 20 000 лева за 15 години (180 месеца) при 4,1% за първите 3 години и 4,222% за останалия срок (3м. СОФИБОР 0,122 + надбавка от 4,10 п.п.), еднократна такса за разглеждане на искането и оценка на обезпечението – 0,3%, месечна такса за поддръжка на сметка 2,00 лева – Годишният процент на разходите е в размер на 4,31% и общо погасена сума – 27 053,62 лева.
 
Пълната информация за условията на ипотечния кредит за текущи нужди на Токуда Банк може да намерите на http://tokudabank.bg/bg/services/Ipotechen-kredit-tekuschi-nujdi

Но в крайна сметка изборът ново или старо строителство остава на вас! А и реално едва ли точно това е най-важното във вашия бъдещ дом. По-важно е да се чувствате комфортно в него, защото това е мястото, което трябва да ви дава уют и топлина.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


87
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
22
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До до11а ти продаваш или купуваш в софия, тези цени ги има в софия и са реални и за реални купувачи и дори пак са високи с огелд доходите.
21
1
 
18
 
! Отговори
А преди 6 години
Цялата статия е реклама на споменатата банка.Относно строителството: НОВОТО е "модерно разчупено до степен да се чудиш как да го обзаведеш най-оптимално; СТАРОТО си е класика - такова си купих 2016-та и вече със здраве си ползвам.
20
2
 
17
 
! Отговори
Платена статия преди 6 години
Платена статия на банка Токуда !!!Не се лъжете .Надуха нов балон на имотния пазар банките !!Цените на жилищата са извратено високи !!!
19
2
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До до 9виж предната стати как един грък на средна възраст ходи да работи в Чехия. Та масово хората в България имат жилище в провинцията поне. Така, че наемът ти струва 500 лева вадиш и плащаш, жилището ти струва 160 хиляди лева, с лихвите 200 хиляди лв, цял живот всеки лев който изкараш ще е приоритетно за него. И при тези надути цени за мен е изключително по удбно да живея под наем и да пестя, пък на стари в провинцията, а за децата пести за образование и езици най-вече, че тук е спорно бъдеш
18
3
 
21
 
! Отговори
Имотен балон част 2 преди 6 години
Това е платена статия на банка Токуда ,която в момента си рекламира ипотечните кредити.Банките и имотните агенции надуха колосално цените на жилищата и сега се опитват да ви ги набутат на двойни и тройни цени!!Не се лъжете по платени статии за ипотечни кредити,а вижте цените на жилищата и огромния ИМОТЕН БАЛОН който се наду само за 2 години !!!
17
0
 
27
 
! Отговори
И те така преди 6 години
Уж статийка , а всъщност е реклама на банка! Колко хитро , няма що!
16
4
 
20
 
! Отговори
До 12 преди 6 години
Така сега нека аз ти направя една друга сметка: Имаш два варианта 1.отиваш в чужбина бачкаш бачкаш за да натрупаш пари да си купиш жилище с твои си пари в БГ и накрая не се връщаш в БГ като видиш какво и е дереджето! 2 Стоиш тука бачкаш теглиш кредити 1-2 за жилище и ремонт, накрая те съкращават и банката ти взема жилището на 20-тата година защото то си е така или иначе нейно а ти живееш под наем там за 30г! И накрая пак си на улицата само, че този път с кредит на гърба! Как ти се вижда това?
15
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Голяма реклама на Токуда банк.
14
1
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
При новото строителство между сградите няма пространство.Загледайте се в някоя нормална държава.В хубавите квартали между сградите има пространство.Дали ще е градинка,паркче или просто полянка с пейки и езерце няма значение.В гетата с *** човечета и купищата отпадъци по улиците сградите са долепени една до друга или между тях има пътечки по 1 метър-точно както при новото строителство.Значи ви продават фавела за 4000 лв квадрат?Готина оферта;)
13
10
 
13
 
! Отговори
до11 преди 6 години
Това 110 кв.м. за 110 хил. лв. качествено тухлено в Лом ли го купи, или около Лом?
12
8
 
19
 
! Отговори
до 9 преди 6 години
Гледай...ако нямаш твое(на баба ти) жилище...вариантите са 2:-под наем-изплащаш ипотекаи в двата варианта всеки месец плащаш едни пари. какво се случва утре като хазяйката реши, че те изхвърли.....местиш се???И така на всеки 5-6 години...ами като станеш пенсионер с 200 лева пенсия? кой ще ти плаща наема??Имаш варианта с ипотека:Всеки месец плащаш след 20-30 години си го изплатил и има къде да докреташ старини....ако пък преждевременно те налегнат проблеми...продаваш.
11
6
 
38
 
! Отговори
хх преди 6 години
През миналата година купихме апартамент,след 6 месеца избиране.Търсихме апартамент над 100 кв.м.Оказа се,че трябва да търсим над 140 кв.м за да бъде реално около 100.Навсякъде общите части са поне 35%,отделно другите далавери.В един момент се ядосах и тръгнах да търся стар.Намерихме жилище 110 м.,но истински и като правихме осн.ремонт видях за какво качествено строителство става въпрос,бетонни колони и шайби,дебели тухлени стени и пр.Платихме 110х.лв.и 30 х.л.за ремонта и си имаме хубаво жили
10
1
 
26
 
! Отговори
az преди 6 години
Минус на старото строителство са само общите части..евентуално.Самия апартамент го изкорубваш до основи ВиК, ток всичко....и си в играта. Кеф ти по - хубаво място..не си подаваш сол със съседа. Кеф ти по - голямо, без абсурдни чупки, ъгълчета и прочее и ремонта си знаеш кое как е свършено. Ако не си в затворен комплекс ще имаш гледка 4 дена...преди следващия строеж.
9
7
 
11
 
! Отговори
До 6 преди 6 години
Пич значи почти ти повярвах, но сега ти земи, та се замисли и ми кажи ти сигурен ли си, че след 30г децата ти няма да живеят на улицата!!??
8
2
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Ипотека, брак, деца и хоп вече си роб и като четеш "Чичо Томовата колиба" започваш да завиждаш на афроамериканците
7
10
 
29
 
! Отговори
... преди 6 години
Значи ето няколко причини да НЕ СЕ КУПУВАТ ИМОТИ В БГ! 1.Демографски срив а цените на квадратен метър са по 2к евро! 2.Ако купите ново строителство то СЪС100% сигурност подпомагате сивата икономика в държавата! 3.Ако купите ново строителство то може да се каже,че подпомагате и ПРАНЕТО НА ПАРИ. 4.Голям %(над85%) от новото строителство е НЕ КАЧЕСТВЕНО! 5.При новото строителство квадратния метър не е това което беше.Там метъра е по-скоро около 45-50см. 6.При новото строителство правия ъгъл е 37град
6
9
 
28
 
! Отговори
до скоти преди 6 години
Мислител, какъв воденичен камък...цял живот под наем ли да жиевееш ??? Така поне след 30 години децата ти няма да отидат на улицата...Под наем наливаш пари в бъчва без дъно
5
0
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Най-често ни се пробутват апартаменти, които 10 години са седяли празни докато отмине кризата. Тези апартаменти, не са стари, но са лошо изолирани. На такива жилища е нужен основен ремонт, въпреки че уж се водят новички.
4
3
 
43
 
! Отговори
az преди 6 години
Хубаво сте посочили някои неща, но вероятно е диктувано от кредитния инспектор. ТОЧНО преди половин година минах по този път.Оптимално разпределение НЕ Е едно от нещата, които е плюс на новото. Такива са за инвеститора, да може да продаде всяко неизползваемо ъгълче на обекта.Много малко са тези нови строежи,които са добре обмислени.Един стар апартамент може да го ремонтираш,но един нов не може да го разшириш.Новите освен абсурдни разпределения са и много по-малки.
3
6
 
16
 
! Отговори
scott преди 6 години
*** богоизбрани у бг-то си вложиха парите в недвижими имоти. и сега, не може да праживеят факта, че инвестициите им нема да са пичеливши.НЕ КУПУВАЙ ИМОТИ. ЗА КВО СА ТИ? ВОДИНЕЧЕН КАМЪК НА ШИАТА ДОЖИВОТ? ДА МРЪТ ГАДНИТЕ БАНКЕРИ И ДС ЧЕНГЕТА. ДА СЕ УДАВАТ В СОБСТВЕНАТА СИ АЛЧНОСТ.