Ново или старо строителство? Вечният въпрос

Кои са предимствата и недостатъците на новите сгради
20 мар 2018 10:00, Екип на Dnes.bg
87
Ново или старо строителство? Вечният въпрос
Снимка: Булфото

Когато говорим за покупката на апартамент, едва ли има друг въпрос, който да предизвиква повече дискусии от темата старо или ново строителство да изберем. И в едната, и в другата посока, съществуват толкова клишета и твърдения, че със сигурност този въпрос си задава всеки, който тръгне да си купува нов дом.

Истина ли е, че новото строителство не е толкова качествено, като старото? И правилни ли са твърденията, че няма смисъл да се купува по-стар апартамент от 20 години, защото цената му ще пада и не след дълго той няма да е годен за употреба? За да ви бъдем полезни, в рамките на нашия проект Apartmenttherapy, от екипа на Dnes.bg, заедно с нашите партньори от Токуда Банк, ще се опитаме да ви отговорим на въпроса за избора на жилище и етапа на негово строителство.  
 
Като за начало, да видим какви предимства и недостатъци имат новите апартаменти. Безспорен техен плюс е, че една нова сграда се проектира по последните тенденции в строителството и архитектурата. Така че смело може да кажем, че един нов строеж следва новите идеи и технологии, които противно на много мнения, изобщо не са по-лоши от старите. Освен това, при новото строителство обикновено самото пространство в апартамента е използвано максимално добре, за да може стаите да са с оптимална функционалност.
 
Новите апартаменти имат и огромен плюс – те са с много по-добра изолация от старите, което е предпоставка за много добра енергийна ефективност. А това е особено важно, защото води след себе си и по-ниски сметки да отопление. Освен това новите сгради имат и гаранция за строителството и качеството, а това е солиден плюс в първите години, където строителят трябва да отстрани евентуални дефекти за своя сметка.
 
Разбира се, и новото строителство има своите минуси. Може би най-сериозният е, че солиден процент общи части се калкулират в цената, което прави подобни апартаменти практически по-скъпи. Заради общите части и квадратурата често е обявена по-голяма, отколкото е чистата площ на апартамента. Ако говорим за апартамент в нов комплекс, понякога и инфраструктурата към него е проблем, ако все още не е изградена. Това обикновено се случва бързо, но не е изключено и да ви създава известни проблеми в годините, особено ако е в квартал, където нещата все още не са съвсем доизпипани.  
 
Затова е важно, ако решите да заложите на ново строителство, внимателно да проучите строителя и какви отзиви има от негови предишна сгради. Няма да ви изненадаме, ако ви кажем, че някои строители се справят по-добре от други, нали?

Някои банки, като Токуда Банк, имат списък с проверени и одобрени за финансиране от тяхна страна строителни обекти, за които отпускат изгодни кредити преди акт 16. Все пак, щом банката е оценила строителната фирма като надеждна, вероятността да възникнат проблеми с изпълнението и срока е значително по-малка.
 
Какво е положението при старото строителство? На първо място плюсът му е цената, която обикновено е по-ниска от тази на новите сгради. Най-често при старото строителство може и веднага да оцените инфраструктурата около него, защото тя е изградена и надали нещо основно ще се промени. Като цяло старите квартали имат своята връзка с основни улици, градски транспорт, училища и детски градини, което е определен плюс. Освен това около старите блокове обикновено има повече места за паркиране – основен проблем в днешно време.
 
Някои определят за плюс и това, че в един стар апартамент, който е в добро състояние, може бързо да се влезе и живее, без да се правят големи ремонти, а просто се освежи с един латекс. Практически обаче това не е съвсем така. Рано или по-късно в един стар апартамент ще трябва да се направи основен ремонт, който да включва и смяната на ВиК и ел. инсталацията. И нашият съвет е да го направите преди да сте се нанесли в него, защото това ще ви спести доста неприятности в бъдеще и излишно главоболие.
 
Минусите при старото строителство са ясни – в старите апартаменти може да се наложат големи ремонти – както в самия дом, така и в общите части като покрив, асансьори, мазета. Освен това един стар апартамент обикновено по-трудно държи цена, ако например решите да го продадете след години.

Дори обаче и новото ви жилище да се нуждае от ремонт, ипотечният кредит на Токуда Банк за текущи нужди или рефинансиране на кредит от друга банка е много подходящ за случаите, когато жилището има нужда от сериозни реконструкции.
 
Кредитът е с фиксиран лихвен процент от 4,1% за първите 3 години и срок на погасяване до 15 години. Максималният размер е до 95% от приетата от банката ликвидна стойност на имота.
 
Например, за кредит в размер на 20 000 лева за 15 години (180 месеца) при 4,1% за първите 3 години и 4,222% за останалия срок (3м. СОФИБОР 0,122 + надбавка от 4,10 п.п.), еднократна такса за разглеждане на искането и оценка на обезпечението – 0,3%, месечна такса за поддръжка на сметка 2,00 лева – Годишният процент на разходите е в размер на 4,31% и общо погасена сума – 27 053,62 лева.
 
Пълната информация за условията на ипотечния кредит за текущи нужди на Токуда Банк може да намерите на http://tokudabank.bg/bg/services/Ipotechen-kredit-tekuschi-nujdi

Но в крайна сметка изборът ново или старо строителство остава на вас! А и реално едва ли точно това е най-важното във вашия бъдещ дом. По-важно е да се чувствате комфортно в него, защото това е мястото, което трябва да ви дава уют и топлина.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


87
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
82
0
 
6
 
! Отговори
Пешо преди 6 години
Да бяхте обяснили първо кое наричате старо строителство. И съответно - кое за вас е ново??
81
2
 
14
 
! Отговори
Реалист преди 6 години
Нищо вярно няма в написаното за предимствата на ново жилище - аз съм сега в такова, преди това купих едно построено преди 50 години, кодето е в доста по-добро състочние. Според мен предимствата на новото жилище биха могли да бъдат следните, но ако имате пари:- може да е по-голямо - трудно се намира голямо старо жилище- може да има подземен гараж - старите ги строяха без гаражи и паркираш на улицатаМай само за това се сещам.
80
2
 
17
 
! Отговори
Мен преди 6 години
До от За ПанелкитеСамо не мога да разбера защо някой си мисли, че новото строителство няма нужда от поддръжка. Нещото което ще ви спестят строителите е че в първите 5 години сградата сляга малко и е възможно да се появят пукнатини и други повреди в зависимост от качеството. А всеки един имот оставен без адекватна поддръжка започва да се разпада независимо дали е панел или не.
79
0
 
6
 
! Отговори
от За Панелките преди 6 години
Ами не разбрах кое не е ясно. Поддръжката включва от обследването на тези връзки, моментално спиране на вътрешните преустройства и укрепване на досегашните поразии които са направени. Спиране на всички течове природни, канализационни и водопроводни (те според мен са най - рушащи) и те така .
78
2
 
27
 
! Отговори
Gopeto преди 6 години
По-голяма простотия, скоро не бях чел! Само,като прочетох,че..."пространството в апартамента е използвано максимално добре" и ми стана ясно,че тук говорим за малоумно написана РЕКЛАМА!!! Всеки, който е търсил жилище , под наем или за покупка знае, че 90% от новите сгради са с абсурдно разпределение и ъгли от по 40 градуса! Относно качеството.. преди 2г си купих стара тухла,която рамонтирах из основи и мога да ви кача,че едвам смъкнах старите плочки в банята,а про новите сгради сами падат!
77
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До За панелкитеКакво ще рече поддържане? Нали проблемът е във връзките, а това как се поддържа? Саниране с реални вътрешни реконструкции никой няма да си направи.
76
0
 
11
 
! Отговори
За панелките преди 6 години
Отиват си. Ако не се поддържат и продължават да дълбаят из тях като къртици. Ако не се направи наистина качествено саниране с обследване. Тия сега "новоналепените" ги пиши бегали. Имам надежда в още несанираните, които собствениците да си направят качествен ремон и наистина саниране.
75
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
А какво се случва със срока на годност на панелките. Голям вой се вдига, че едва ли не до 20-30 години всичките панели си отиват?
74
10
 
7
 
! Отговори
До Владислав преди 6 години
А ти знаеш ли как е строено пък старото строителство, как се изпълняваха петилетките за 3 години и как се изсушаваха и предпазваха стоманобетоновите конструкции на -20 град., обвити със брезентови балони, пара, печки ... Чудо. Сега поне има някакви добавки против замръзване. Дали е по - качествено - не знам. Сега понеже го виждаме и коментираме, а тогава не сме и били раждани, но историята я има документирана - технологии.
73
1
 
6
 
! Отговори
Владислав преди 6 години
Не разбирам, но моля обяснете, качествено строителство ли е когато се лее бетон през зимата, или плочата я вали проливен дъжд или си стои със сняг отгоре, докато не се разтопи?
72
1
 
6
 
! Отговори
ДО КИРТАК преди 6 години
Общо взето си прав. Просто брокерите не знаят за тези общи части, докато в новите проекти си има таблици с площоразпределение и там си ги пише. И понеже цената на новото, което си е логично да е по - висока, и за да не е фрапираща разликата на кв м. слагат и общите части за да свали тая цена. Брокерски трик, а не че е някаква измама - не се обявяват в старото общите, иначе цената ще е просто по - евтина. Всичко си има цена, вземайте по - голямо нови или си живейте в старото.
71
2
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Тухлата е за препочитане пред панела,а има едни тухлени стари кооперации с около 40-50 сантиметра дебели стени и не са повече от 3-4-5 етажни,нямат мърдане с години и достатъчно изолирани с тези дебели стени.Иначе старото строителство е по-качествено от новото и с по-добро разположение,трябва да върнат БДС и да се контролира новото строителство.И да не допускат стаи с по-малко от 3,50 м. дължина или ширина на стаята,какви са тези кутийки,които строят днес?
70
1
 
22
 
! Отговори
ктк преди 6 години
Реално,обявените 100 кв.м. ново жилище отговарят на 65 кв.м. панелно от ДК-2. Нали строя и наблюдавам измамите. Който не е специалист се захласва по шарениите отвън. Направете си експеримент и снимайте една чисто нова фасада сега и след пет години. Ще видите течовете ,потъмняването и паднала мазилка. Има висококачествени нови сгради,но те са прескъпи. Усилията на архитекта да угоди на често неграмотния инвеститор имат печален резултат и то на много места.
69
0
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Пълни лъжи. Имам офис, ново строителство, купен на зелено. След като продаде всичко строителят спря да вдига телефона и остави наводнено мазе, асансьор с проблеми и "доволни" собственици. Накрая хората с течащите мазета събраха пари и ги оправиха, а като бонус - пуснаха и асансьора.Правилният съвет е - никакви покупки на зелено, гледайте какво купувате и питайте (ако има) вече живеещи в сградата.Разлика между ново и старо строителство рядко има, като обикновено старото е по-качествено.
68
0
 
9
 
! Отговори
Мен преди 6 години
До АнонименТо е ясно че има и качествено ново строителство, само че 1. Среща се много рядко. 2 Цените са много над средните и всъщност минава в сегмента на луксозни имоти. Недостатъците на панелката са много лесно поправими с един ремонт. Недостатъците на новото строителство като локация - примерно липса на парк, инфраструктура и тн, са непоправими и дългосрочно цената на такова жилище само ще слиза надолу.
67
11
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Значи това кухнята да ти е в хола е най-голямата простотия .Само заради това не бих вземал ново строителство
66
2
 
12
 
! Отговори
Киртак преди 6 години
Нещо не разбрах? Кога общите части не са се включвали в цената? Коя я е плащал досега, като ставаш и собственик на идеални части от тях? Старото след 80-та е мазало в по-голямата си част и с неподдържани общи части. Както с и безумни и опасни преустроиства. Повечето от новите "строители" смятат само РЗП по евро. Не ги интересува функциолността на сградата. Некачествено и с "икономисани"материали за вътрешни и външни шумо и водо изолации. Димоотводите под всякаква критика.
65
4
 
14
 
! Отговори
АНТИ преди 6 години
Вторник е вторник следобед,пак ме успиват приятно.Тресне ли як земетръса,вашто строителство ново,търсете го на земята.
64
0
 
35
 
! Отговори
ineD преди 6 години
Голям и сериозен недостатък на новото строителство е ПЪЛНАТА ЛИПСА на контрол по време на строителството; контрол касаещ и технология на изпълнение и качество на влаганите материали. Строителните надзори не изпълняват ефективно ролята си, а са само книжни плъхове събиращи документацията за обекта; документация, която почти винаги е изкуствено съставане и неотговаряща на реалните условия на обекта.
63
0
 
56
 
! Отговори
noname преди 6 години
всъщност това май не е статия за решаване на въпроса - ново или старо строителство, реклама на кредитите на токуда банк