В търсене на дом: Дебнат ни скрити уловки, къде да внимаваме?

Какви детайли не бива да забравяте, когато избирате жилище
Обновена: 27 мар 2018 09:45 | 27 мар 2018 08:40, Екип на Dnes.bg
34
В търсене на дом: Дебнат ни скрити уловки, къде да внимаваме?
Снимка: Pinterest

Ако вече сте достатъчно напреднали с огледите на имоти и имате ясна визия за вашето ново жилище, то със сигурност сте направили няколко важни крачки към закупуването на мечтания дом. Но преди да направим своя избор, не трябва да забравяме, че има още няколко важни момента и стъпки. Именно за това как да се справим със скритите уловки на имотите ще ви разкажем в рамките на проекта Apartmenttherapy, съвместно с нашите партньори от Токуда Банк.

Като за начало няма как да не отбележим, че е изключително важно да направите пълна проверка за тежести на имота. Проверете дали той, например, не е бил ипотекиран при предната му покупка. Проверете и за други тежести, като неплащани с месеци или дори години сметки за вода, парно и топла вода. Като цяло, тази дейност се прави и от нотариуса, и от вашия брокер, и от банката, която ще ви даде кредит. Но една проверка в повече не е излишна.

За по-голяма сигурност си намерете и добър нотариус, който също да проучи внимателно и в детайли имота за наличие на тежести. Използването на брокер, както вече стана дума в предишния ни материал, също е за препоръчване. Макар и рядко, но може да се случи продавачът да се опитва да крие някои факти от вас и да иска да се отърве от имота много бързо, като причината за това може да не е просто фактът, че има спешна нужда от пари.

Хубаво е и да сключите предварителен договор. Той ще даде спокойствие на всички по веригата, че сделката ще стане факт. Разбира се, нормално е при сключването на този договор да платите за услугите на брокера и да дадете капаро на продавача. Колко точно ще му дадете е въпрос на уговорка между вас, но все пак най-често става въпрос за 10% от продажната цена.

Що се отнася конкретно до имота и неговото състояние, заинтересувайте се преди сделката дали към имота има гараж или паркомясто и дали те са включени в цената, или ще се наложи да плащате допълнително, за да ги имате. Има продавачи, които държат да продадат апартамента си заедно с гаража например, но гаража не е включен в цената и за него ще трябва да платите допълнително. Има и случаи, в които продавачът продава жилището, но желае да запази гаража към него. А това може и да не ви устройва, ако държите да имате място, където да може да паркирате автомобила си. Затова, дори и с риск да станете досадни, няколко пъти уточнете този въпрос с продавача. Защото разликата между питането и непитането може да се окаже няколко хиляди лева.

Подобно е положението и с наличието на мазе, склад или таванско помещение към новия ви дом. Нашият съвет е да не се отказвате от подобно помещение, защото то е от изключителна полза, колкото и да си мислите, че няма да трупате "вехтории" в дома си. Все пак в подобна стаичка може да държите велосипедите си през зимата, гумите на колата, зимнината или дори да я направите на перално помещение, стига да имате достъп до вода. Често обаче складът не е включен в цената на жилището и за нещо също трябва да платите допълнително.

Може би ако имате гараж, това помещение няма да ви бъде толкова необходимо, но имайте предвид, че особено при новото строителство, гаражите са с доста скромна квадратура и в общи линии в това помещение може да съберете само колата и аксесоарите към нея.

Затова нашият съвет е, особено ако живеете в голям град, да отделите още малко средства и да си купите гараж (или място за паркиране), а заедно с апартамента ви задължително да има склад, мазе или таванско помещение. Повярвайте, това със сигурност няма да ви бъде излишно. А ако нямате достатъчно средства, или просто не искате да харчите спестените пари, най-добрият избор си остава ипотечния кредит. А експертите от Токуда Банк може да ви бъдат изключително полезни в тази насока със своите продукти.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


34
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
11
7
 
2
 
! Отговори
до тоя с 10-те апарт преди 6 години
като ти набият по 2 бона годишен данък на апартамент, като ти разбият половината апартаменти наемателите а другата половина апашите и като никой вече не ще да идва да се бута в София и ще ревеш, много ще ревеш хахахаха!!!!
10
5
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До До 9първо вече ти написах в предишната статия, да видиш в гоогле официалната статистика и да видиш схемата за почистване на сняг във входа ти. И мен не ме мисли, наследил съм жилище и си имам. Така, че вариантите са повече от два и повече от три, защото работодателят пък ми осигурил като социлна придобивка и жилище дето да живея, а ти си пази десетте апартамента, да не си бивш вътрешен министър? И вие го закъсахте с троловете, щом си взел в ръце тази работа.
9
4
 
5
 
! Отговори
До 9 преди 6 години
Казваш, че имало много празни жилища, което по принцип е вярно за България, но напълно погрешно за конкретните случаи. Примерно ти нямаш жилище, работиш в София, а аз да кажем имам "10" апартамента, които искам да продам. За мен ще е вярно, че има много празни жилища, за теб няма да е вярно. Теб никой няма просто така да те пусне в празното жилище без да платиш. Ще трябва или да живееш под наем или да си купиш, изборът е твой.
8
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
и днес втора статия за имоти, не се напъвайте, спука се не може повече да надцувате. Хората нямат пари да купуват на тези цени, а жилища си имат почти всички, може да не е по месторабота като в гр. софия например, но има за старини, а заробване в тази страна с 30-35 годишни кредити е лудост при наличие на толкова много празни жилища, икономически и демографски лоша картина.
7
0
 
8
 
! Отговори
+++ преди 6 години
Както е написал номер 6 преди мен, към апартамента задтължително има "склад" - мазе или килер. Ако няма, това е ателие или офис. По-интересното е с гаража/паркомястото. В закона това все още не уредено, така че внимавайте. Срещал съм няколко варианта за паркиране. Сочи ти брокера един двор и ти казва - там ще паркираш, но обикновено в двора или изобщо никой не паркира, или ще има голяма конкуренция кой как да паркира. При подземен паркинг купуваш идеална част от него. При отделен гараж може и да
6
0
 
10
 
! Отговори
+++ преди 6 години
Нищо съществено няма в тези съвети, а даже според мен леко подвеждат с това какво прави нотариуса. Колкото до брокерите, тяхната цел е да си вземат комисионната, а дали ще си свършат работата е съвсем друг въпрос, така че и на брокерите много не се надявайте, а ги използвайте максимално, доколкото знаете как, т.е. искайте от тях да си свършат едно по едно нещата, които и без това трябва да свършат. Четете много внимателно всички документи - от брокерите и нотариуса - бъкано е с грешки.
5
0
 
16
 
! Отговори
Св преди 6 години
Само да уточня, че ако под имот се има в предвид "Жилище - апартамент" е ЗАДЪЛЖИТЕЛНО към него да има складово помещение, мазе или килер в апартамента. Ако няма такова обособено помещение, този имот или не е "Апартамент" или е "Ателие", "Офис", някакво приспособено "Таванско" ... без статут на "Апартамент" . Така че в обявите като видя "Към него има и мазе, не само е излишно, но и го възприемам като вид измама за подвеждане, така или иначе трябва да има мазе (ако няма килер в апартамента де:)).
4
0
 
41
 
! Отговори
Жо преди 6 години
ЕДИН СЪВЕТ от мен. Във всеки блок, във всеки вход има по една баба, която знае всичко. Тези баби са разпределени равномерно в целия град Не е трудно да намерите тази баба. Ако и кажете, че искате да купите апартамент, тя с удоволствие ще ви разкаже какви хора са живяли там, какви са им роднините /наследниците/, кой ги е посещавал, какви са комшиите отгоре, отдолу, отстрани, какво се е случвало в този апартамент /наводнения, пожари и др./, колко пъти е препродаван и т.н. Желая ви успех!
3
6
 
13
 
! Отговори
А+ преди 6 години
Може и да е платена (98%-да),но е полезна ,научих някои неща от нея. Повечко таквиз статии ,а не за убийства и ало изманиници и Путин е виновен ............. .
2
4
 
26
 
! Отговори
... преди 6 години
поредната платена статийка, копната от нета, поради невъзможност да се измисли нещо интересно.
1
2
 
35
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Изтеглете кредит от Токуда-минутка за реклама.