Жилището – вечната доходоносна инвестиция

Можем ли да печелим от покупката на второ жилище
5 апр 2018 10:53, Екип на Dnes.bg
57
Жилището – вечната доходоносна инвестиция
Снимка: Pinterest

Добрите лихви по кредитите в последните месеци накараха много хора да инвестират в покупката на недвижими имоти, дори и да имат вече собствен дом. И в това има доста логика – жилищата, закупени с цел отдаване под наем, може да бъдат добра инвестиция в момент, в който доходността от депозити е доста ниска. Освен това един апартамент под наем носи доходи, без да е нужно човек да е чак толкова вещ във финансовите пазари, колкото ако например инвестира парите си в различни финансови инструменти.
 
Жилището ли е вечната доходоносна инвестиция? На този въпрос ще се опитаме да дадем отговор в рамките на проекта ни Apartmenttherapy, заедно с нашите партньори от Токуда Банк.
 
Защо все повече имоти се купуват в последните години за инвестиция? И защо се раздвижи пазарът на имоти в София и страната в последните години? Основната причина е ясна – по традиция българинът предпочита да живее в свой собствен дом, а не под наем. А последните години са добър момент за покупка на жилище – лихвите по ипотечните кредити са доста ниски, има достатъчно голям избор на жилища, а и доходите на работещите, особено в столицата, се покачиха значително.
 
Поради тази причина доста хора вече се осмеляват да закупят и второ жилище, което да дават под наем, а то на практика да се самоизплаща на собственика си чрез приходите от наем. Ако сте решили и вие да действате по тази схема, резонен изглежда въпросът какъв точно апартамент да закупите с цел инвестиция.
 
Имайте предвид, че от големината и разположението на това жилище ще зависи доста и приходите, които ще получавате от него. А също и това какви точно ще бъдат наемателите ви.
 
Ако взимате жилище с ясната цел то да бъде давано под наем, най-добре не се ориентирайте към прекалено големи апартаменти. Те са доста специфични, а и поради по-високия им наем потенциалните наематели са доста по-малко. Най-добре в случая заложете на класика – жилище с една или две спални. Такива се търсят постоянно и потенциални наематели няма да ви липсват. Разбира се, и локацията тук е доста важна. За предпочитане е подобно жилище да бъде разположено до метро или големи спирки на градския транспорт. Другите плюсове, които може да имате, са близост до парк или зелена площ, място за паркиране, детски градини или училище.
 
Имайте предвид, че ако купувате двустаен апартамент, то най-вероятно наемателите ви ще са млади хора, вероятно без деца. Те ще оценят най-вече локацията на мястото, както и заведенията за хранене и забавления, които има наблизо. Младите хора по-смело се решават да сменят квартирата си, затова се пригответе и на вариант, в който често може да ви се наложи да посрещате нови наематели.
 
При по-голямо жилище вероятно вашите наематели ще бъдат семейства с деца. Те със сигурност ще оценят като плюс близостта до голям парк, детски площадки и градини, училища. Подобни наематели вероятно ще останат по-дълго във вашия дом, защото честата смяна на жилище с деца е доста по-сложна задача.
 
Така че, преди да започнете да правите огледи на потенциални жилища, които да закупите, помислете добре какъв точно апартамент ви трябва. Дори и да нямате всичките пари, тегленето на ипотечен кредит никак не е сложна задача. А с професионалистите от Токуда Банк това е още по-лесно.

До края на юни месец Токуда Банк обяви промоционален лихвен процент от 2,6% фиксирана годишна лихва за първите 18 месеца на кредита. Кредитът може да бъде в лева или евро и до 95% от размера на обезпечението, а средствата да се използват за покупка на жилище, ремонт и обзавеждане или за рефинансиране на вече взет ипотечен кредит.
 
Вярна на принципа си да не натрапва услуги и такси на своите клиенти, при отпускането на ипотечния кредит Токуда Банк не изисква ползване на пакети от допълнителни банкови услуги, които обикновено съпътстват тегленето на кредит. Сключването и поддържане на застраховка "Живот", "Злополука" или застраховка на кредитни вноски също не е задължителна.
 
Например за кредит в размер на 70 000 лева за 30 години (360 месеца) при фиксирана лихва в размер на 2,60% за първите 18 месеца, а за останалия период 3,61% плаваща лихва (3м. SOFIBOR+ надбавка от 3,60% ), еднократна такса за разглеждане на искането и оценка на обезпечението – 0,3%, изготвяне на нотариален акт за учредяване на ипотека – 120 лева с ДДС, такса за откриване на сметка – 2 лева, месечна такса за поддръжка на сметка - 2 лева, годишният процент на разходите е в размер на 3,69% и общо погасена сума – 115 157,03 лева
 
Пълните условия за ипотечния кредит на Токуда Банк може да прочетете тук: http://tokudabank.bg/bg/services/Promocionalen-ipotechen-credit-za-pokupka-na-jilischen-imot-remont-obzavejdane

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


57
Още по темата: инвестицияApartmenttherapy
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
54
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
И после още една графика да отразява как се движим демографски, която ще сочи надолу като на стар софиянец. И ако сега София все още расте, защото има мигриращи от провинцията, ще видим от къде ще расте и с колко селд още някоя годинка. Колко пъти повтарям гледайте си схемите з апочистване на сняг, много липсват
53
0
 
14
 
! Отговори
Истината преди 6 години
Това не е статия, а реклама
52
1
 
12
 
! Отговори
Едно не ми е ясно преди 6 години
В плана Ран-Ът ясно се казва, че процентът на жилищата, които са частна собственост, в България е висок и трябва да се намали.Защо? С какво се аргументират?Дали са посъветвали някого КАК да бъде намален този процент (тоест, дали вече има разработен модел на начина, по който ще изнудят българина да предпочете да живее под наем, вместо да има свое жилище)?!Кой ще спечели и кой ще загуби, ако това указание на Ран-Ът бъде осъществено?Ето това да анализират и да ни обяснят разните "експерти"!
51
0
 
20
 
! Отговори
G преди 6 години
До До 42 GА ако в един момент ми писне или не мога да изплащам този апартамент за 95 000 лева (не знам да има такъв в София), мога ли да го зарежа на банката и тя повече да не ме търси за нищо? Това значи "свобода". Щото май при нашите условия се получава, че накрая ще си без апартамент и ще продължаваш да си длъжник на банката, понеже при една криза, от какъвто и да е тип, цената на жилището е паднала и банката не може да си покрие отпуснатия заем с продажбата му. Не се прави на разсеян.
50
3
 
7
 
! Отговори
До Шопа преди 6 години
На мен като ми стане жега скачам в басейна на двора.Ти си стои в апартамента в София,а аз си живея на село в къща.Пък софийските парвенюта нека си мислят,че апартамент в София е върхът.
49
5
 
11
 
! Отговори
Шоп преди 6 години
До Акрополис за 60 000 ? в Атина ще си купиш по добро жилище отколкото в София-Когато в Сф стане +33 градуса Целзий, отивам на Витоша, или на Боровец, или на село, на 20 км от къщи. Когато в Атина стане +40, не ми остава друго, освен да легна да умирам.
48
6
 
6
 
! Отговори
Шоп преди 6 години
Харесва ми да живея в собствено жилище, да паркирам в собствен гараж, да трупам вещи и да ям месо. И да не слагам газови уредби на колите си, които са минимум 5-цилиндрови бензинки.
47
3
 
18
 
! Отговори
Акрополис преди 6 години
Държавата рано или късно ще хване и обложи недекларираните наеми. По-лесния е гръцкия вариант - държавата да сложи такива данъци на второто притежавано жилище, че да не си и помислиш да притежаваш такова. Това свали цените в Гърция наполовина и стотици хиляди апартаменти все още търсят безнадеждно нови собственици. В момента за 60 000 ? в Атина ще си купиш по добро жилище отколкото в София, а няма логика да е така. Честито на купувачите!
46
6
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Хубавото, ново жилище, никога няма да изгуби цена.
45
6
 
15
 
! Отговори
По два за лев преди 6 години
Единствено София изживява последните добри дни за имотния пазар, до 1-2 години и тя ще клекне. Старците измират, 1,5 млн. млади раждат в чужбина, населението на всички окръжни градове започна да намалява и са бъкани с празни апартаменти. Намаляват вече дори Варна и Пловдив, скоро това ще се усети и в София. Малкото бели деца които се раждат вече имат да наследяват по 2-3 апартамента и 2-3 къщи на село. На *** пък апартаменти не им трябват, няма място за коня.
44
8
 
11
 
! Отговори
До 42 G преди 6 години
Доста си се объркал.С 500 лева при мечечно при 4% лихва може да изплатиш ипотека от 85000 лева за 20 години или 95000 лева за 25 години.Какво значи твоето ипотека + свобода не знам. За мен свободата е да не плащам наем и да живея в собствен апартамент.
43
8
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
При покупката на второ жилище, даже може и да не се дава под наем и пак да се спечели в София. Цената му расте много бързо. Преди 10 години двустайна панелка в Младост струваше около 40000 евро, а сега е около 65000 евро. Всички изплащали кредити за жилище след 1989-та година спечелиха, кой повече кой по-малко.
42
2
 
19
 
! Отговори
G преди 6 години
До До 32"...плащаш вноски по ипотеката съизмерими с размера на наема..."Това е лъжа. Няма ипотека с толкова ниски вноски. Отделно от това, при плащане на ипотека си обвързан до пълното й изплащане към банката, т.е. на банката дължиш ПАРИ, а не апартамента. Ако не можеш да го изплащаш, тя хубаво ще го вземе и ще го продаде, но ако парите от продажбата не покрият ипотеката, продължаваш да дължиш на банката разликата.Стига сте лъгали хората. Намерете ми ипотека за 500 лева на месец + свобода
41
2
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Естествено че може да се печели от покупка на второ жилище! И то много. Но трябва вие да сте банкера отпуснал кредита за покупката!
40
4
 
8
 
! Отговори
До 32 преди 6 години
Няма голяма разлика при смяна на жилище, дали ще си под наем или ще си собственик на жилището. Горе-долу едно и също време отнема преместването от едно в друго жилище. Разликата е във финансово отношение. В единият случай плащаш наем, а в другият случай плащаш вноски по ипотеката съизмерими с размера на наема и накрая оставаш с имот. Просто е и всеки сам може да си го пресметне. Тънкият момент тук е, че ипотеката трябва да започнеш да я изплащаш поне 20-25 години преди да се пенсионираш, а човек
39
4
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Това на снимката.... Не е ли чудовищно тясно???
38
3
 
27
 
! Отговори
дедо Ташунко преди 6 години
Много истини има в публикацията, но нека да не забравяме. Най-здраво "се блъскат" чужда кола, чужда жена и чужд апартамент! За 5 години могат да ти съсипят жилището до такава степен, че после ти трябват няколко месеца време и няколко хилядарки, за да оправиш пораженията от хуните. Нямаме правосъдие и договорните отношения нищо не означават в Б-я. В Германия не е така, прокуратурата и съда пипат здраво.
37
6
 
3
 
! Отговори
инвестиция преди 6 години
Да подпомогнем *** БГ граждани да станат граждани на Германия и да напускаме на там всякакви бежанци коти преминават през родината. После ще рекламираме България като държава на белите хора и всички бели германци, холандци и т.н. ще се преселят и ще им даваме под наем апартаментчета...
36
2
 
8
 
! Отговори
До БФП преди 6 години
Добре де, ти го смяташ така. Но това е изхабяващ се актив, в един момент, сигурно ли е че дори и да се изплати след още някоя година, този апартамент (ако е панелка например) ще можеш да я продадеш за 50 хил ?. П.П. Подкрепям размислите на 32. Аз съм в същото положение, и съм изпадал в реални ситуации при два апартамента - на единия правих ремонт а не ми се живееше в другия, да съм под наем (в един и същи град), просто ме кефи свободата и удобството. Даже и престоях повече от необходимото.
35
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До34 - излъган РУСНАК.!!!Прилича ми на виц