Жилището – вечната доходоносна инвестиция

Можем ли да печелим от покупката на второ жилище
5 апр 2018 10:53, Екип на Dnes.bg
57
Жилището – вечната доходоносна инвестиция
Снимка: Pinterest

Добрите лихви по кредитите в последните месеци накараха много хора да инвестират в покупката на недвижими имоти, дори и да имат вече собствен дом. И в това има доста логика – жилищата, закупени с цел отдаване под наем, може да бъдат добра инвестиция в момент, в който доходността от депозити е доста ниска. Освен това един апартамент под наем носи доходи, без да е нужно човек да е чак толкова вещ във финансовите пазари, колкото ако например инвестира парите си в различни финансови инструменти.
 
Жилището ли е вечната доходоносна инвестиция? На този въпрос ще се опитаме да дадем отговор в рамките на проекта ни Apartmenttherapy, заедно с нашите партньори от Токуда Банк.
 
Защо все повече имоти се купуват в последните години за инвестиция? И защо се раздвижи пазарът на имоти в София и страната в последните години? Основната причина е ясна – по традиция българинът предпочита да живее в свой собствен дом, а не под наем. А последните години са добър момент за покупка на жилище – лихвите по ипотечните кредити са доста ниски, има достатъчно голям избор на жилища, а и доходите на работещите, особено в столицата, се покачиха значително.
 
Поради тази причина доста хора вече се осмеляват да закупят и второ жилище, което да дават под наем, а то на практика да се самоизплаща на собственика си чрез приходите от наем. Ако сте решили и вие да действате по тази схема, резонен изглежда въпросът какъв точно апартамент да закупите с цел инвестиция.
 
Имайте предвид, че от големината и разположението на това жилище ще зависи доста и приходите, които ще получавате от него. А също и това какви точно ще бъдат наемателите ви.
 
Ако взимате жилище с ясната цел то да бъде давано под наем, най-добре не се ориентирайте към прекалено големи апартаменти. Те са доста специфични, а и поради по-високия им наем потенциалните наематели са доста по-малко. Най-добре в случая заложете на класика – жилище с една или две спални. Такива се търсят постоянно и потенциални наематели няма да ви липсват. Разбира се, и локацията тук е доста важна. За предпочитане е подобно жилище да бъде разположено до метро или големи спирки на градския транспорт. Другите плюсове, които може да имате, са близост до парк или зелена площ, място за паркиране, детски градини или училище.
 
Имайте предвид, че ако купувате двустаен апартамент, то най-вероятно наемателите ви ще са млади хора, вероятно без деца. Те ще оценят най-вече локацията на мястото, както и заведенията за хранене и забавления, които има наблизо. Младите хора по-смело се решават да сменят квартирата си, затова се пригответе и на вариант, в който често може да ви се наложи да посрещате нови наематели.
 
При по-голямо жилище вероятно вашите наематели ще бъдат семейства с деца. Те със сигурност ще оценят като плюс близостта до голям парк, детски площадки и градини, училища. Подобни наематели вероятно ще останат по-дълго във вашия дом, защото честата смяна на жилище с деца е доста по-сложна задача.
 
Така че, преди да започнете да правите огледи на потенциални жилища, които да закупите, помислете добре какъв точно апартамент ви трябва. Дори и да нямате всичките пари, тегленето на ипотечен кредит никак не е сложна задача. А с професионалистите от Токуда Банк това е още по-лесно.

До края на юни месец Токуда Банк обяви промоционален лихвен процент от 2,6% фиксирана годишна лихва за първите 18 месеца на кредита. Кредитът може да бъде в лева или евро и до 95% от размера на обезпечението, а средствата да се използват за покупка на жилище, ремонт и обзавеждане или за рефинансиране на вече взет ипотечен кредит.
 
Вярна на принципа си да не натрапва услуги и такси на своите клиенти, при отпускането на ипотечния кредит Токуда Банк не изисква ползване на пакети от допълнителни банкови услуги, които обикновено съпътстват тегленето на кредит. Сключването и поддържане на застраховка "Живот", "Злополука" или застраховка на кредитни вноски също не е задължителна.
 
Например за кредит в размер на 70 000 лева за 30 години (360 месеца) при фиксирана лихва в размер на 2,60% за първите 18 месеца, а за останалия период 3,61% плаваща лихва (3м. SOFIBOR+ надбавка от 3,60% ), еднократна такса за разглеждане на искането и оценка на обезпечението – 0,3%, изготвяне на нотариален акт за учредяване на ипотека – 120 лева с ДДС, такса за откриване на сметка – 2 лева, месечна такса за поддръжка на сметка - 2 лева, годишният процент на разходите е в размер на 3,69% и общо погасена сума – 115 157,03 лева
 
Пълните условия за ипотечния кредит на Токуда Банк може да прочетете тук: http://tokudabank.bg/bg/services/Promocionalen-ipotechen-credit-za-pokupka-na-jilischen-imot-remont-obzavejdane

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


57
Още по темата: инвестицияApartmenttherapy
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
34
3
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
до 33Руснаците се чудят на кой да продадат, щото бяха излъгани за качеството на жилищата и бъдещия доход от отдаване под наем.
33
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До брокер, кога платят РУСНАЦИТЕ по морето от Наема на имотите СИ. Тогава и аз И не се ядосвай България е Яка.
32
13
 
37
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Имаме собственно жилище, но все по-често се замислям, че е по-добре да живееш подаем. Защо? Първо не ти харесват съседите, събираш си багажа. Сменяш работата, сменяш жилището да ти е по-близо. Децата сменят училището, сменяш да им е по-удобно на тях. Децата се изнасят в друг град или държава, наемаш по-малко, да ти е по-изгодно. Не трупаш ненужни вещи с години които после се чудиш къде да сложиш. Но това е мое мнение, не ангажирам никой с него.
31
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До 27 един от 1мил. Сме така. Какво се фалиш. Поне аз платих десятък данък а ти СИГУРНО и това не плащаш , само взимаш.!!
30
2
 
14
 
! Отговори
Брокер от БАН преди 6 години
До ПЕНСИОНЕРТо затова БГто цъфти и връзва, щото всеки *** иска да лежи и да му капе. Ще ти капят сомалийски шилинги накрая, ама немаа се пуашиш!
29
3
 
13
 
! Отговори
Само питам преди 6 години
До 25: А данъци плащаш ли или само прибираш наема? Защото 99% само прибират и не декларират.
28
0
 
2
 
! Отговори
Амиии преди 6 години
До 21 Бай ОйДобре че ти не си изял боя...
27
6
 
8
 
! Отговори
ПЕНСИОНЕР преди 6 години
на светло пенсия 250лвна полусветло от вкъщи на щат 500лвНа тъмно наем на апарт. 500лвнаем от гараж 400лвВсичко БЕЗ труд 1650лв/за месец/
26
6
 
12
 
! Отговори
Брокер от БАН преди 6 години
Абе като се напълни Софето с афганистанци и сирийци, след 10 години 300 ойро квадрато ще има да сънувате :-)) Българите свършиха господа, ще внасяте наематели от Сомалия вече, без синя карта!
25
13
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До ФактАма защо да се занимавам с акции, като апартамента дето го давам под наем го взех 2008 г. за 38 000 евро, до сега съм взел 60 000 лв. наеми за 10 г. и цената му в момента е 50 000 евро!?!Та това си е печалба над 80 000 лв. за 10 г.! Седиш и си ти капе! Тия глупости с акциите ги обяснявай на друг - вземеш акции, качат се с 10 % и после паднат с 30
24
6
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Пак акция за вдигане на цени на жилища и имоти ... Напред балъци...
23
11
 
11
 
! Отговори
ВЪПРОЗТ преди 6 години
Абе защо имам чувството, че тези статии ги четат предимно *** дето не са успяли да си купят жилища и само злобеят? Сложи минус на коментара за да преброим колко са цървулите!
22
4
 
11
 
! Отговори
Факт преди 6 години
До БПФЗа хора,които не са вътре в нещата,инвестирането в акции е пълна лу*дост!Особено пък в България,където бизнесът се развива по изключително подмолен начин.
21
7
 
5
 
! Отговори
Бай Ой преди 6 години
До ЖоЕдин такъв наемател дето не си плати 2 месеца такъв бой яде, че после и надплати!
20
8
 
11
 
! Отговори
БФП преди 6 години
До БПФАкциите са толкова несигурни колкото прогнозата за времето след 1 месец! Не ни пробутвай тези локуми! Единственото сигурно, е че за последните 15 години цените на жилищата са се вдигнали 3 пъти! А ако някой очаква цените им да паднат на 300 е/м2 да ходи да се гръмне! Това няма как да стане, защото себестойността на строителство излиза по-скъпо - вдигат се заплати на майстори, поскъпват материали, увеличават се административните услуги! А веднъж вдигнеш ли цената на материалите после няма
19
6
 
23
 
! Отговори
Жо преди 6 години
ПОВЕЧЕТО наемодатели не правят регистрация на наемателите си. Освен това, са много лакоми за пари.Има хора, които наемат апартаменти с високи наеми и първоначално наемодателя се радва, че ще спечели много пари.Но тези наематели плащат първия наем и после спират да плащат. И така месец, два, три докато на петия месец изчезват без да платят и оставят на собственика сметки за парно, телефон, вода и т.н. Освен това, наемателите са нанесли големи повреди по имуществото в апартамента.
18
9
 
5
 
! Отговори
БПФ преди 6 години
Сметка показва, че който НЯМА ДОМ, нито пари, по-добре да изтегли кредит и да си купи. Но който ИМА ПАРИТЕ за дом, по-добре е да ги инвестира както казах по-долу - защото доходите от инвестицията (напр. дивиденти от акции), ще му покриват наема, поскъпвайки, акциите ще му носят капиталова доходност, ако вече не е удовлетворен от жилището по една или друга причина, може да го смени когато иска, което е огромният плюс на това да си под наем... а парите ти са инвестирани диверсифицирано.
17
4
 
5
 
! Отговори
БПФ преди 6 години
До Анонимен 14Това че хората трупат пари по депозити, не означава, че няма други варианти. Човек може да инвестира например в акции или фондове, така че да има пасивна доходност 4.5 - 5% годишно и повече. Плюс това можеш да кешираш бързо и по всяко време инвестицията - или ЧАСТ от нея, нещо което с НИ е невъзможно.
16
5
 
20
 
! Отговори
БПФ преди 6 години
Де е задължителният надпис: "ПЛАТЕНА РЕКЛАМА" ???Само двама мислещи са се изказали тука. Демографските тенденции са ГИБЕЛНИ - топящо се цивилизовано население, въдещи се като хлeбарки ***, възможно по всяко време талибанско нашествие... тоест множат се тия, дето се самонастаняват и не плащат нищо. Дори може в един момент управляващите престъпници да експроприират частни имоти. Имаш 2 апартамента? Вземат ти единия и го дават на "клети роми", пък ти се оплачи на арменският поп.
15
3
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Напишете поне че е реклама или спонсорирана новина.