Жилището – вечната доходоносна инвестиция

Можем ли да печелим от покупката на второ жилище
5 апр 2018 10:53, Екип на Dnes.bg
57
Жилището – вечната доходоносна инвестиция
Снимка: Pinterest

Добрите лихви по кредитите в последните месеци накараха много хора да инвестират в покупката на недвижими имоти, дори и да имат вече собствен дом. И в това има доста логика – жилищата, закупени с цел отдаване под наем, може да бъдат добра инвестиция в момент, в който доходността от депозити е доста ниска. Освен това един апартамент под наем носи доходи, без да е нужно човек да е чак толкова вещ във финансовите пазари, колкото ако например инвестира парите си в различни финансови инструменти.
 
Жилището ли е вечната доходоносна инвестиция? На този въпрос ще се опитаме да дадем отговор в рамките на проекта ни Apartmenttherapy, заедно с нашите партньори от Токуда Банк.
 
Защо все повече имоти се купуват в последните години за инвестиция? И защо се раздвижи пазарът на имоти в София и страната в последните години? Основната причина е ясна – по традиция българинът предпочита да живее в свой собствен дом, а не под наем. А последните години са добър момент за покупка на жилище – лихвите по ипотечните кредити са доста ниски, има достатъчно голям избор на жилища, а и доходите на работещите, особено в столицата, се покачиха значително.
 
Поради тази причина доста хора вече се осмеляват да закупят и второ жилище, което да дават под наем, а то на практика да се самоизплаща на собственика си чрез приходите от наем. Ако сте решили и вие да действате по тази схема, резонен изглежда въпросът какъв точно апартамент да закупите с цел инвестиция.
 
Имайте предвид, че от големината и разположението на това жилище ще зависи доста и приходите, които ще получавате от него. А също и това какви точно ще бъдат наемателите ви.
 
Ако взимате жилище с ясната цел то да бъде давано под наем, най-добре не се ориентирайте към прекалено големи апартаменти. Те са доста специфични, а и поради по-високия им наем потенциалните наематели са доста по-малко. Най-добре в случая заложете на класика – жилище с една или две спални. Такива се търсят постоянно и потенциални наематели няма да ви липсват. Разбира се, и локацията тук е доста важна. За предпочитане е подобно жилище да бъде разположено до метро или големи спирки на градския транспорт. Другите плюсове, които може да имате, са близост до парк или зелена площ, място за паркиране, детски градини или училище.
 
Имайте предвид, че ако купувате двустаен апартамент, то най-вероятно наемателите ви ще са млади хора, вероятно без деца. Те ще оценят най-вече локацията на мястото, както и заведенията за хранене и забавления, които има наблизо. Младите хора по-смело се решават да сменят квартирата си, затова се пригответе и на вариант, в който често може да ви се наложи да посрещате нови наематели.
 
При по-голямо жилище вероятно вашите наематели ще бъдат семейства с деца. Те със сигурност ще оценят като плюс близостта до голям парк, детски площадки и градини, училища. Подобни наематели вероятно ще останат по-дълго във вашия дом, защото честата смяна на жилище с деца е доста по-сложна задача.
 
Така че, преди да започнете да правите огледи на потенциални жилища, които да закупите, помислете добре какъв точно апартамент ви трябва. Дори и да нямате всичките пари, тегленето на ипотечен кредит никак не е сложна задача. А с професионалистите от Токуда Банк това е още по-лесно.

До края на юни месец Токуда Банк обяви промоционален лихвен процент от 2,6% фиксирана годишна лихва за първите 18 месеца на кредита. Кредитът може да бъде в лева или евро и до 95% от размера на обезпечението, а средствата да се използват за покупка на жилище, ремонт и обзавеждане или за рефинансиране на вече взет ипотечен кредит.
 
Вярна на принципа си да не натрапва услуги и такси на своите клиенти, при отпускането на ипотечния кредит Токуда Банк не изисква ползване на пакети от допълнителни банкови услуги, които обикновено съпътстват тегленето на кредит. Сключването и поддържане на застраховка "Живот", "Злополука" или застраховка на кредитни вноски също не е задължителна.
 
Например за кредит в размер на 70 000 лева за 30 години (360 месеца) при фиксирана лихва в размер на 2,60% за първите 18 месеца, а за останалия период 3,61% плаваща лихва (3м. SOFIBOR+ надбавка от 3,60% ), еднократна такса за разглеждане на искането и оценка на обезпечението – 0,3%, изготвяне на нотариален акт за учредяване на ипотека – 120 лева с ДДС, такса за откриване на сметка – 2 лева, месечна такса за поддръжка на сметка - 2 лева, годишният процент на разходите е в размер на 3,69% и общо погасена сума – 115 157,03 лева
 
Пълните условия за ипотечния кредит на Токуда Банк може да прочетете тук: http://tokudabank.bg/bg/services/Promocionalen-ipotechen-credit-za-pokupka-na-jilischen-imot-remont-obzavejdane

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


57
Още по темата: инвестицияApartmenttherapy
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
14
16
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
От личен опит: Имам двустаен 45 м2 в Зона Б5 и го давам за 500 лв наем! Като ме напуснат наематели /през 2-3 години/ и го пусна под наем се избиват и за 1 седмица го отдавам пак! Вие си дръжте парите на депозит и от 50 000 евро взимайте по 20 евро лихва на месец! Муахахахаха
13
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Брокер от БАНАз непрекъснато продавам и купувам и нещата си вървят перфектно, малоумие са твойте глупости дето си написал!
12
0
 
9
 
! Отговори
Бай Ой преди 6 години
До АнонименС това тъпо мислене отдавна си си го боднал! Само тъпан може да си държи пари на депозит и да вика..ако...ако...ако
11
6
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
А не бе! Аз си давам два двустайни под наем и си лапкам по 1000 лв на месец
10
5
 
20
 
! Отговори
Запознат преди 6 години
Намаляващо население, увеличаващ се процент на ромите, който процент след не много време ще мине 50%, да инвестираш пари в жилище в България на почти европейски цени е все едно да си купиш фабрика на 9. септемрви 1944 година.
9
1
 
44
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Това горе на картинката е типичен пример от новото строителство. Кухня, дневна, спалня, баня и тоалетна в едни 35 квадрата... Или просторен и слънчев двустаен според обявите...
8
7
 
24
 
! Отговори
Брокер от БАН преди 6 години
Инвестицията в имоти при демографската ситуация е МАЛОУМИЕ. Това няма продаване с години. Инвестира се в нещо, което може да се продаде ВЕДНАГА при съответната пазарна ситуация. А тук какво? - Намаляващо ВСЯКА ГОДИНА с 60 000 население, двойно по-голяма емиграция, и почти завършило вътрешно преселване (всички по-млади - в София). Инвестиция в тоя сектор е малоумие.
7
2
 
16
 
! Отговори
Св преди 6 години
Много двусмислено. Така и не се разбра какво цели - да ни каже да купуваме за инвестиция, или за живеене. Щото ако купуваме за инвестиция, с цел отдаване под наем, а от друга страна се твърди че все повече хора предпочитат собствен дом пред наем. На кой ще ги отдават тези инвестиционни имоти ... ама купете де - той балона трябва да се надуе хубаво преди спукването. Аз смятам че мин. 2500? / кв. преди бума. Ни повече ни по - малко. Така че има време - другата година пролетта :).
6
2
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Кредит- никога! Имаш ли пари за погасяване на кредита, значи при добри разчети може да имаш жилище и без кредит.
5
2
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Нали всички знаем, че няма нищо сигурно. Или ако някой не знае, нека да вложи пари в "сигурна инвестиция в недвижим имот" и после да се убеди, че единственото сигурно нещо е, че няма нищо сигурно
4
1
 
38
 
! Отговори
АНТИ преди 6 години
Вижте тази нощ във вашия район, колко тъмни прозорци има.Ще разберете накъде отиват нещата.
3
1
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Жилище не е само апартавент.В най голямото село в бедния северозапад. Ива цяла улица с празни ЖИЛИЩА С ДВОРОВЕ ПО ДЕКА.Р
2
3
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
И сега е момента да попитам, като Sofibor стане 7% ко праим???? А това време не е далече.....И вместо да имам кеш и да го бодна на депозит, да прибирам, ще трябва да даваш яко....
1
12
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
За Бога братя - купувайте докато са ниски лихвите, че ако се срине пазара кредитите ще поскъпнат много!