В коронакризата бум на заемите за покупка на жилища

С 19% скочиха кредитите от 100 хиляди до 250 хиляди лева
169
В коронакризата бум на заемите за покупка на жилища
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Жилищните заеми продължават да са хит сред хората. Най-голям ръст от близо 19% за година има при заемите за граждани в размер между 100 хил. и 250 хил. лв., показват данните на БНБ. Най-често това са кредити за покупка на жилища. Разбира се, има и хора със свободни професии като адвокати и нотариуси, които взимат заеми като физически лица, но инвестират парите в бизнеса си. Често обаче те влагат средствата отново в покупката на имот - например за офис, пише „Труд“.

Още по темата

Само в рамките на третото тримесечие на миналата година заемите за домакинствата в размер между 100 хил. и 250 хил. лв. са нараснали с 1612 броя (+4,6%) и вече надминават 36,6 хил. броя. Този ръст е почти колкото през третото тримесечие на предходната година, когато тези заеми са се увеличили с 1647 броя. Оказва се, че отпускането на нови жилищни заеми почти няма разлика спрямо ситуацията преди пандемията.

В рамките на година тези най-търсени от хората заеми между 100 хил. и 250 хил. лв. са нараснали с над 5,7 хил. броя, а общата отпусната чрез тях сума от банките е над 5,28 млрд. лв.

На второ място по ръст са заемите за домакинствата в размер между 250 хил. лв. и 500 хил. лв. Те отново са предимно за покупка на жилищни имоти. За година броят на тези кредити се е увеличил с близо 18%, или с 588 броя, а за едно тримесечие ръстът им е с 4,2%.

На трето място по увеличение са заемите за граждани в размер между 50 хил. и 100 хил. лв. Те са доста по-масови, тъй като освен за доплащане при сделки с имоти, може да бъдат използвани за покупка на коли, ремонти, лечение, образование в чужбина и т. н. Тези кредити нарастват с 11% за година и с 3,9% за едно тримесечие.

Спад има при най-малките и най-големите банкови кредити за граждани - в размер под 2500 лв. и над 500 хил. лв. Но тази тенденция започва много преди коронакризата. При нужда от малки суми хората просто ползват кредитната си карта или взимат от роднини. А на хората, чиито доходи им позволяват да изплащат заем от над 1 млн. лв., все по-рядко им се налага за взимат кредит. В края на септември 2020 г. заемите за граждани за над 1 млн. лв. са само 132 броя.

При заемите за бизнеса ситуацията значително се различава от кредитирането на гражданите. През третото тримесечие на миналата година нарастват само фирмените заеми в размер над 1 млн. лв., както и тези между 100 хил. и 250 хил. лв.

При останалите бизнес кредити има спад, което показва, че повечето малки и средни фирми предпочитат да ограничат дълговете си и не разширяват дейността си. При големите фирми обаче ситуацията е различна.
През тримесечието заемите за над 1 млн. лв. са нараснали с 90 броя, а общата отпусната с тях сума се е увеличила с 422 млн. лв. и надминава 26,2 млрд. лв. Заемите за над 1 млн. лв. формират 75% от всички средства, отпуснати от банките на бизнеса.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


169
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
120
3
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Мисля и аз догодина да се местя в София, ама със сигурност няма да купя жилище, а ще живея под наем.Другият вариант е да си хвана някоя мадами със собствено жилище и да живея там.Поне в София самотни жени не липсват. Даже преобладават.
119
1
 
12
 
! Отговори
до 126 преди 3 години
Аз просто отварям агенция по вписванията и гледам статистиките. Може тези апартаменти да са празни, но са продадени. Фактите са това- българинът влага като обезумял в бетон...
118
8
 
3
 
! Отговори
до 125 преди 3 години
Моят годишен бонус е в рамките на 40-120к в зависимост от приходите на компанията. Работя за доста над 144лв./час и не се смятам за преуспял, а просто за добър специалист, намерил си работа за над средната заплата за сектора.
117
5
 
4
 
! Отговори
до 125 преди 3 години
Само да вметнем, че долният коментар за преуспяването го написах аз, но не съм написал за 15к заплата. Това е нормална заплата за София и не е на преуспял човек, а на средна класа такъв- мениджър в някаква ИТ компания или подобна позиция. Преуспелите хора са друг тип. Нека заменим думата преуспял с успял- това исках да кажа. Успелите са 10% от обществото, а преуспелите- 0.5%.
116
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Караибрахим"От 20 прозореца я светят един два я не- просто няма човечета, които да живеят в супер луксозните комплекси, блокчета и редови къщи."Късно е за игри! Те трябва и да учат! Играят децата на бедните.
115
0
 
29
 
! Отговори
Караибрахим преди 3 години
Не трябва да четете статиики със съмнителна достоверност, а просто се разходете с кола някоя вечер из т.нар нови спални на София. От 20 прозореца я светят един два я не- просто няма човечета, които да живеят в супер луксозните комплекси, блокчета и редови къщи. А който се е излъгал да купи в полупразна кооперация подлъган от "инвеститора", че ще има акт 16 до няколко месеца, сега си скубе косата..асансьорите не работят с години, промишлен ток и вода..драмата тепърва почва.
114
5
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До до 11110%? Преуспяват? Виж, не си "преуспял", ако доходът ти е само 15000 лева на месец. А като отговаряше, не беше нужно да си опиша "портфолиото" и "постижениеята", особено каот е анонимен за другите читатели. И аз мога да кажа, че имам заплата от 144 лева на час, а преди 3 месеца се ,мръщех, като чух че годшният ми бонус е под 70 000 лева, а ама каквот от това?
113
8
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Ама как мам балона *** нали ама е се пука маа ама ама ам ....В България, този балон ще се "пукне" само ако има война.
112
4
 
10
 
! Отговори
WALLSTREET-immobilli преди 3 години
На 15 март около 14.00 ще започне РЯЗЪК СПАД в ЦЕНИТЕ на имотите в Булгаристанлар-спадът ще е около 30% и това плато ще се задтржи около 4 години....Не бързайте сега да купувате гипсокартона по 1400 евро квадратч...още малко търпение и...
111
0
 
12
 
! Отговори
Йотова преди 3 години
Браво другари, удри. По 24 часа трябва да има куманисти на амбразурата. Продължавайте, да ви чувам- стъкмистика на ГЕРБ, стъкмистика на банките, ограбват ви с кредитите, коптори от гипсокартон, българите слугуват на Запад. Още!
110
3
 
18
 
! Отговори
до 111 преди 3 години
Не се засягайте, ама е пределно ясно, че във всяко общество само 10% от хората преуспяват. Отдавна съм го осъзнал това и знам, че ако искаш да успееш, трябва да се учиш от тези, които вече са го направили. Изказът на човека е доста издържан и, ако питате мене, той нищо не размахва, а отговаря на някакъв хвалипръцко, че имал 150к евро в банка как не е умно да се държат толкова пари там, защото не носят никакъв приход.
109
1
 
28
 
! Отговори
До Брокерите преди 3 години
Скоро като ви огладнеят още коремите ще се усетите, че и за вас е по-добре да паднат цените. Да, ще взимате по-малки комисионни, но поне ще има някакви сделки. Свършиха балъците да купуват на коптори и ново строителство от гипсокартон на тези цени.
108
0
 
5
 
! Отговори
Sw преди 3 години
Сгреших извинявам се на Пешо и на ХЛЯБА. Исках да дам пример за активен и пасивен доход. Че банките не са по активния доход и да бачкат. Те "продават" пари под климатика на бюрото и ЧАКАТ да ги върнеш повече. Наблягам на ЧАКАТ :). Ако имат пасивна печалба от друго, със сигурност няма да си я бият да раздават лесни кредити без лихва на Данчо :).
107
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Бай ПешоРобството е двустранен процес ;)
106
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Sw"За бизнес и работа тях не ги търси, за това дават кредитите, на Пешо да си купи месачка и да върти баници."Това проблем имша с хората, които се казват Пешо ли, с хората коити произвеждат храна или я дистрибутират?
105
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До до 109Браво на теб. Правиш генерални изводи и зкалючения, без да имаш данни за тях. Определено си успешен инвеститор!
104
0
 
4
 
! Отговори
Sw преди 3 години
Ще кажа ИРОНИЧНО - банките са "по - глупави" от обикновен инвеститор. Акционерите и мениджърите са "луди" да дават кредити на 2%, и да си занижат премиите, на някой който ще "печели" по 10% пасивен доход. За бизнес и работа тях не ги търси, за това дават кредитите, на Пешо да си купи месачка и да върти баници. Ама ако има пасивен доход с такава дългосрочна доходност надали ще се заровят с тия парцалковци да дават кредити на 2%. Ако си рисков играч и правиш някакви кратки сделки и на късо - става
103
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До до 105Ами може и на едро да се заяждаме. ДОшъл тука, да си размахва оная работа, как изкарава по 15000 лева, как живеел супер живота, бил мега преуспял и не знам си какво, ама българите били ***, ама той бил умен, ама знаел нещо, дето другите не знаели ... очаквам да има канал в YouTube, дето казва на простосмъртните как да не умрат от глад.
102
0
 
0
 
! Отговори
до 109 преди 3 години
ОК, не е ясно за теб. За мен е пределно ясно какво е написано.
101
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До до 105Не, не е ясно. И на интересен се прави той, а после и ти.