Почина големият български художник Георги Трифонов

По негово предложение през 1993 година е учреден Фондът за поддържане на изкуството към СБХ
Обновена: 4 юни 2011 15:00 | 4 юни 2011 15:00, Красимир Ангелов
30
Почина големият български художник Георги Трифонов
Снимка: Булфото

Големият български художник и поет Георги Трифонов почина тази сутрин на 63 години.

Той е един от най-ярките представители на съвременното българско изкуство, като работи основно в областта на живописта,  графиката и илюстрацията.

По негово предложение през 1993 година е учреден Фондът за поддържане на изкуството към СБХ.

Георги Трифонов е автор на седем стихосбирки и един сценарий.

Носител е на множество престижни награди, като най-скорошното отличие – орден „Св. Св. Кирил и Методий” – огърлие, получи в Деня на българската просвета и култура и на славянската писменост - 24 май тази година.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


30
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
10
3
 
17
 
! Отговори
още преди 12 години
СРЕДНОЩНО ПИСМОВлажната стена Ателието Търся обяснения Кому са нужниИскам Да си тук Да не си Искам да ти пиша Да не пишаАз Човек Животно Маниак Престъпник НикойМога да съм твой И ничийДа очаквам разпнат тишинатаДа ти пиша Искам да ти пиша Куп нелепостиВ думите да се забравяВ линиитеВ цветоветеСякаш нощите не съществуватНощите не съществуватТъй безкрайно да е всичкоСякаш и самият аз не съществувами самата ти не съществувашБяг в безкрайността Око в небето Сън над улицаРъка в небитиетоНякаква извивка на върбаИ в неявлюбените птициЛиния към вечността Следа върху морето И в часовникаСтуденоИ какво че вярвам и очаквам да повярва в нещо и човекътТи заспивашПак Без спомени за мене...Прочитане на целия коментарМила Пожелана И несъвършено мояБолка в острието на деняКолко много искам да ти пишаВлюбен графоман презрян от всички тарикати слава богуСлава богу на нощтаС нея мога да говоряи да чакам отговор за всичкоТя подсказва миОбичамИстински Дълбоко НепривичноА не искам да повярвамИзтощително обичамИрисите на душата светятСрам ме е да кажа колко те обичамДявол да ме вземе Страшно те обичамГлупаво Като човек ОбичамЗнай гоНепрестанно те очаквам Непрестанно Като обичобич мояПолудяваш ли река Прииждаш И трещят смутени бреговетена спокойствиетоКак сега ще можем да заспиме Ниезапечатани послания в бутилките осъдени оттук да неотплуватНелогичноте обичамРадвам се като глупакОбичамПиша ти За да премине и нощта БолкатаИ тя да минеБолката Че не съществуваш може биА тиСпи спокойнаКакто спят спокойновсичките измислени любовиЛека нощизмислена и земнаУстна връз лицето на деняГеорги Трифонов
9
1
 
10
 
! Отговори
2 преди 12 години
Мисля, че той изживя лична трагедия.Като всеки художник завършил Художественната гимназия след това Худ.академия в София той тръгна да си пробива път към върха.Имаше талант,рисувач беше и това е.Беше много нарцистичен и мегаломан. Личната драма го разби,а можеше много още.Лека му пръст!!!
8
1
 
8
 
! Отговори
ай-вай преди 12 години
до обичанЗадавате въпроси с философски оттенък.Нали затова издигаме ЛЮБОВТА в култ,защото е събирателно на обич,желания,мечти.Стремежът на цял един живот е : да я достигне и изживее.Млад е художникът.Не навреме си е отишъл.Бог да го прости !!
7
1
 
7
 
! Отговори
обичан преди 12 години
Нелеп въпрос ще задам, но за всекиго от нас... внуци и правнуци могат да се питат:Беше ли, бил ли е ОБИЧАН?Прочетох негово стихотворение във форума на Дневник.Прекрасно е...Върнах се във възрастта, когато събирах изрезки от вестници с любовни стихотворения... Това, което мислим и ние... Но не винаги го изказваме с думи... така си и умираме... както и нашите родители, и техните...Обич...Желания...Мечти...Какво са те?....
6
0
 
14
 
! Отговори
п преди 12 години
От малък живееше много затворен живот,мълчалив,секретен и винаги до големите и до Светлин Русев.Съвсем се затвори след смъртта на сина си,който беше наркоман.За изкуството му ,народа е този който ще каже,но е оставил следа въпреки че беше много сам.
5
0
 
21
 
! Отговори
Мамантос преди 12 години
Бог да го прости!
4
1
 
13
 
! Отговори
в преди 12 години
Лека му пръст!!Но,какво го съсипа алкохола или облъка от Чернобил който мина през Бузлуджа,почти всички художници които работиха стенописите си,си заминаха от рак.Жалко.
3
1
 
13
 
! Отговори
Швейк преди 12 години
Остави много след себе си и никога не се поблазни от евтината известност... лека му пръст. Голям и ценен художник
2
4
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
музите отдавна са мъртви в абсурдистан ;(
1
1
 
28
 
! Отговори
НиК Каргонски преди 12 години
Млад си отиде,но остави диря в изкуството,която ще се вижда столетия.Поклон пред светлата му памет.