Как се развиват читалищата

За трета поредна година ще се проведе конкурс "АГОРА"
3 фев 2012 09:46, Петя Славова
4
Как се развиват читалищата
Наградната пластика на конкурса. Снимка: АГОРА

За трета поредна година ще се проведе конкурс "АГОРА" за най-успешна гражданска инициатива, реализирана от читалище.

В събитието могат да се включат отличени практики, проекти и инициативи на читалища, които през 2011 година са стимулирали участие на гражданите в решаване на проблеми на общността, отговорили са на реални нейни потребности, мобилизирали са подкрепа за различни каузи, повишили са солидарността и доверието, подпомогнали са изграждането на активни общности за местно развитие.

За първи път в рамките на конкурса Министерството на културата ще отличи читалище – участник в конкурса със специална грамота за "Принос в развитието на читалищното дело".

Поканата за участие е отправена към читалищата от цялата страна, които са реализирали самостоятелно или в партньорство граждански инициативи за развитие в своята общност.

Кандидатурата трябва да посочва реален и видим резултат постигнат през 2011 г. независимо, че може да е започнала и в предходна година. Всяко читалище може да участва в конкурса с неограничен брой предложения, като номинирано може да бъде само едно от тях.

Кандидатурите ще се разглеждат на два етапа. В първия участниците ще бъдат оценени от 10-членно жури, което ще номинира десет от тях за финалния избор.

Номинираните от журито кандидатури ще бъдат публикувани на интернет страницата на Платформа Агора , както и на сайта на конкурса и на страницата му във Facebook.

Вторият етап ще се фокусира върху победителя, който ще стане ясен по време на официална церемония, където финалистите ще представят на живо своите инициативи пред аудиторията. Изборът на победителя в конкурса ще стане по време на самата церемония с вота на присъстващите.

Победителят ще получи наградна пластика изработена от скулптура Марияна Кушева, придружена от сертификат и парична награда в размер на 1 000 лв.

Журито ще отличи и три инициативи за особен принос в развитието на местните общности в следните области: "Солидарност и хуманност", "Най-продуктивно партньорство" и "Изкуство и култура за развитие". Те ще получат специални отличия – плакети, сертификат, парични и материални награди.

Всяка номинирана инициатива ще получи плакет и сертификат от конкурса и материални награди.

Крайният срок за подаване на документите е 20 февруари 2012 г.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


4
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
4
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
аз искам да кажа, че читалището в дианабад е супер сладко, правят всякакви срещи, имаше дори с Валери Петров, хората ходят, четат книги, мисля че има и разни курсове, дори йога. който има желание, може да развива много подобни инициативи. важното е човек да не мисли, че читалището е нещо остаряло, а е наистина център за развитие.
3
0
 
1
 
! Отговори
Диляна преди 12 години
Не съм съгласна с предходните два коментара. Когато хората имат желание всичко се постига. Елате в нашият малък Роман и ще се убедите. че не всички са под общ знаменател. С гордост може да се похвалят гражданите на това малко градче. Читалището е на ниво. и то благодарение на Председателя и целия колектив. Развива се успешна читалищна дейност и библиотеката е на доста добро ниво. Поздравления за целия колектив.....
2
1
 
0
 
! Отговори
2 преди 12 години
Много правилна читалищата се превърнаха в магазини здравни служби и за каквото се сетите още.До като ние се мъчим да върнем младите хора в читалището общините ни подливат вода.Поради факта че сградите са общинска собственост ние сме сложени в ъгала вече няма място за читалищна дейност.
1
0
 
1
 
! Отговори
???? преди 12 години
Читалищно дело ли?Що е то в наше време? Питайте днешните млади хора да видим какво ще отговорят на въпроса.Читалищата отдавна са поставени в унизителните условия на пазарната икономика/отдаване на помещения под наем и какво ли не,/за да намерят пари за съществуването си.Вижте колко са новите постъпления на библ. мат. и какви средства се дават за чит.дейноси и колко млади хора работят в библ. за 300 лв.Май няма да видите такива. Пенсионират ли се работещите до сега,не виждам кой ще работи там