Да изографисваш славния конник Свети Георги

Образът на мъченика върви за по 15 лева, оригиналът до 5 бона
6 май 2012 15:25,
23
Да изографисваш славния конник Свети Георги
Димитър Василев рисува от 30 години икони на Свети Георги. Снимки: Василен Димитров

Възпяван като освободител, защитник на бедните, изцерител на болните, покровител на земеделието и скотовъдството и най-вече олицетворение на надеждата, Свети Георги е сред най-тачените светци от християните. Грузинците даже са му издигнали 365 храма! Толкото са дните в годината. 

От векове българинът също почита Победоносеца на 6-и май. Обгрижвал е вярата в него със столетия. Често, пазейки образа му като икона, скрита зад седлото на коня или магарето в късните години на възраждането.
 
В наши дни техниката, познанията откриват всякакви хоризонти за съвременния зограф да нарисува Свети Георги.Той може да разкаже за страстите му дори докато рисува според очакванията на клиента.
 
За това как като римски войник вместо да изтребва християните той става техен защитник в началото на IV век. Как е критикувал разярения император Диоклециан. За нечовешките му страдания. Завързван е на дървено колело, хвърлян е в яма с негасена вар за три дни, побой с бичове, отравяне... 
 
Съвременият иконописец разказва на клиента и за други славни подвизи - най-големият от които убиването на змея в района на днешен Бейрут. 
 
На пазара
 
Крайният резултат на рисуващият лектор обаче често му носи печалба от 10-15 лева. Констатира го с огорчение практикуващият зограф от над 30 години, а иначе инженер по професия Димитър Василев. Дългогодишният член на Съюза на българските художници не се е отказал от призванието на сърцето си. 61-годишният софиянец рисува любимия си светец. 
 
Да изографисваш славния конник Свети Георги
Снимка: Василен Димитров
"Изографисването на автентичност и детайлност на иконите може да отнеме до два три месеца. Иначе спешните поръчки се съкращават до две седмици. Обезценяването на труда на съвременния иконописец е докарало до там близки до оригинала копия с височина с размери 20 на 40 сантиметра да стигнат до 10-15 лева", разкрива Василев за Dnes.bg. 
 
Търгашите пред храма
 
"На 6 -и май търгашите пред столичния храм паметник „Александър Невски“ могат да измъкнат и стотачки от наивните туристи. Манифактурата и стремежът към лесна и бърза печалба с икони е довел до гротескни попадения. Срещу мизерни суми търговците наемат студенти в художествената академия и ги карат да рисуват върху картички или да украсяват пластмасови или гипсови фигурки. А стойността на оригиналните изображения на светците могат да стигнат над 5 хиляди лв", допълва Василев.
 
Цената естествено фигурира от размера, броят на фигурите, качеството на позлатения фон, състоянието на дървото, възрастта на произведението на изкуството, както и авторитета на зографската школа, а и на самия художник. 
 
Да изографисаш славния конник
 
Да изографисваш славния конник Свети Георги
Снимка: Василен Димитров
При класическа техника се използва грундирана дървена повърхност (липа, орех, бук и други, обикновено според спецификата на района, в който се иконописва) и темперни бои. Ореолите могат да бъдат покрити със сребърен обков, който понякога обхваща цялата икона с изключение на лицето. В днешни времена се „злати“ с фабричен станиол или ленти за украса за шоколадови изделия.

Протопипът
 
"Първите икони икони са заимствали тертипа на византийското изобразително изкуство. Светците са бледи, изпити, аскетични – така се постига внушението за техните страдания. Облечени са задължително в цветовете на царските особи", разказва Василев. 
 
Самият Свети Георги, един от четиримата светци конници-войници (другите са Св. Димитър, Свети Димитър и най-рядко изобразяваният Св. Тодор), винаги язди бял или светло син жребец. Такъв е канонът за велик пълководец като него. 
 
По време на турското робство обаче снажният хубавец, който убива змея, е принизен до народните представи. С възстановяването на иконопистта в поробена България към XVII век образът му, както и този на останалите светци, стават по-наивистичен. Пропорциите му са несъразмерни, нито спрямо собственото тяло, нито спрямо враг и пространство. Гледа с големи, понякога тъжни очи. Така го виждат майсторите от Търновската, Самоковската, Тревненската школа и Дебърската, Македония. Снижават го до народа, обличайки ги по нашенска мода, не само заради внушението, че е ще им помогне като е оприличен на тях, но и защото такива са възможностите им на художници. 
 
Иконите на Георги Нови Софийски
 
Да изографисваш славния конник Свети Георги
Снимка: Василен Димитров
Сред най-изографисваните икони е и тази на Георги Нови Софийски. Това е причината Dnes.bg да му отдели повече внимание. Георги Нови Софийски е един от деветте софийски светци. Най-ранното му доказано изображение датира към далечната 1536-а година, намира се на гръцкия полуостров Атон.
 
Златарят, роден през 1497 г. в Кратово, намиращо се днес в Република Македония, е измъчван бутално и свършва земния си път на клада на 11 февруари 1515 г. заради отказа си да се ожени за туркиня и така да приеме исляма.
 
Останките му са прибрани в съборната тогава софийска църква „Света Марина”. Скоро след това Георги е канонизиран, а книжовникът поп Пейо написва неговото житие и служба.
 
През османското робство богослужебното и домашното почитане на Георги Нови Софийски се поддържано главно от устните предания и службите на руските литургически книги.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


23
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
14
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
az imam ikona ot nego
13
1
 
1
 
! Отговори
ония на луната преди 11 години
Икони със ниско качество и съмнителна технология. Това е което виждам аз от тази статия.Малограмотните журналисти си скалъпили статийка. Тъй ли не можахте да намерите един способен иконописец , та ни занимавате с тоя ***??
12
8
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Аме кат им е паднала цената не ги рисувай ба. Намери си друго занимание. Ко ревеш ?
11
1
 
4
 
! Отговори
Облачно Агне преди 11 години
Честит имен ден на именниците.Интересно какво е становището на БПЦ за Холограмата като начин за предаване на информация
10
3
 
1
 
! Отговори
до Томас преди 11 години
"лукавия" както го наричаш е съзнание което се противопоставя на хармонията(Бог) еони преди Адам и ***..тази книга "Библия" в която вярваш е нищо повече от "организирана религия" която издига Краля на Сириус в култ..твоят така наречен Бог който Син(генен инженер) се явява наш ДНК създател и всичко живо по тая планета.. и "райската градина" е нищо повече от комплекс за генни експерименти.. твоят така наречен Бог е достигнал технологично ниво което му позволява безсмъртие на тялото..
9
1
 
1
 
! Отговори
Томас преди 11 години
13Много ги бъркаш нещата и си изопачаваш - никъде Исус не е казвал да приемаме лъжата - няма нищо общо удрянето на шамар с лъжата.
8
0
 
2
 
! Отговори
Томас преди 11 години
алчност и завист исках да напиша
7
1
 
10
 
! Отговори
Томас преди 11 години
9Много глупости е написал 7 номер - вярата в нас лукавия още от времето на Адам и *** се опитва да я пробутва и за това светът е доведен до това дередже - пълен с насилие и злоба, алчност и злоба. Човека е творение и няма как да живее без да отдаде почит на своя създател. Временно нещата са оставени да се развиват, така както ги виждаме, но няма да е вечно това.
6
1
 
3
 
! Отговори
СтъкЛен до 7 преди 11 години
Браво !Много добре сте го написали. Смисълът е във вярата и устрема в нас , положителната нагласа и усмивката.По същество : Да се рисуват икони се иска вътрешна ,духовна убеденост в нуждата от това.
5
10
 
5
 
! Отговори
Томас преди 11 години
Защо е нужно да бъде изографисван някой си човек, да му бъдат посвещавани храмове и да бъдат заблуждавани хората да му се кланят след като Бог не иска подобни неща и ясно е казал само на Него да се кланяме????
4
0
 
4
 
! Отговори
до 5 преди 11 години
Много си прав, не случайно някогашните иконописци са постили и са се ограничавали докато правят иконата.
3
0
 
12
 
! Отговори
Гошо Тъпото преди 11 години
Иконосписването е...призвание,не е...занаят.То идва от душевните потребности на твореца и когато сътворява образа на светеца,самият той живее с неговият...дух.Дал Бог иконотворци в нашата България.Всеки който търси това изкуство,трябва да го...почувства с душата си.Не винаги скъпите икони ни...трогват и когато това е...пречка да ги притежаваме,значи в тях е вложена...комерсиална,не духовна цел.
2
2
 
4
 
! Отговори
до УЧЕН преди 11 години
За да направите подобен извод сигурно сте много учен, спор няма. Всичко е въпрос на цел.
1
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Хубава икона на св. Георги Нови има в храма Светите Кирил и Методий на женския пазар в София. Между другото те са двама светци - св. Георги Новий (1515) и св. Георги Новейши (1534) - и двамата отказали помохамеданчването.