В Родопите откриха лъвска глава от Троянската война

Немци се натъкнали на скулптурата, наблюдавайки птици
13 сеп 2012 18:40,
46
В Родопите откриха лъвска глава от Троянската война
Проф. Николай Овчаров разяснява стойността на историческата находка. Снимка: БТА

Родната археология продължава да трупа актив, след като в Източните Родопи беше открита скулптура от времето на Троянската война.

Монументалната скулптура била намерено случайно от немски орнитолози, наблюдавали птици край храма на Великата богиня майка в пещерата „Утробата“.

Лъвската глава, която била предадена на археолозите, ще бъде изложена в регионалния исторически музей в Кърджали, обяви пред медиите археологът проф. Николай Овчаров.

Изследванията на скалния къс показвали, че находката е от времето на къснобронзовата и ранножелязната епоха - II-I хилядолетие преди Христа.

„Това са времената на Троянската война. В нашите търсения тръгнахме от Омировата „Илиада", където лъвът е бил сакрално животно, свързано с царската власт“, разясни Овчаров.

Соченият за българския Индиана Джоунс отбелязва, че и траките са виждали лъва като символ на царската власт.

И припомни тракийски култ за плодородие, извършван в пещери от този тип - в началото на годината царят се е изкачвал на върха на пещерата и извършвал жертвоприношение пред животното.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


46
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
33
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Тази пещера е известна като:"Вулвата".
32
0
 
8
 
! Отговори
на лов за лъвове преди 11 години
Малко известен факт е, че през средновековието и преди това в Родопите е имало лъвове и господинът /така са били наричани вождовете в средновековна България/ и неговите гости са ходели на лов за лъвове.
31
11
 
4
 
! Отговори
до 41 преди 11 години
СЪВСЕМ ТОЧНО ГРАНИЦИТЕ НА НЯКОГАШНИТЕ ТРАКИИСКИ ПЛЕМЕНА КОИТО СЪВПАДАТ СЪС СРЕДНОВЕКОВНА БЪЛГАРИЯ--Между Дунав и Стара планина няма траки. Показват го археологическите разкопки. Остатъци от траки има в Южна България. В северната част има най-различни народи, много от тях са били германски племена, които имат в продължение на стотици години държави, но българската история не обича да говори за този факт. Траките са мноооого малък процент от генофонда на българите.
30
0
 
5
 
! Отговори
Месия преди 11 години
Там има и миди.
29
3
 
14
 
! Отговори
ТРИБАЛ06397 преди 11 години
Има карти във нета и погледнете всички . ВСИЧКИТЕ НИ ЦАРЕ СА ПРЕТЕНДИРАЛИ И ВОДЕЛИ ВОИНИ ЗА ГОСПОДАРСТВО И ОБЕДИНЕНИЕ НА БЪЛГАРСКОТО ЗЕМЛИЩЕ , МНОГО Е ИНТЕРЕСНО ЧЕ ТОВА ЗЕМЛИЩЕ Е ТОЧНО КОПИЕ НА ТРАКИИСКОТО ,ПРЕПОКРИВА СЪВСЕМ ТОЧНО ГРАНИЦИТЕ НА НЯКОГАШНИТЕ ТРАКИИСКИ ПЛЕМЕНА КОИТО СЪВПАДАТ СЪС СРЕДНОВЕКОВНА БЪЛГАРИЯ . Това е и наше зъдалжение да си върнем земята на дедите ни
28
6
 
4
 
! Отговори
майтап бе Уили! преди 11 години
Овчаров е пълен майтап. В една негова весникарска статия обясняваше за французите пред средновековието и ги наричаше франки, а франките са германски племена. Има още куп такива издънки.
27
8
 
6
 
! Отговори
Дядо ви от село преди 11 години
Гледах този камик под всекакав ъгъл - не могох да съзра лъвска глава в него. Ама овча по се види - и ушото на офцата виси надоле, и муцуната. А на преден план се вижда една още по-голяма овча глава на раменете на един овчарски син.
26
2
 
8
 
! Отговори
Българин преди 11 години
Какво ли би направил някой наш брат. Дали щеше да я предаде ;)
25
0
 
9
 
! Отговори
много моля! преди 11 години
Индиана беше Китов лека му пръст.Той поне НАМИРАШЕ. Утре 4г. от смъртта му. Малкия Овчаров не е професор. Доцент е.
24
1
 
2
 
! Отговори
куку преди 11 години
До "до 30"Заведи майка си и баща си, за да видиш каква ти е наследствената обремененост.
23
0
 
1
 
! Отговори
септемврийска сесия преди 11 години
Не ,тази глава е от друго време,пренесена е от Вавилон от градината на Ъъръ I
22
1
 
6
 
! Отговори
Anonimen преди 11 години
troqnskata voina sie bila na6a voina kvo bila e mujdu velikite gradove Troqn i Pleven i Troqncite ne im stignala rakiqta iq zagubili te tova e istinata
21
3
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Ние сме най-древните европейци...люлка на световната и европейска цивилизация доста преди Христа...това е неоспорим ФАКТ...другото е религия и политика..Не случайно последните години от живота си Петър Дънов упорито е търсил отговор на въпроса: Защо се е родил българин и каква е неговата мисия на този свят като такъв? Ние сме прекрасна страна с прекрасен народ...свободен и малко див ... но пък истински! Бъдете здрави!
20
4
 
4
 
! Отговори
до 30 преди 11 години
Почвам да се притеснявам за тебе, искаш ли да те заведа на лекар.
19
8
 
11
 
! Отговори
Майка България преди 11 години
От векове до наши дни, на много нечисти чуждестранни и вътрешни сили не им отърва да се разбере истинския произход на българския народ.Те са окупирали античната и средновековната история на Европа, накичили са се с чужди пера т.е. с нашите.Но пъкленото им антибългарско дело се връща като бумеранг върху главите им.Вижте какво става и до къде ще потънат гърците; евреите ще изядат един голям к.. от Иран скоро; държавата на руснаците ще бъде само в Подмосковието; Зап.Европа загни.
18
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Това напомня на глава,но не и лъвска.Явно Монарх програмирането върви с пълна сила,все още...
17
2
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
До Анонимен 27Май ти си се напушил. Има глава и още как. С носа на долу е положена находката.
16
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
никаква глава не виждам , нито лъвска , тоя бая тряба да се е напушил.
15
5
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
малеее ,глава от троянската война..... археолозите от лежане тотално са изперкали :))
14
7
 
19
 
! Отговори
Народе Тракийски! преди 11 години
Има ли още някой , който да продължава да вярва , че ние Българиет сме потомци на разни азиатски чергари , дошли тук на коне!? Истината вече не може да бъде скривана от нашия народ - НИЕ СМЕ СЪВРЕМЕНИТЕ ТРАКИЙЦИ! Българският език е модерен тракийски език. нито е "славянски", още по-малко пък тюркски "прабългарски"! Ние Българите живеем па нашите си земи вече над 7000 години...