Една стъпка по-близо до мистериозната Мона Лиза

Археолози изследват намерен череп
Обновена: 19 фев 2014 14:15 | 19 фев 2014 12:24,
0
Една стъпка по-близо до мистериозната Мона Лиза
Снимка: Reuters

Италианските археолози са все по-близо до разкриването на самоличността на дамата, стояща зад мистериозната усмивка на Мона Лиза, пише "Уолстрийт Джърнъл".

В момента се изследват кости, за които се твърди, че са на Лиза Герардини. Те бяха намерени през август в гробницата в манастира Сант Орсола. През май или юни ДНК тестовете ще бъдат готови и резултатите ще бъдат сравнени с тези на роднините на Гералдини.

Ако бъде намерено сходство, ще се направи 3D реконструкция на лицето на Лиза Герардини, като за целта ще бъдат използвани намереният череп и портретът на Мона Лиза.

Смята се, че Герардини е позирала за картината в периода между 1503 г. и 1506 г. Картината била поръчана от мъжа на Лиза Герардини, Франческо Дел Джокондо, като се предполага, че поводът бил или отбелязването на нейната бременност, или покупката на нова къща.

След смъртта на съпруга си Лиза Герардини става монахиня. Умира през 1542 г. на 63 г. и се твърди, че е погребана в манастира.

Дори и да се потвърди, че Лиза Герардини е Мона Лиза, остават твърде много неясноти около картината. Една от тях е мистериозната усмивка от портрета. Някои твърдят, че всъщност картината е автопортрет на самия Леонардо Да Винчи. Според други става въпрос за портрет на любим любовник на Да Винчи.

Една от най-любопитните теории гласи, че причината за мистериозната усмивка на Мона Лиза е, че моделът е подложен на лечение от сифилис с живак, който прави зъбите черни.

Американски зъболекари са на мнение, че плътно стиснатите устни издават липсата на предни зъби на модела. Според датски лекари Мона Лиза страда от парализа, засегнала лявата страна на лицето.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


0
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари