Учени спасяват единствения автопортрет на Леонардо

Портретът непрекъснато избелявал
6 юни 2014 15:27,
4
Учени спасяват единствения автопортрет на Леонардо
Автопортретът на Леонардо, Снимка: Reuters

Учени се опитват да спасят с нов метод единствения автопортрет на Леонардо да Винчи, който непрекъснато избелява, съобщи Лайв сайънс.

Портретът на възрастен мъж с дълга коса и брада е нарисуван с червена креда върху хартия в началото на 16-и век. Не всички са съгласни, че това е Леонардо, защото тогава той е бил на 50 години, а моделът изглежда по-скоро на 80. Затова някои предполагат, че може да е чичо му или баща му.

Хартията, на която е нарисуван, съдържа нишки от лен, памук и коноп. Историята на портрета е неизвестна, докато не е придобит от краля на Сардиния за Торинската библиотека през 1839 г. През XX век е изложен публично десетилетия без защита от слънчевата светлина.

Лошите условия на съхранение водят до пожълтяване, което е  характерно за древните произведения на изкуството. То намалява контраста с червената креда и образът сякаш изчезва.

Заради лошото състояние на творбата от 1998 г. тя се съхранява при контролирани услови, като публиката няма достъп до нея. Учение от италианския Национален изследователски съвет са получили възможност да изследват портрета през 2012 г. Те са успели да определят нивото на хромофоритев целулозата. Това са съединенията, които поглъщат светлина, предимно синя и виолетова, а отразяват червеникавата и жълтата. Така документите пожълтяват.

Учените са измерили отразената и погълната светлина при различни дължини на вълните, съответстващи на различните цветове и са ги сравнили със стойности от съвременна и древна хартия, състарена при различни условия.

Резултатите показват, че силното пожълтяване се е появило от съхраняването във влажно затворено помещение. Учените биха искали да направят още един анализ, за да видят дали състоянието на портрета продължава да се влошава или се е стабилизирало заради по-добрите условия. Като оцени щетите, новото изследване ще подскаже най-добрия начин за запазване на шедьовъра, пише БТА.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


4
Още по темата: Леонардо да Винчи
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
4
1
 
0
 
! Отговори
oh преди 9 години
До о неразумнииОпитах се да ти дам плюс, но очевидно тук всичко е дирижирано. Не можеш да гласуваш с плюс за определени мнения. Цензура. Иначе това, което каза Помпей точно в десятката. Така могат да си строят 'древни' градове нонстоп.
3
1
 
1
 
! Отговори
дайте преди 9 години
дайте го на мене, аз ще го повторя с перманентен маркер. Евтино земам- двайсе лева на портрет. Тоя малко по отговорен, аре 40 лева
2
0
 
9
 
! Отговори
до о неразумни преди 9 години
Нормално е да се съхраняват вечно, това е част от историята на човечеството по времето, в което е нямало видеокамери и фотоапарати, а произведения като това са един вид документален филм на онова време, безвъзвратно изгубено в миналото.
1
9
 
1
 
! Отговори
о неразумнии преди 9 години
Тук идва въпросът : докога е нормално да се съхраняват определени творби и т.н. , ако всичко от миналите векове се пази , скоро няма да има място за настоящето ,... Подобно на милярдите ? изхарчени за "спасяването " на Помпей ??