Картината "Водни лилии" на Моне бе продадена на търг за $55 млн.

Друг топ лот на търга - "Композиция със синьо и сиво" на Мондриан бе купена за $25,9 млн.
24 юни 2014 15:08,
4
Картината "Водни лилии" на Моне бе продадена на търг за $55 млн.
Картината "Композиция със синьо и сиво" на художника модернист Пийт Мондриан (ляво) и картината "Водни лилии" на Клод Моне (дясно), Снимка: Reuters

На търг на аукционна къща "Сотбис" в Лондон картината "Водни лилии" на Клод Моне беше продадена за сумата от 31,722 милиона британски лири (39 милиона евро или 55 милиона щатски долара), съобщава Ройтерс.

Търгът с 46 произведения на модернисти и импресионисти, състоял се в британската столица, донесе на организаторите от "Сотбис" сумата от 122 милиона британски лири. За да участват в аукциона, бяха пристигнали колекционери от всички краища на света.
 
Наддаването за картината "Водни лилии", нарисувана от Моне през 1906 година, продължи 10 минути. В него участваха и колекционери от Азия. Накрая цената достигна 31,722 милиона лири, съобщи Ройтерс.

Другият топ лот на търга - картина на художника модернист Пийт Мондриан "Композиция със синьо и сиво", беше купена за 15,2 милиона лири (25,9 милиона долара). Предварителната прогноза беше, че цената може да достигне 22 -30 милиона долара, припомня Асошиейтед прес.

От аукционна къща "Сотбис" съобщиха, че творбата "Композиция със синьо и сиво", нарисувана през 1927 година, е била в частна колекция в продължение на 50 години. Сега тя за пръв път бе предложена на търг, като от "Сотбис" не посочиха нейния собственик.

Холандският модернист Мондриан е известен със своите правоъгълни композиции в основни цветове. Според експертите тази творба е революционна за своето време и е останала изключително съвременна и в наши дни. Досега най-високата цена, получавана от продажба на творба на Мондриан, беше 28 милиона долара, заплатени през 2009 година за "Композиция със синьо, червено, жълто и черно".

На търг на аукционна къща "Бонамс" в Лондон беше продадена откритата неотдавна картина на Гоген "Букет рози" за сумата от 902 500 британски лири, съобщи РИА "Новости".  Очакваше се цената на лота да достигне 1,2 милиона британски лири (1,48 милиона евро), припомня Франс прес.

Картината "Букет рози" е била неизвестна преди продавачът да се свърже с тръжна къща "Бонамс". Тя е нарисувана през 1884 г., когато Пол Гоген е на 36 години и се опитва да издържа семейството си с живопис, след като е уволнен от банката заради финансовата криза. Първоначално е подарена от художника на политик от Руан.

Пабло Пикасо и Анри Матис сочат Гоген сред творците, които са им повлияли. Художникът обаче става световноизвестен чак след смъртта си през 1903 г.

Творбата на Пиер-Огюст Реноар "Маслиново дърво в Кан" беше купена на търга в Лондон за 446 500 лири при очаквани 250-350 хиляди лири. Произведението е от 1909 година. Нарисувано е по време на разцвета на творчеството на художника. Бронзовата скулптура на Салвадор Дали "Лейди Годива" беше продадена за 302 500 лири. Двуметровото произведение с първоначална оценка от 250-400 хиляди лири изобразява англо-саксонската графиня, която според легендата преминала гола по улиците на Ковънтри, за да намали мъжът й данъците на своите поданици.

(БТА)

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


4
Още по темата: картинаМонетърг
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
3
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До коментар 1 и 2, това може да го кажат само хора, които не са виждали картини на живо. Като нямате какво да кажете, по - добре си замълчете, не се излагайте с плиткоумните си опити за разсъждения.
2
2
 
3
 
! Отговори
Умната Дива преди 9 години
А какво ще кажете за "сивото и синьо"...29 милионки..хахах че аз вкъщи такива си ги чертая през ден....не знам,явно не разбирам хич...айде лилите биват,но другата ми е адски обикновена....
1
2
 
5
 
! Отговори
Гошо...Тъпото преди 9 години
Бях приготвил за...Водните лилии на Моне 5 млн.$,но не...стигнаха.Картината ми наподобява блатото в Кривунделово и аз от...носталгия,като...кривунделски софиянец,щях да си я...закача в хола.