Продадоха копие на комикса, в който Супермен се появява за първи път

Купувачът му плати за него над 3 млн. долара
26 авг 2014 21:30, Елена Кирилова
0
Продадоха копие на комикса, в който Супермен се появява за първи път
Снимка: архив Ройтерс

Запазено копие на Action Comics #1, в което за първи път е представен Супермен, е продадено на търг в eBay за 3 207 852 долара. Когато е пуснат на пазара за първи път, комиксът е продаден за 10 цента, пише CNN.

Въпреки че eBay не разкрива името на спечелилия търга, онлайн аукционерът Metropolis/ComicConnect твърди, че той е новият собственик на комикса. По думите на главния изпълнителен директор на Metropolis/ComicConnect Стивън Фишлър компанията нямало как да подмине комикса.

Фишлър твърди, че неговата фирма стои и зад предишната рекордна продажба на най-скъп комикс в историята - друго изключително запазено копие на Action Comics #1, което е закупено за 2,16 млн. долара през 2011 г.

Продавач на комикса в eBay е Дарън Адамс, който управлява фирмата за продажба на комикси Pristine Comics.

“Горд съм, че притежавах най-ценния комикс в света”, коментира той. Във видео на уебсайта на Pristine Адамс обяснява как комиксът е бил купен от будка за вестници през 1938 г. от мъж от Западна Вирджиния, който го съхранявал през годините в скрин, направен от кедрово дърво. Фактът, че се е намирал на висока надморска височина на хладно, сухо и тъмно място, помогнал на комикса да се запази в почти идеално състояние.

Изданието е открито отново през 70-те години и е продадено на виден търговец, който го препродава на Адамс.

Комиксът, в който се появява Супермен, е оценен с 9 по скалата от 1 до 10 от компанията Certified Guaranty, която дава оценки на комикси.

Част от приходите от търга ще бъдат дарени на Фондация "Кристофър и Дана Рийв". Рийв влиза в ролята на емблематичния Мъж от стомана в поредица филми, преди инцидент при конна езда да го остави парализиран през 1995 г. Той основава фондацията си, за да насърчава научни изследвания, които да помагат на хората с наранявания на гръбначния стълб. Рийв умира през 2004 г.  

Още новини за Style можете да прочетете в Investor.bg!

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


0
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари