Ще продават картина на Хитлер поне за 50 хил. евро

Акварелът е една от около 2000 рисунки на диктатора
19 ное 2014 19:01,
40

Снимка: Reuters

Акварел, нарисуван от Адолф Хитлер през 1914 г., ще бъде предложен на търг в Германия в събота и предвид глобалния интерес може да бъде продаден за сума до 50 000 евро, предаде Ройтерс.

Картината, озаглавена "Отдел Гражданско състояние и старото кметство на Мюнхен", е една от около 2000 творби, нарисувани от Хитлер като нереализиран млад художник в периода между 1905 и 1920 г., обяснява Катрин Вайдлер от аукционна къща "Вайдлер" в Нюрнберг.

В автобиографичната си книга "Моята борба" Хитлер разказва за младежките си надежди да стане художник, попарени от нееднократното му отхвърляне от виенската Академия за изящни изкуства.

На въпрос относно критиките не е ли проява на безвкусица да се продават картини на нацисткия диктатор, масово смятан за не особено даровит като художник, Вайдлер отговаря, че подобни питания трябва да се отправят към продавачите - неназована двойка сестри от Германия, прехвърлили 70-те.

"Имаме запитвания от четири континента и интересът към картината е голям. Не можем да кажем за колко ще се продаде акварелът - всяка сума от порядъка на няколко хиляди до 50 000 евро е възможна", казва Катрин Вайдлер, допълвайки, че стартовата цена е 4500 евро, а 10 процента от продажбата ще бъдат предоставени за благотворителност.

Предлагани на предишни търгове пет картини на Адолф Хитлер са достигали до 80 000 евро, докато други са продавани за едва 5000 евро, припомня БТА.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


40
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
8
15
 
7
 
! Отговори
вирса4и преди 9 години
стика с тоя расист хадолф хитлер.
7
9
 
5
 
! Отговори
бай Иван преди 9 години
До Гошо...*** Грешиш Гошо.Хитлер щеше да затрие състудентите си,които са по-талантливи от него и професора си ако не го толерира...
6
13
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Koito q kupi taq capanica na ***, shte mu napomnq za jestoko ubitite milioni hora ot nacistite! Znachi, kupuvachite shte badat psihopati!
5
4
 
21
 
! Отговори
Гошо...Тъпото преди 9 години
Да бяха го приели като студент във виенската Академия за изящни...изкуства,щяха да направят добро на целият свят.Милиони хора щяха да бъдат спасени от...безсмислена и жестока смърт.
4
5
 
17
 
! Отговори
бай Иван преди 9 години
Аз продавам томовете на др.Тодор Живков,както и черновата от проекта за Цанков камък от хидроинженер Ахмет Доган...За томовете вече има интерес от САЩ,а за хидропроекта Япония...
3
4
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Светът е полудял!
2
9
 
31
 
! Отговори
Landser преди 9 години
Хубава картина, нарисувана от хубав човек!А. Х. завинаги в нашите сърца!
1
10
 
6
 
! Отговори
СТРАНДЖАТА преди 9 години
Пулю щял да участва в търга...