Сватбата – единство и многообразие в "Етър"-а

Фолклорният фестивал представя ритуали от Балканите
10 авг 2015 13:00,
0
Сватбата – единство и многообразие в "Етър"-а
снимка:etar.org

Организираният фестивал "Сватбата - единство и многообразие" ще се проведе на 29 и 30 август в архитектурно-етнографския комплекс "Етър" край Габрово.

За осми пореден път, събитието ще привлече нашенци и чужди туристи, желаещи да станат част от сватбените обреди на македонци, сърби, турци и румънци. Етносите, живеещи на българска територия, ще бъдат представени от сватбените обичаи на турлаците, хърцоите, тракийците и шопите.

В първия ден от феста хората ще станат свидетели на сватбения ритуал на българите, с обичая за извеждане на булка от Старозагорско, също и сватбена обредност от Ихтиман. Представени ще бъдат и традиционните за различните етноси обичаи, като Арет Чичеи от Одринско /Турция/, кичене на уруглица от Монтанско и македонският обичай - водене на невестата на вода.

Гостите на фестивала също могат да вземат участие, като приготвят традиционна сватбена храна, представят автентични сватбени облекла и разучават съпровождащата сватбата музика.

Тази година е първата от създаването на фестивала, в която се включват и други представители от Балканите. Целта е фестът да обхваща колкото се може повече етнографски групи и да покаже етническото, религиозното и етнографското многообразие.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


0
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари