Жените от Близкия изток на Sofia Menar

Осмото издание на фестивала стартира на 14-и януари
22 дек 2015 13:30, Петя Славова
0
Жените от Близкия изток на  Sofia Menar
Снимка Позор ООД
Осмото издание на фестивала за кино от Близкия изток и Северна Африка Sofia Menar ще стартира на 14-ти януари в салоните на Дома на киното, Културен център G8, Евро синема, Чешки център, Институт Сервантес и Къщата музей „Панчо Владигеров”.
 
В програмата са включени над 50 премиерни заглавия може да видим на осмото издание на фестивала за кино от Близкия изток и Северна Африка Sofia Menar като специален акцент ще бъде поставен върху творчеството на жените режисьори в региона.
 
Сред филмите в селекцията са отличеният с наградата на публиката и с наградата за най-добра актриса от престижния фестивал в Техеран „Окоп 143” на Наргис Абяр, който проследява страданията на майка, чийто син е изчезнал по време на ирано-иракската война.
 
Две от звездите на хитовата комедия „Амрика” - Нисрин Фаур и Шериен Дабис, участват в режисьорския дебют на палестинката Суха Араф „Вила Тума”. Историята проследява живота на три изискани неомъжени сестри, чието ежедневие се нарушава, когато дъщерята на брат им идва, за да заживее с тях.
 
Преди да седне на режисьорския стол Суха Араф печели множество награди за сценариите на филмите „Булката от Сирия” и „Лимонова градина”.
 
Голямата звезда на иранското кино Ники Карими също застава зад камерата за поредния си режисьорски проект „Нощна смяна”, в който пренебрегвана съпруга разкрива паралелния живот на своя любим.
 
Най-гледаният марокански филм „Оркестърът на слепите” също е част от Sofia Menar. Освен на огромен зрителски интерес филмът се радва и на множество призове от международни форуми като наградите за най-добър режисьор (Мохамед Муфтакир) и най-добър актьор от фестивала в Брюксел, наградата за най-добър филм от фестивала в Картаген, наградите за режисура и музика от фестивала в Танжер и наградата за най-добър филм от фестивала в Оран.
 
Зрителите ще се забавляват с историята на самодеен оркестър от музиканти, които понякога се правят на слепи, за да ги канят на женски забави в консервативни марокански семейства, където получават солидно заплащане.
 
Сред останалите заглавия в програмата са „Три риби” - режисьорски дебют на Хамид Реза Горбани, асистент-режисьор на Асгар Фархади при заснемането на „Раздяла”, бахрейнският „Дървото на сънищата” отличен с наградата на журито на фестивала в Кайро, турският „Душата на прахоляка” с награди за най-добър филм от фестивалите в Адана и Малатия, ливанското предложение за чуждоезичен „Оскар” тази година - „Без него” и мащабният киргизки исторически епос „Курманджан Датка - Алайската царица”.
 
Като всяка година фестивалът ще предложи и богата селекция от документални и късометражни филми, както и любимата на българските зрители програма „Керван сарай” с филми за пътешествия из всички краища на света.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


0
Още по темата: Sofia MENAR
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари