В България няма пазар на изкуството

Акад. Светлин Русев: Нужен ни е сериозен аукцион!
5 яну 2016 14:52, Анисия Иванова
23
В България няма пазар на изкуството
Архив: Булфото

У нас реално няма пазар на изкуството, обяви акад. Светлин Русев. "Не че няма хора, които да се интересуват от изкуство и да го купуват, но няма пазар, който да формира художествени и финансови критерии", обясни той пред Bloomberg TV Bulgaria.

Пазарът на изкуството не може да бъде регулиран като финансовия, но все пак мога да бъдат избегнати някои аномалии, характерни за българския пазар, каза художникът.

"Една работа може да се продава в ателието за 2000, а в галерията – за 5000 лева. Няма истински пазарни критерии, по които да се формира цената", смята той.

Академик Русев подчерта, че има автори, за които се създава легенда и цената на творбите им се вдига много. По думите на художника на други автори, чиито произведения не са по-малко стойностни, творбите могат да се купят за нелогично ниски суми.

"В България има изкуствено надуване на цените. Можеш да купиш едно произведение на много висока цена, но не можеш да го продадеш на същата цена. Това е аномалия", смята академикът.

За да се нормализира пазарът на изкуство в България е нужно у нас да заработи сериозен аукцион, а това не е работа на отделната галерия, а на институциите – на големите ни музеи, смята академикът.

"Влизането в големите международни изложения трябва да бъде не само по линия на типично съвременните изкуства, а и на класическите изкуства. Това може да стане и с частните галерии, но трябва да се знае, че за да получиш нещо, трябва и нещо да дадеш", допълни творецът.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


23
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
11
1
 
3
 
! Отговори
до 16 преди 8 години
До стайкоЧе истини има, има, но точно поръчковия художник Светлин Русев да се изказва и по точно неговите творби да се съди колко много изкуство имало в България преди 10-ти - това не го приемам. Да припомня невъобразимо "прекрасната" концепция и изпълнение на патриаршеската църква на Царевец.
10
0
 
3
 
! Отговори
Някоя преди 8 години
Факт е, че изкуството в Бг е недооценено. За съжаление, това зависи и от интелектуалният багаж на обществото ни.
9
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Бездарен комунистически хрантутник, член на ЦК на БКП и блюдолизец на правешката фамилия, особено близък с щерката.
8
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Тука пазара е за ракия и кебапчетаБ. Г. изкуството не го признава
7
1
 
2
 
! Отговори
до 7 преди 8 години
До 1Част от българските художници и в момента продават картините си онлайн на смешни цени, по-ниски дори от споменатите по-долу от мен в коментар 5 места за масова продажба на щампи. Картини се намират за 20-30 лв, при това на сносно качество. Според мен проблемът с предпочитанието за купуване на щампи от разните вериги е свързан повече с бедната култура на купувача И/ИЛИ по-лесния достъп до този тип "творчество", включително по отношение на цената.
6
0
 
10
 
! Отговори
1 преди 8 години
Изкуство се прави с талант много труд и пари. Това последното липсва при голяма част от българските художници. По оправните от тяхотдавна са "уеб дизайнери". За съжаление :(
5
0
 
4
 
! Отговори
1 преди 8 години
Дали е възможно пазара в България да е толкова малък, че хората да предпочитат да си купят евтини картини от големите магазини вместо автентично българско творчество ?Ако това е така, творците какво правят по въпроса ?Искрено се надявам, че родните художници няма да тръгнат по пътя на българската музика защото това ще е фатално.За сега поне имаме кадърни художници които създават за разлика от музикантите които са принудени да "изпълняват" музика.
4
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Не съм съгласна, че това трябва да е работа на които и да било институции, включително музеи - да организират аукциони. Това е работа на частния сектор. И в момента има аукциони, просто няма достатъчно търсене, което да регулира цените. Не виждам и скоро да има такова, при положение че според масовия потребител картина е това, което си купуваш от щанда за картини в Икеа или Баухаус.
3
1
 
9
 
! Отговори
Гошо...Тъпото преди 8 години
Като чуя за...култура и се хващам за кобура;еее,не винаги но този ме...провокира.
2
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
EDNA MARSHA.
1
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
komuniagite go naznaciha za odognoik-okrade kartite na studentit--kadarnie--tecat-dela v holand.