Предлагат Нешка Робева за орден "Стара планина"

Ордени ще получат Камен Донев, Мариус Куркински, Васко Василев
Обновена: 17 май 2016 16:43 | 17 май 2016 14:37, Веселина Йорданова
23
Предлагат Нешка Робева за орден "Стара планина"
Снимка: архив, БулФото

Правителството предлага Нешка Робева за удостояване с орден "Стара планина" – първа степен за изключително големите й заслуги в областта на културата и изкуството.

Мотив за това е популяризирането на българския и балканския фолклор чрез създадената от нея трупа "Нешанъл арт". Предложението е на инициативен комитет, съобщиха от правителствената пресслужба.

Кабинетът предлага на президента да издаде укази за награждаването на 15 дейци на културата и изкуството с ордени за ролята им за развитието на българската култура.

За удостояване с орден "Св. Св. Кирил и Методий" – първа степен, за големите им заслуги за развитието на културата и изкуството, са предложени актьорът Камен Донев, актрисата Петя Силянова, актьорът и режисьор Мариус Куркински, режисьорът Теди Москов, режисьорът Иглика Трифонова, писателите Георги Господинов, Христо Бойчев и Деян Енев, художниците Станислав Памукчиев и Свилен Блажев, скулпторът проф. Божидар Козарев, проф. Милко Божков – живописец и график, цигуларят Васко Василев и оперната певица Соня Йончева.

От стенограмата на заседанието става ясно, че министрите се разделят в мнението си за ордена на Нешка Робева.

Според вицепремиера и вътрешен министър Румяна Бъчварова, за да бъде удостоена определена личност с най-високото държавно отличие, тя трябва да отговаря на много по-високи изисквания в съответната област.

"С цялото ми уважение към заслугите на госпожа Робева към спорта, към нейните успехи там, които са безспорни, мисля, че приносът й в областта на културата, заради който се предлага да бъде отличена, не може да бъде съпоставян с този на действително утвърдени творци, каквито има в следващата точка и които се предлагат за орден „Св. Св. Кирил и Методий”. Например, Теди Москов, Камен Донев, Мариус Куркински, Васко Василев… да не изброявам всички. Затова, може би е по-добре да бъде наградена за заслугите й в областта на спорта", коментира тя.

"За" предложението на инициативния комитет гласуват премиерът Бойко Борисов и министрите Лиляна Павлова, Красен Кралев, Николина Ангелкова, Вежди Рашидов, Ивелина Василева, Ивайло Московски.

Не са съгласни тя да бъде наградена със "Стара планина" за заслуги в областта на културата Румяна Бъчварова, Владислав Горанов, Божидар Лукарски, Николай Ненчев, Меглена Кунева, Екатерина Захариева.

Така предложението се приема със 7 гласа „за“ и 6 гласа „против“.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


23
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
18
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Робка Нешкова по и допада.
17
0
 
3
 
! Отговори
чекист преди 7 години
Боже, тази Бъчварова отида в МВР и започна да разсъждава като милиционерСпорт е синоним на Физ-Култура. Ерините, римляните са издигали в култ както изкуството така и спорта. Те не са делели никога едното от другото , а са ги разглеждали като допълващи се. Платон е олимпийски шавпион по борба. Сократ също се е борел и бягал...Петроний е бил също спортен човек---Още повече че къде е границата между спорт и изкуктво в художествената гимнастика не е ясно. Тя се нарича и ХУДОЖЕКТВЕНА. Ех МЪКА
16
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Когато нещо е постигнато с труд и без рушвети се оплюва ,.Плюете ли толкова срещу политиците които продадоха страната съсипаха я ,съсипаха и спорта .плюете ли срещу тях Не избирате ги наново да Ви доят Вас и Вашите следващи поколения ,които избягаха в чужбина .Нешка създаде школата по худ.гимнастика нещо за което все още ни уважават и Вие я плюете засрамете се -колко от Вас са съградили нещо за тази страна нещо което ще остане и след Вас .Възрожденците са го правили безвъзмездно.
15
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
да и заковат една табелка "Вековно дърво"
14
3
 
6
 
! Отговори
vlady преди 7 години
Заслужава съд за престъпленията си срещу художествената гимнастика, която трудно се съвзема от нанесените вреди.
13
5
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
ако Вие направите за страна половината на това което е направила Нешка Робева тогава може би ще имате поне малко основание да я съдите а ако не сте дали дори толкова замъчете си и я почетете Тя го заслужава заслужава си ордена
12
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Я по-добре да пуснат един цех да изработи около 7000000 и да има за всеки. И без това го дават на "куцо, кьораво и сакато"
11
0
 
13
 
! Отговори
Хмммм преди 7 години
Не виждам никаде името на Азис.
10
12
 
16
 
! Отговори
Берлин преди 7 години
По-добре да й връчат орден "***" на тази червена бабичка.
9
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Крайно време е да измислят некой друг ордер, че тея станаха за шир употреба. Раздадоха ги на освен на заслужили, а и на един болюк приближени до властта.Както станахме и всички висшисти... всеки университет започна да бълва кадри...без покритие обаче...
8
2
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Тогава момичетата играеха гимнастика и печелиха златни медали,сега играят в Пайнер мюзик
7
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Първо да я повишат в звание.
6
4
 
19
 
! Отговори
?!? преди 7 години
Абсолютно е така, нека първо да даде обяснение защо се мъкнеше с *** Катун на Бареков. Защото с името си и музиката си събираше гласове за абсурдно популиските обещания на оня. Да каже вярваше ли му? И това ще даде отговора за пари ли подлъга толкова хора. За ордена сама да реши дали е достоина.
5
5
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Ако президента НЕ издаде указ за тази червена .......................бррррррррррррр доживотно ще гласувам за него.
4
16
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Нешка Робева с орден Стара планина, това е добре, заслужила си го е много отдавна. Но останалите ...
3
11
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Нешка няма грешка ...
2
5
 
8
 
! Отговори
Velika...:)) преди 7 години
...abe napravo da i predlozat zamenka-3 garsonierki v Tolstoi srestu biloto na Stara planina...Niama da i e za purvi put..da se mori s zamenki....:))puk kato slozi po bariera na prohodite..., ste mozete da ia velichaete s cialo gurlo...,koi 10 s leva, koi s 20...:))
1
7
 
21
 
! Отговори
asd преди 7 години
Повече ѝ приляга Златния скункс, който получи за подкрепата си за Бареков!Абсолютно компрометирана!