Никола Анастасов – последният мохикан на комедията

Колеги и приятели казаха последно сбогом на актьора
Обновена: 12 авг 2016 14:40 | 12 авг 2016 13:44, Петя Славова
6

Юлиан Вергов. Снимка: Булфото

Никола Анастасов е един от последните мохикани на комедията и от поколението на истинските звезди, според колеги и приятели, които се сбогуваха днес с популярния актьор на поклонението в Сатиричния театър.

Актьорът почина след тежко боледуване на 84 години, 59 от които беше на сцената на любимия си театър.

Още по темата

"Отиде си голям приятел, най-добрият ми приятел още от студентските години и през целия живот", каза  актрисата Гинка Станчева.

"Обичам го много, бяхме винаги заедно на фестивала "Любовта е лудост", а сега той няма да бъде там. Но животът е неумолим. Отиде си велик човек и голям, много голям артист", каза още тя.

През сълзи, с много болка, но и с усмивка разказа за приятелството и партньорството си с Никола Анастасов и актрисата Татяна Лолова. Тя го определи като "рицаря на сатирата, влюбения в театъра, част от най-хубавия период на нейния живот, оптимист, великолепен актьор, приятел и колега", пише БТА.

"Всички обичаме театъра - нали затова сме артисти, но неговото беше нечовешко, такава обич и отдаденост! Той бягаше от болницата, за да играе. Виждала съм го да слиза през балконите от втория етаж на Правителствената болница. Идва в театъра, играе, връща се и на визитацията е кротък и тих - все едно, че нищо не е било", разказа още Лолова.

Тя "призна" пред репортери, че не е знаела, че му викат Усмивката - за нея той е бил Чарът. По думите й Никола Анастасов е обирал обичта и усмивките на всеки, който се е докосвал до него.

"Освен изключителен талант, беше и чудесен човек. Специално го отбелязвам, защото талантът не винаги върви заедно с добрия характер", каза и режисьорът проф. Здравко Митков, директор на Сатиричния театър. Той имал особена слабост към актьора, защото бил винаги тих, усмихнат, никога не направил сплетни и интриги с колегите си.

"Имам три-четири постановки с него и спомените ми са чудесни. Особено важно е да се каже, че Никола Анастасов е от поколението актьори, които станаха звезди благодарение на многогодишен труд - не с една поява по телевизията, както често се случва днес. Той е от поколението с истинския блясък на актьорското майсторство", допълни режисьорът.

"Никола Анастасов беше един от последните мохикани на голямото изкуство на комедията", каза и ректора на НАТФИЗ Станислав Семерджиев, който приема кончината на актьора и като лична загуба, освен като загуба за българското изкуство и култура.

"Изключителен човек и талант! Наистина ми е много мъчно за него - дори не ми се говори", каза режисьорът Боил Банов, заместник-министър на културата.

"Той е артист от първа класа. Рядко талантлив човек и рядко свестен", каза за него и Стоянка Мутафова, с която двамата често си партнирали на сцената.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


6
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
5
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Бог да те прости! Отиде в друг театър..... В онзи там, Небесния, и в който трупата става все по-пълна и все по-звездна. А звездите не умират!
4
0
 
7
 
! Отговори
Vulpes преди 7 години
До "аре"По принцип ли си г.л.у.п.а.в или само в извънредни случаи? Ако нямаш какво да кажеш,по добре не казвай нищо!!!
3
21
 
0
 
! Отговори
аре преди 7 години
Не познавам Никола Анастасов добре ,аз съм много далече от него в момента , а и ме пратиха да се занимавам с новата черна дупка ,някъде си.Кой ли пък знае , може някой ден да се запознаем
2
0
 
31
 
! Отговори
Vulpes преди 7 години
Почивай в мир,великане!
1
4
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Останаха само Стоянка и Лолка.