У-лицата: Хумор на границата на допустимото

С Иван Кирков надникваме зад кулисите на стендъп комедията
Обновена: 15 авг 2016 23:04 | 15 авг 2016 17:00, Петя Славова
7
У-лицата: Хумор на границата на допустимото
Снимка: Личен архив

И днес Dnes.bg ще ви срещне с интересни личности в рубриката ни У-лицата. Това са хора, правещи любопитни неща. Хора, на които не им пречат политиците и останалите, за да създадат каквото са си наумили. Лица, които ще срещнем в парка, на улицата. С две думи: Лица от улицата.

Иван Кирков

"Ако можете да се смеете на нещо, можете и да живеете с него", казва Ерма Бомбек, но според стендъп комедианта Иван Кирков, за да се надсмее човек на нещо страшно, е хубаво да има дистанция. Иначе някой може да го заболи.

"Все по-често четем за най-великите комедианти, които натискат границата на допустимото. Но всъщност така само изпадат в конфузни ситуации, защото твърде рано са се надсмели над нещо", обяснява ни той.
Все пак и Иван е убеден, че ако човек не се надсмее, значи може да се предаде и да се остави на страшното да го събори. Затова просто изчаква.

Самият той не е професионален комедиант, не е изучавал тази професия в Академията. След завършване на училище се занимава все с онова, което смята за практично, но не му носи удовлетворение. 10-години пребивава в Австрия. Работи в сферата на маркетинга и създава собствена фирма. Иван е убеден, че след като има финансовата възможност, вече му е време да се остави на удоволствието... Среща го в стендъп комедията. Още из сцените във Виена усеща чара на това изкуство. Вижда този жанр като шанс на човек да се надсмее над себе си, над недостатъците си, да се види отстрани.

Иван е от хората, които не харесват живота извън граница. Затова и решава да се прибере у дома. Не, че не се е интегрирал в Австрия. Дори напротив – има голям кръг от приятели и познати, но усещането да чува родна реч, да посети добре познатите места и види близките си, не би заменил само заради финансови успехи.

У нас

Ето го и тук. С идея да вложи в това, което харесва, а именно стендъп комедията. Учудва го, че в България този жанр не е добре познат и решава да инвестира средства и време в него. Началото на историята му започва преди 4 години, когато феновете на жанра са имали възможност да се събират в заведение срещу Руската църква в София. Там веднъж месечно е имало "отворен микрофон" - началото на всеки един прохождащ в стендъп комедията. На тази сцена се изявява и Иван. Там се запознава и с доста от колегите си.

Днес това заведение го няма, изгаря при пожар, но Иван и други комедианти  - Васил Ножаров, Никола Тодоровски, Николай Банков, Александър Деянски... може да ги видим в Comedy Club в София и Пловдив.

Все мъже, не защото жените са по-малко талантливи в това изкуство, а защото все още не са се отпуснали да се "излагат", тъй като стендъп комедията обикновено представя актьорите в не най-благоприятната им светлина и те често споделят именно своите гафове.

"И на световно ниво мъжете са повече", разказва Иван и допълва, че все пак хуморът тук е на границата с допустимото и често тя бива прекрачена.

За смеха и хората

И у нас, и в чужбина хората умеят да се надсмиват над себе си. Що се отнася до българите - те харесват смешни ситуации, които могат да се случат и на тях. Темите са свързани със всекидневието, с неща, случващи се в офиса или теми, вълнуващи любовния живот.

"Харесват черен хумор, сексуален също" – допълва Иван и уточнява, че и Уди Алън, тръгнал от стендъп комедията, е циник в любовната тема.

Всъщност, според него, най-важното е историите, които се поднасят на публиката да са оригинални. "Хората не обичат да се забавляват със стари шегички и вицове. Може темите да са познати, но е важно да са погледнати от нов ъгъл. Стендъп комедиантите се борят именно с клишетата". 

И Иван държи на импровизацията, въпреки че и предварителната подготовка е важна. В нея развива различни гледни точки, нахвърля идеи, които в първото шоу може да са по-постни, но постепенно се развиват в цялостна история. Любопитно му е да вижда как малката идея пораства и се превръща в добре измислена концепция.

Самият той забавлява аудиторията, споделяйки с нея лични истории. Не харесва политиканстването, затова и не говори за политика. Като се връща от Австрия се чувства огорчен от политическата обстановка в България и спира да се интересува от нея.

"При нас има говорене за политика, а ниска политическа култура. Хората, които са либерали не знаят какво е либерализъм. Наричащите се демократи, не познават демократичните идеи, а онези, които говорят за капитализъм, не знаят какво е капитал", обяснява Иван и уточнява, че има колеги, които се интересуват именно от тези теми.

Фестивалът на комедиантите

За да популяризира още повече стендъп комедията, Иван Кирков организира фестивал, където кани значими имена от тази сцена. Преди време именно той доведе и Джими Кар в зала 1 на НДК. Този път гостите ще веселят българската публика на сцените на Театър "Сълза и смях" и "Comedy Club" в София. Събитието ще е между 6 и 25 октомври, а комиците са избрани да са с пъстър бекграунд – тъмнокожи комедианти, такива, израснали без родители, активисти за гей правата или еманципацията на жените.

"Искам да представя различната гледна точка, която остава в периферията на всекидневието на българина", разказва още Иван Кирков.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


7
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
4
0
 
8
 
! Отговори
Готино е преди 7 години
Готино е, супер!
3
1
 
20
 
! Отговори
Браво преди 7 години
Повече такива хора трябват на България, аман от хейтъри и комплексари
2
15
 
4
 
! Отговори
ТОва ли е комедия? преди 7 години
Ходил съм веднъж в Студио 5 НДК на Стендъп комедия. Пълен шит е този като само си мисли, че е смешен. Ако изкарваше по 1лев за всеки виц на който хората не се засмиват, евентуално ще събере достатъчно, че да си вземе платена публика, която да пляска.
1
15
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Това ако е комедия .... пури му пепел..