Филм на Весела Казакова се състезава във Варшава

"Звярът е още жив" е неин и на Мина Милева
Обновена: 15 сеп 2016 11:11 | 15 сеп 2016 09:55, Петя Славова
0
Филм на Весела Казакова се състезава във Варшава
Режисьорките на "Звярът е още жив" Мина Милева и Весела Казакова. Снимка: Булфото

Новият филм на Мина Милева и Весела Казакова, излязъл скоро след предизвикалия разгорещени дебати "Чичо Тони, Тримата глупаци и ДС" - "Звярът е още жив", постига втора престижна селекция на А категория кинофестивал. Той е сред 15 филма от цял свят в документалната състезателна програма във Варшава /6-17 октомври/, съобщават от "София филм фест" .

"Звярът е още жив" бе показан първо пред българска публика през март в зала "Св.София" на бившия Партиен дом и закри официалната програма на 20-ия СФФ. После беше в програмата "СФФ на път" в Габрово и Плевен, а през май беше представен и в "СФФ за учещи" в Дома на киното. Голям интерес предизвика международната му премиера на 22-рия Международен филмов фестивал в Сараево през август.

Във филма участват Руси Чанев и Весела Казакова - "в ролите" на дядо и внучка. Докато лявата идея се сгромоляса в нашите страни, на запад все по-усилено я преоткриват. Трудовете на Маркс бележат рекордни продажби, а анализите на капитализма стават все по-актуални. Българин, бивш горянин и борец против комунизма, прави подобни анализи в затвора през 1951 г.

Неговата внучка, раздразнена от модерността на лявата идея и директната й корелация с трагичното състояние на България, изважда тези сведения, за да възстанови колективната родова памет, разпаднала се в поколенията - пъзел от историята, която продължава да бъде замитана под килима.

Филмът е с необичайна форма, преплетена с живописна анимация, а нелинеарният разказ е базиран на диалог между двамата. Той е продължение на диалога, който са водили, когато тя е била дете, дядото все още жив, a тя нищо не е разбирала.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


0
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари