Ексцентричният Бегбеде открива Синелибри

Вижте кой още ще гостува на фестивала
19 сеп 2016 14:52, Петя Славова
3
Ексцентричният Бегбеде открива Синелибри
Фрадерик Бегбеде и съпругата му. Снимка: Reuters

Ексцентричният Фредерик Бегбеде ще открие тазгодишното издание на Синелибри. Фестивалът, който проследява как една творба преминава от белия лист до големия екран, се провежда за провежда за втора поредна година у нас и в София ще се проведе от 5 до 16 октомври.

Освен в столицата, събитието ще гостува още на градовете Пловдив, Варна, Ловеч, Сливен и Търговище.
Общо 19 филма ще бъдат показани по времето на феста, като 18 от тях са игрални , а един е документален.

Прожекциите в София ще се състоят в кино „Люмиер”, Филмотечното кино „Одеон”, Евросинема и Г-8. Ще има и две прожекции в зала 1 на НДК – откриването с „Идеалът” и „Геният”, с чието разпространение се заема Синелибри. Главните роли в тази продукция са разпределени между  Джъд Лоу, Колин Фърт и Никол Кидман.

Бегбеде също така ще получи и първата почетна статуетка на Синелибри, която представлява птица колибри, чиито криле са книга, превръщаща се в кинолента. Отличието се дава за приноса за насърчаване на симбиозата между киното и литературата, обясни директорът на фестивала Жаклин Вагенщайн, която уточни, че Бегбеде, освен журналист и писател, става и режисьор на две от собствените си книги.

Сред гостите на Синелибри ще са още носителят на „Оскар” Иржи Менцел и „лошото момче” на холандската литература Арнон Грюнберг, който ще представи у нас книгата си „Тирза” и еренизацията по нея.

Прожекциите ще са разпределени още на кинокласики и нови филми, като сред новите ще бъде и „Антиутопия” с Том Хидълстън и Джереми Айрънс в главните роли.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


3
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
3
0
 
1
 
! Отговори
Чудя се преди 7 години
До 22Сигурно е имал предвид еКранизацията.Само че терминът еренизация също го има, но не мога да намеря никъде обяснение на значението му. Използва се в текстове, свързани с проблеми на суверенитета!Какво ли е имал предвид авторът на качената тук информация за културното събитие?
2
1
 
2
 
! Отговори
22 преди 7 години
Бегбеде е невероятен! Обаче еренизацията на "Тирза" направо ме уби!
1
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Не го знам кой е тоя, нито пък какво открива.