Кой е "Геният"...

Разкрива ни А.Скот Бърг
26 сеп 2016 21:02, Петя Славова
0
Кой е "Геният"...
Снимка: Колибри

Кой е „Геният” ни разкрива А. Скот Бърг. Биографичният разказ за легендарния редактор на издателство „Скрибнър” Максуел Евартс Пъркинс  излиза на 30 септември.

Творбата е в превод на Надежда Розова и  ни въвежда зад кулисите на творческото писане и сложните взаимоотношения на Макс Пъркинс с едни от най-големите литературни светила на XX век – Скот Фицджералд, Хемингуей и Томас Улф.

Като оставим настрана любопитните подробности за редакторската работа, читателят научава много и за неговия личен живот, за турбулентния му брак, за неподкупната му почтеност и ексцентричност, както и за необичайната му връзка с човек от висшето общество – негово доверено лице в продължение на 25 години.

Неуморният визионер, всеотдаен към талантливите в литературата, оживява от страниците на тази превъзходна биография не само като интелектуалец със завиден нюх, познания, размах и дързост, а и като литературен критик, предан приятел и изповедник, като грижовен баща и благороден човек със своите умилителни странности и предпочитания.

Роден на 4 декември 1949 г., Андрю Скот Бърг е всепризнат автор на биографии. Има пет забележителни книги в актива си, като Lindbergh (1998) му носи „Пулицър“, а Kate Remembered е водещ бестселър в листата на „Ню Йорк Таймс“ през лятото на 2003 година.

„Геният“ се превръща в литературна сензация още с излизането си през 1978 г. и грабва Националната награда за литература на САЩ.

Премиерата на биографичната драма „Геният”, създадена въз основа на произведението на А. Скот Бърг, е сред акцентите в програмата на CineLibri 2016 и ще се състои на 11 октомври от 19:00 ч. в зала 1 на НДК. В кожата на Макс Пъркинс влиза Колин Фърт, Джъд Лоу е Томас Улф, а Никол Кидман е убедителна в ролята на дизайнерката Елейн Бърнстийн.

Второто издание на първия по рода си кино-литературен фестивал ще се проведе от 5 до 16 октомври в София, Пловдив, Варна и още няколко града в страната. Билетите за „Геният” вече са в продажба на касите на съответните киносалони и на ticketportal.bg.

Прожекции на „Геният” в столицата на 9 октомври в Евро Синема от 18:30 ч., на 10 октомври в кино „Одеон“ от 19:00 ч., на 11 октомври в зала 1 на НДК, 19:00 ч., на 12 октомври в кино „Люмиер“ от 19:00 ч., на 13 октомври в  Kултурен център Г8 от 19:30 ч.  на 15 октомври в Дом на киното от 20:00 ч.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


0
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари