Рита Уилсън - вдъхновена от кризата с "белите" Оскар-и

Звездата се присъедини към Академията
27 сеп 2016 18:49, Петя Славова
1
Рита Уилсън - вдъхновена от кризата с "белите" Оскар-и
Снимка: архив, Reuters

Най-новите членове на американската Академия за кинематографично изкуство и наука, която присъжда най-престижните киноотличия в света, разкриват, че са приели да се присъединят към организацията заради кризата с "изцяло белите" награди "Оскар", белязала церемониите през последните две години, предаде Асошиейтед прес.

На частен прием за новите попълнения, организиран в ресторант "Кеч" в Западен Холивуд, актьорите Чадуик Боузман и Рита Уилсън са споделили мотивите си да приемат поканата за членство в американската киноакадемия.

"Почувствах се задължен да се присъединя. Когато след определен брой години видиш, че се случва нещо, както и че има много стойностни филми, които заслужават да бъдат номинирани или отличени, си казваш: "Трябва да го направя. Така ще се чува и моят глас", споделя Боузман, който се превъплъти в образа на Черната пантера във филма "Първият отмъстител: Войната на героите" и отново ще играе ролята в планирана за 2018 г. продукция за самостоятелните приключения на комиксовия герой.

Актрисата Рита Уилсън също не крие, че се е вдъхновила да приеме поканата за членство след кризата с "изцяло белите "Оскар"-и. "Никога не съм била член на киноакадемията. Реших, че сега е настъпил подходящият момент, тъй като ми се струва, че организацията е склонна да потърси разрешение на проблемите с липсващото разнообразие", казва съпругата на актьора и двукратен носител на "Оскар" Том Ханкс.

Редовно критикувана заради липсата на разнообразие, особено около кризата с "изцяло белите" актьорски номинации за "Оскар" през последните две години, и шест месеца след като оповести намерението си до 2020 г. да удвои броя на жените и представителите на малцинствата в редиците си, през юни американската Академия за кинематографично изкуство и наука покани 683-ма нови членове.

От киноакадемията съобщиха, че 46 процента от поканените да се присъединят към нея са жени, а 41 процента - представители на малцинства, и представляват 59 страни, пише БТА.

Тази година броят на поканените да се присъединят към Американската академия за кинематографично изкуство и наука беше по-голям от всякога. За сравнение - миналата година покани за членство получиха двойно по-малко хора.

Целта на киноакадемията е да разнообрази членската си маса, която по традиция се състои основно от бели мъже.

Шерил Бун Айзъкс, която в началото на август беше преизбрана за президент на организацията за четвърти едногодишен мандат заяви, че ще продължи да работи в тази насока.

На приема за новите попълнения Айзъкс се е обърнала към гостите с думите: "Вие сте доказателството, че киноакадемията е поела ангажимент и работи за постигането на целта за по-голямо разнообразие".

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


1
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
1
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Равноправие за всички!Догодина искаме номинация за Оскар за филм, в който неграмотни, еднокраки ге.йове със скат-фетиш промотират бизнеса на фелдшер Енчев в Саудитска Арабия.