Българският "Слава" открива Киномания

Прожекцията е на 17 октомври в НДК
10 окт 2016 14:37, Петя Славова
1
Българският "Слава" открива Киномания
Кадър от "Слава". Снимка: Киномания

"Слава" ще открие тазгодишната Киномания 2016 на 17 ноември 2016 в зала 1 на НДК. Българският филм е втората игрална продукция на Кристина Грозева и Петър Вълчанов, създали отличения с куп награди "Урок".

Това е втората част от замислената от двамата автори трилогия за заснемане на истории по действителен случай.

Тук сюжетът ни припомня за кантонера, който намери преди време пари на ЖП релсите и върна на полицията.

Във филма, властта го награждава за доблестната постъпка с ръчен часовник, който... не работи, а пиарката на министерството губи неговия, спомен от баща му. Оттук започва борбата на обикновения човек за запазване на достойнството му.

Главните роли са поверени на Стефан Денолюбов, Маргита Гошева, които познаваме и от първия филм на Кристина Грозева и Петър Вълчанов "Урок".

В "Слава" участват още Китодар Тодоров, Милко Лазаров, Иван Савов, Христофор Недков и Мира Искърова.

Продукцията спечели 5 награди от "Златна роза" – Специалната награда на град Варна, за сценарий и операторско майсторство (поделена), на СБФД и на акредитираните журналисти, 2 награди от Задар – Голямата награда и Награда за най-добър актьор на Стефан Денолюбов, както и Диплом на Федерацията на кинообществата от фестивала в Локарно.

Киномания ще продължи до 1 декември. Тазгодишното издание е с 30-годишен юбилей и затова организаторите са подбрали изключителна селекция от филми и много изненади за вярната си публика.

В афиша са включени премиерно едни от най-силните и стойностни филми от световното кино, излезли през последните две години, които не са показвани в България.

По традиция всяка година се представят наградените ленти от престижни международни фестивали в Берлин, Кан, Венеция и др.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


1
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари