"Смелата Ваяна" пътешества с полубог и пиле

С анимацията Дисни улови пак вълната на обществените нагласи
25 ное 2016 13:44, Петя Славова
1

Снимка: Форум филм

Към топлото тихоокеанско крайбрежие ни отвежда най-новата продукция на Уолт Дисни "Смелата Ваяна". С нея киностудията прибавя още една смела героиня към колекцията си от независими момичета – Бела от "Красавицата и звяра", Ариел от "Малката русалка", Рапунцел, Покахонтас или Елза от "Замръзналото кралсто".

Историята ни среща с малка островитянка – дъщеря на вожд, расла преди около 3000 години. Вдъхновена от легендите, които й разказва нейната баба, тя решава да напусне любимия си остров и спокойствието, за да намери "сърцето" - бисерче на богинята, която би върнала плодородието в земите, обитавани от народа й.

На режисьорския стол сядат ветераните в подобни анимации  Рон Клементс и Джон Мъскър( "Херкулес", "Аладин"), които много умело използват добре познати техники, за да привлекат вниманието на публиката.

Действието ни пренася из морските дълбини, но за разлика от "Търсенето на Немо и Дори", тук ще усетим силата на природата, апокалиптичните й инстинкти, които напомнят, че с нея шега не бива.

Във водното приключение компания на Ваяна й прави полубогът Мауи (с гласа на Дуейн "Скалата" Джонсън), позагубил силата си, но понатрупал доста татуси, напомнящи за преживелиците му.

И макар сюжетът да ни връща столетия назад, то действащите лица отговарят на съвсем актуални представи за съвременните герои. Във времето, когато еманципацията е завладяла света, Ваяна е тази, която доказва, че може да се справи с дръзки предизвикателства, подкокоросана от шантавата си баба, а полубогът е представен като типичен тийнидол, самозабравил се от славата си.

Използвани похвати ще припознаем и в появата на неизменното присъствие на животинки, съпътстващи главните персонажи. В случая това е прасе с дух на куче и глупаво пиле, готово да се впусне в дълбокото, просто защото няма представа къде точно се намира. С тези животинки, Дисни прави и намек, че Ваяна е веганка, тъй като не дава и косъм да падне от главите им, въпреки липсата на прехрана в родното й островче. Водата ще е другият образ, който води самостоятелен живот.

По традиция Дисни поставя на преден план и музикалния съпровод и няма да ни остава равнодушни към озвучението на носителя на награди "Тони" Лин-Мануел Миранда, носителя на награда "Грами" Марк Мансина и на основателя и вокалист на световно признатата група за world музика Te Vaka – Опетая Фоа‘и.

Впечатляващо визуален, "Смелата Ваяна" показва едни от най-красивите морски приключения с почти летящи скатове, разгневени богове и пищно анимирани бури.

И да не забравяме, че Дисни винаги са били в синхрон с обществените нагласи. По времето, в което Обама стана президент, студиото пусна историята на тъмнокожата Тиана в "Принцесата и жабока". А в момент, в който екологичното равновесие е силно разклатено, "Смелата Ваяна" ни доближава до могъществото на природните стихии.

Анимацията е от 25 ноември в кината.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


1
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
1
0
 
1
 
! Отговори
Ваяна преди 7 години
Е, не знам колко е вегетарианка/веганка, след като имаше сцена, в която си хапва месце пред погледна на въпросното прасе - което, разбира се, е супер възмутено :D