Ехо от "Свободна Европа" и Георги Марков

Знаковите есета на журналиста с ново издание
29 ное 2016 09:55, Петя Славова
16
Ехо от "Свободна Европа" и Георги Марков
Снимка: ИК "Сиела"

Сборник с едни от най-знаковите есета на видния български журналист, писател и дисидент Георги Марков излезе в ново издание. "Задочни репортажи за задочна България”  е в два тома и с оригиналното заглавие, което писателят предлага за своята поредица по Радио "Свободна Европа” през 1975 г.

В първи том на новото издание е публикуван и предговор от журналиста Димитър Кенаров. Емблематичният дисидент Георги Марков (1929–1978) е един от най-известните български журналисти, писатели и публицисти от втората половина на XX век.

Театрален и филмов сценарист, роденият в София Марков е автор и на редица новели, пиеси, разкази, романи и есета, много от които забранявани от властимащите след 1945 г. Първата му литературна творба – разказът "Рекордьорът на уиски“, е публикувана във в-к "Народна младеж“ през 1951 г.

Произведението, което прави Марков известен за широката общественост, идва 11 години по-късно: романът "Мъже” (1962), който печели наградата за най-добър роман на годината в България. "Победителите на Аякс”, "Портретът на моя двойник” и "Жените на Варшава” утвърждават Марков като един от най-талантливите български писатели от 60-те години.

Постепенно отношенията му с властта се влошават, част от произведенията му стават жертва на партийна цензура – отхвърлени и забранени са негови пиеси и романът "Покривът”.

През 1969 г. Марков заминава на посещение при брат си Никола Марков в Италия, а скоро след това се установява в Лондон, където впоследствие започва работа като щатен сътрудник на Би Би Си. Сътрудничи също на Дойче Веле и Радио "Свободна Европа”, а творчеството му е високо ценено на Острова.

През 1974 г. на лондонска сцена се играе неговата пиеса Да се провреш под дъгата, а в Единбург, на Международния театрален фестивал, написаната на английски пиеса Архангел Михаил печели първа награда. Георги Марков издъхва на 11.IX.1978 г. в лондонската болница „Сейнт Джеймс”, след като няколко дена по-рано е ранен с отровна сачма в бедрото.

Една от най-знаковите му творби – двутомният сборник с есета "Задочни репортажи за България” се радва на ново издание. Задочни репортажи за задочна България е оригиналното заглавие, което той първоначално предлага за своята поредица от есета по Радио "Свободна Европа“ през 1975 г.

От българската редакция на радиото обаче решават да го съкратят и така текстовете зазвучават като Задочни репортажи за България.

Сега "Задочни репортажи за задочна България” излиза с оригиналното заглавие, което авторът сам е дал на произведението си. Есетата са публикувани в два тома с азбучен показалец за най-често употребяваните от Марков имена.

Първият том съдържа и предговор от журналиста Димитър Кенаров, който обобщава: "Взети заедно, "Задочни репортажи за България“ създават един изключително проникновен, плътен и безкомпромисен социологически портрет на Народна република България от първите 25 години на съществуването ѝ: истинска енциклопедична панорама на тоталитарната действителност.

Между кориците на тази необикновена книга съжителстват министри и висши държавни служители, милиционери и агенти на Държавна сигурност, партийни секретари и директори на заводи, писатели, режисьори, актьори, студенти, обикновени работници, скитници и проститутки. Едва ли съществува нещо друго, писано през и за този период - публицистика, белетристика или история - което да притежава същата всеобхватност и достоверност.”

Художник на кориците на двата тома на "Задочни репортажи за задочна България" е Дамян Дамянов.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


16
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
11
1
 
2
 
! Отговори
не ми харесаха преди 7 години
до Цонко 9."Архипелаг Гулаг" - само тази книга ако се сравни с "Репортажите..." е достатъчна
10
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Бай *** уби Алеко и Георги Марков, защото му казаха истината
9
3
 
3
 
! Отговори
дс мафия преди 7 години
Стефан Цанев е новия поп Кръстьо .Той предаде апостола на демокрацията Г.Марков. Цанев писал стихове за чекистите и БКП ,а днес е видите ли анти комунист - и жив ! Ще се оправдава като поп Кръстьо през 19 век и само гения на Вазов го разкри и описа с онова"и той биде предаден от един поп".
8
1
 
5
 
! Отговори
До цонко преди 7 години
За каква истина става въпрос? Нещата, които е написал тоя човек са си неговата истина. Очевидно е бил в конфликт с тогавашните власти и както много други преди него се е въвлякал в неща, които са били в сферата на политиката, а тя е била монопол на управляващите. Употребен е и от едните, и от другите. А, истината е някъде по средата.
7
1
 
7
 
! Отговори
еднакво вреден преди 7 години
В Илиада, Одисей убива предателя Долон с думите: "Един предател е еднакво вреден и за чужди и за свои."
6
3
 
6
 
! Отговори
не ми харесаха преди 7 години
насилих се да ги прочета, но не ми хареса нито литературната, нито документалната стойност. Същото беше и с "Фашизмът" на Ж.Ж. Преди 10,11,89 бяха търсени защото бяха забранени, след тази дата се видя, че са доста надценени произведения.
5
2
 
7
 
! Отговори
(-_-) преди 7 години
Прочетох набързо Задочните репортажи и открих, че ако се заменят образите от миналото със сегашни такива, то произведението не губи своята актуалност и днес. Разликата е в т. нар. свобода, които тогава е била доста ограничена..
4
4
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Големи разбирачи се извъдихте.
3
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Издадени бяха и три тома с есета на Марков. Интересни са. В първите два ясно се вижда се,че той като част от тогавашния елит си няма представа от истинския живот на обикновения българин, а от далечината на годините изпъкват доста негови грешни изводи. До като в първитеп два това има доста оригинални мисли и изводи в третия Марков става пошъл и необективен. Проличава липсата му на актуална информация за България и видимото му изчерпване.
2
7
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Марков си беше убит от анличаните, източният блок беше просто удобен в случая.
1
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Живеейки в Лондон, осъждайки от оттам диктаторския режим в Бг и липсата на демокрация, той не скрива и разочарованието си от капиталистическия модел, бил е огорчен че английските медии не му съдействат да разобличи престъпленията на комунистическия режим и се пазят от възможни рискове, водени от личните си интереси. И други негативни страни на капитализма. И все пак Англия му е дала свободата да излага политическите си виждания и да напише задочните си репортажи. Уви, ръката на КГБ....