"Златен глобус" – пренебрегнати и поощрени

Номинациите хвърлиха наблюдателите в недоумение
13 дек 2016 13:30, Петя Славова
0
"Златен глобус" – пренебрегнати и поощрени
"La La Land" на режисьора Деймиън Шазел с Ема Стоун и Райън Гослинг получи пък най-много номинации. Снимка: архив, Reuters

Номинациите за "Златен глобус" обикновено демонстрират особености, които карат наблюдателите да си чешат главите в недоумение. Тази година не направи изключение, съобщават Асошиейтед прес и Ройтерс.
И така, кого пренебрегна и поощри в номинациите си Асоциацията на чуждестранната преса в Холивуд, която присъжда отличията?

Един от най-очевадните факти е, че организацията накара Мартин Скорсезе да "замлъкне". Въпреки очакванията да бъде отбелязана подобаващо, лентата "Мълчание" на режисьора ветеран, проследяваща историята на йезуитски мисионери в Япония през 17-и век и спрягана сред фаворитите за "Оскар", беше напълно пренебрегната.

Старата слава не помогна не само на Скорсезе, но и на Клинт Истууд и Уорън Бийти. Макар и тримата да са предишни носители на режисьорски призове "Златен глобус", тази година видните кинодейци се разминаха с номинации в категорията за най-добър режисьор. Истууд можеше да попадне в надпреварата с филма си "Съли: Чудото на Хъдсън", който не донесе номинация и на изпълнителя на главната роля Том Ханкс - редовен фаворит в наградните сезони.

Уорън Бийти отбеляза голямото си завръщане зад камера с лентата "Правилата не важат", но се размина с шанса отново да се бори за режисьорски "Златен глобус". Филмът му получи само една номинация - за Лили Колинс в категорията за най-добра актриса в комедия или мюзикъл.

За сметка на това Асоциацията на чуждестранната преса в Холивуд поощри Мел Гибсън, който години наред беше пренебрегван в наградните сезони след редица скандални прояви в личния си живот. Гибсън получи режисьорска номинация за военната драма "Възражение по съвест".

Друга изненада се оказа липсата на номинации във филмовата и режисьорската категории за лентата "Огради" ("Fences"), около която също се вдига оскаров шум. Частична утеха са двете актьорските номинации за Дензъл Уошингтън, който е и режисьор на филма, и за Вайола Дейвис.

Въпреки че получи отлични отзиви от критиците, някои от които дори я обявиха за филм на годината, научната фантастика "Първи контакт" получи само две номинации за "Златен глобус" - за Ейми Адамс за най-добра актриса в драма и за оригинална музика.

Подобна съдба споходи продукцията "Скрити числа", която разказва историята на три математички от афроамерикански произход, изиграли важна роля в ранните космически мисии на НАСА, пише БТА. Филмът също получи само две номинации - за Октейвия Спенсър за най-добра актриса в поддържаща роля и за оригинална музика.

Изненадващо сред претендентите в актьорските категории се "намъкна" Дедпул - циничният комиксов антигерой на Райън Рейнолдс в едноименния филм - образ, който далече не се вписва в представите за типичен награден избор. Втората номинация за лентата "Дедпул" - в категорията за комедия или мюзикъл, също хвърли наблюдателите в недоумение.

Разграничаването между драма и комедия или мюзикъл в категорията за най-добър филм винаги дава възможност сякаш от нищото да "изскачат" претенденти за отличията "Златен глобус". Точно такива според анализаторите са повечето от актьорските номинации в категорията за комедия или мюзикъл. Освен Райън Рейнолдс за "Дедпул", номинации за най-добър актьор в комедия или мюзикъл неочаквано получиха Колин Фарел за "Омарът" и Джона Хил за "В голямата игра".

Провалът на "Мис Слоун" в бокс-офиса и по-скоро хладните отзиви на критиката не попречиха от Асоциацията на чуждестранната преса в Холивуд да номинират изпълнителката на главната роля Джесика Частейн. Частейн изглежда вече има абонамент за наградите "Златен глобус". От 2012 г. актрисата е номинирана четири пъти за отличията и е печелила веднъж - за ролята си във "Враг номер едно".
Неочаквано повече актьорски номинации от всеки друг филм получи комедията "Флорънс" - за Мерил Стрийп, Хю Грант и Саймън Хелбърг.

Въпреки масовото очакване Майкъл Шанън да бъде номиниран за най-добър актьор в поддържаща роля за психологическия трилър "Нощни животни", мястото му беше заето от Арън Тейлър-Джонсън с изпълнението му в същия филм.

Номинациите за наградите на Асоциацията на чуждестранната преса в Холивуд се оказаха поредното потвърждение, че съдбата на жените режисьори в Меката на киното е точно толкова незавидна, колкото показват статистиките. В тазгодишните номинации и в двете категории за най-добър филм, както и в режисьорската, липсва женско присъствие.

Особено осезаемо е отсъствието от надпреварата на получилите ласкави отзиви от критиката Андреа Арнолд за "Американски мед" и Мира Наир за "Кралицата на Катве". Отчасти възмездие дамите получават в категориите за най-добър чуждоезичен филм с номинациите на лентите "Тони Ердман" на германката Марен Аде и "Божествените" на французойката Уда Бенямина.

Голяма изненада поднесоха номинациите и в категорията за най-добра анимация. Сред претендентите не попадна анимационната продукция "Търсенето на Дори" на "Пиксар". Продължението на "Търсенето на Немо" очарова критиката и отбеляза огромен касов успех, прехвърляйки границата от един милиард долара в международния бокс-офис. Противно на очакванията вместо "Търсенето на Дори" сред номинираните анимации се намести слабо познатата продукция "Животът ми като Тиквичка".

В телевизионните категории голямата изненада се оказа пълното пренебрежение на Асоциацията на чуждестранната преса в Холивуд към един от най-гледаните сериали - хип-хоп драмата "Империя".

Завръщането на звездата от култовата поредица "Сексът и градът" Сара Джесика Паркър в телевизията с "Развод" накара ограничен брой критици да се разсмеят. Въпреки това Паркър получи номинация за най-добра актриса в телевизионна комедия.

След четири сезона на поредицата Асоциацията на чуждестранната преса в Холивуд най-после реши да обърне внимание на изпълнителите на главните роли в шпионския сериал "Американците" Матю Рис и Кери Ръсел, удостоявайки ги с номинации.

Наградите "Златен глобус" ще бъдат раздадени за 74-и път на 8 януари 2017 г. на церемония в Бевърли хилс. Водещ на шоуто ще бъде комикът Джими Фалън.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


0
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари