9-те филма, които ще се борят за "Оскар"

Списъкът в категория "Чуждоезичен филм" е готов
16 дек 2016 13:44, Петя Славова
0
9-те филма, които ще се борят за "Оскар"
Снимка: архив, Reuters

Продукции на режисьорите Андрей Кончаловски, Ксавие Долан и Асгар Фархади попаднаха в краткия списък с претендентите за спечелване на "Оскар" за най-добър чуждоезичен филм, съобщиха ТАСС и Франс прес.

Сред 9-те филма в краткия списък е отличеният с Голямата награда в Кан "Това е само краят на света" на канадеца Ксавие Долан. Филмът с участието на Натали Бай, Венсан Касел и Марион Котияр ще е в надпревара с "Търговският пътник" на иранеца Асгар Фархади и "Рай" на Андрей Кончаловски.

Руският филм с участието на Юлия Висоцкая, Виктор Сухоруков, Кристиан Клаус, Филип Дюкен и Петер Курт донесе на Кончаловски награда "Сребърен лъв" за режисура на кинофестивала във Венеция, пише БТА.

В краткия списък са също френско-швейцарската копродукция "Животът ми като тиквичка" на режисьора Клод Барас, която представя Швейцария, шведският филм "Човек на име Уве" на Ханес Холм, норвежкият "Изборът на краля" на Ерик Попе, датската историческа драма "Моя земя" на Мартин Зандвлит, германският филм "Тони Ердман" на Марен Аде и австралийският "Тана" на Мартин Бътлър и Бентли Дийн.

Номинациите за наградите "Оскар" ще бъдат оповестени на 24 януари следващата година. Церемонията по връчването на престижните статуетки ще се състои в Лос Анджелис на 26 февруари.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


0
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари