Берлинале разкри някои от филмите в конкурса

Пол Верховен ще председателства журито
16 дек 2016 14:22, Петя Славова
0
Берлинале разкри някои от филмите в конкурса
Пол Верховен ще е председател на журито. Снимка: архив, Reuters

Организаторите на Берлинале разкриха първите 10 филма в конкурсната му програма, които ще бъдат показани през февруари следващата година, съобщи ДПА.

По червения килим на феста ще минат редица знаменитости, сред които Кристин Скот Томас, Ричард Гиър, Пенелопе Крус и Стив Куган.

Сред претендентите за награди са нови филми на известни режисьори, като финландеца Аки Каурисмеки, американеца Орън Мувърман и британката Сали Потър.

В списъка с кандидатите за топ отличието - "Златната мечка" за най-добър филм, преобладават европейски продукции - от Белгия, Дания, Франция, Португалия, но са включени също филми от Ливан, Чили и Сенегал.
Основан през 1951 година, международният кинофестивал в Берлин е сред най-престижните, редом с тези в Кан и Венеция.

67-ото Берлинале се вдъхновява от по-ранен период, когато фестът бе отъждествяван с великолепие в киното в Централна Европа, като в официалната селекция са попаднали филми от Словакия, Чехия, Унгария, Полша и Румъния.

Сред тях са "Ана, моя любов" на Калин Петер Нетцер. Във филма се говори за двойка, която се бори с психично заболяване. Румъния се превърна в сериозен кандидат за филмови отличия през последното десетилетие, след като лентата "4 месеца, 3 седмици и 2 дни" на Кристиан Мунджиу спечели "Златната палма" в Кан през 2007 г. Друг филм на Нетцер - "Позиция на дете", посветен на корупцията в посткомунистическа Румъния, бе отличен със "Златната мечка" преди три години.

Оповестените 10 филма са около половината от лентите, които обикновено се прожектират в рамките на конкурсната програма на Берлинале.

Режисьорът ветеран Пол Верховен, заснел филмите "Робокоп", "Зов за завръщане" и "Първичен инстинкт", ще председателства журито, пише БТА.

67-годишният Ричалд Гиър партнира на Стив Куган, Лора Лини и Ребека Хол в трилъра "Вечерята" на Орън Мувърман. Във филма се говори за родители, които обмислят какво да направят след извършено от децата им престъпление. Кристин Скот Томас, Патриша Кларксън и Килиън Мърфи са звезди във филма "The Party" на Сали Потър.

Пет години след като филмът му "Хавър" събра ласкави отзиви в Кан, Аки Каурисмеки представя лента за бежанци, озаглавена "Другата страна на надеждата". Пенелопе Крус пък ще представи филма "Кралицата на Испания" на родения в Мадрид режисьор Фернандо Труеба. В рамките на конкурсната програма е и световната премиера на документален филм на режисьора Андрес Файел за германския художник Йозеф Бойс.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


0
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари