Отличеният в Кан "Кучета" на тазгодишния СФФ

Филмът на Богдан Мирика идва на 21-ото издание
10 яну 2017 18:00, Петя Славова
0
Отличеният в Кан "Кучета" на тазгодишния СФФ
Снимка: София Филм Фест

Филмът на Богдан Мирика "Кучета" ще бъде част от тазгодишния 21-и София Филм Фест. Продукцията бе представена в конкурсната програма "Особен поглед" като "обещаващ дебют, който умело смесва криминалния жанр с елементи от уестърна, представяйки конфликти в съвременна Румъния". Сред продуцентите на филма е и Стефан Командарев, който споделя: "Зачетох синопсиса и историята за уестърн, който се случва в румънската Добруджа, възбуди интереса ми. По принцип се търсят специфични истории от една държава, които обаче да срещат разбиране по цял свят. Трябва да вълнуват хора от различни култури. "Кучета" е заснет по един мексикански начин, но историята си е наша, абсолютно може да се случи и в България."

Богдан Мирика е редактор, писател и копирайтър, който започва режисьорската си кариера през 2011 година с късометражния филм "Bora, Bora", отличен с наградата на журито на Европейския филмов фестивал в Анже. Пълнометражният му дебют "Кучета" е носител и на голямата награда на международния фестивал в Клуж, Трансилвания, отличия от Сараево, Стокхолм, с номинация за Европейско откритие на годината от ЕФА 2016.

Филмът е разказ за продажната човешка същност, а главните герои водят вътрешна война със себе си. Един млад румънец се връща в селото на дядо си, когото е наследил. Твърдо решен да продаде големия и пуст имот, той е предупреден, че дядо му е бил местен криминален бос и хората му няма да се откажат от земята, на която развиват контрабанден бизнес.

"Имах някакво чувство, спомени от детството ми на село в Румъния, които винаги съм носил у себе си, - разказва Богдан Мирика. - Понякога в летните нощи бях свидетел на жестоки спречквания между местните жители. Те използваха различни импровизирани оръжия от верига за колело до дъски или оси.

Това, което ме озадачи не беше самото насилие, а че се възприемаше като нещо нормално. Тези момчета не се нуждаеха от причина да се сбият, а просто искаха да видят кой от тях ще победи. В цялата тази свирепост и липса на морал имаше нещо наследствено. И точно за това разказвам в "Кучета".
 


0
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари