Тайната на бъдещето в "Книгата на чаения майстор"

Финландският роман излиза на книжния пазар и у нас
17 яну 2017 13:00, Петя Славова
0
Тайната на бъдещето в "Книгата на чаения майстор"
Снимка: ИК "Персей"

В един свят без памет едно момиче трябва да опази тайната и надеждата за бъдещето. Занимателната история е разказана в романа на Еми Итеранта "Книгата на чаения майстор".

Финландският роман има успех в много страни и за четири години е преведн на 21 езика, а вече идва и у нас в превод на Росица Цветанова.

Книгата рисува бъдеще, което изглежда опасно възможно, а може би вече сме свидетели и на неговото начало… Защото: "Тайните ни дълбаят така, както водата дълбае камъка".

Питейната вода по света е оскъдна. Земята е минала през нечувана катастрофа, предизвикана може би от глобалното затопляне или войните за нефтените находища и изменила географията и световния политически ред.

В това "настояще", където настоящата ни действителност с нейните ресурси и технологии е "предходна" и непозната, умишлено прикривана,  новото общество оцелява с минимални количества вода, разпределени по квота от управляващия диктаторски военен режим.

Младата Нория е последната представителка на своя род. Както повелява традицията, тя се обучава за чаен майстор, водена от своя баща в дебрите на загадъчното и луксозно изкуство на чаената церемония.

"Книгата на чаения майстор" е всъщност книга за пазенето на тайни, разтягането на границите им и неизбежната им загуба, както и за съхраняването на традиции от един на пръв поглед съвършен, но загубен свят. Това е една от запомнящите се съвременни дистопии.

Авторката, Еми Итеранта започва да пише този свой първи роман по време на докторантурата си в университета на Кент, Великобритания. Създава го в две версии – на родния си фински език и на английски (със заглавие Memory of Water).

През 2012 г. излиза във Финландия, след като спечелва конкурс за фентъзи и научнофантастичен роман. Пожънва изключителен успех и печели две големи награди (Kalevi Jäntti и Nuori Aleksis). Английската версия на романа – "Паметта на водата", е публикувана от издателския гигант Harper Collins през 2014 г. в САЩ, Великобритания и Австралия.

Успехът й носи номинации за наградите за научнофантастична литература "Филип К. Дик", "Артър Кларк" и "Голдън Тентакъл". Сега Еми Итеранта живее в Кентърбъри (Великобритания).

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


0
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари