Изкушенията в затънтената провинция с "Мадам Бовари"

Филмът – тази вечер по телевизия Bulgaria ON AIR
20 яну 2017 14:14, Петя Славова
0
Изкушенията в затънтената провинция с "Мадам Бовари"
Снимка: Bulgaria ON AIR

Първият и най-известен роман на Гюстав Флобер екранизира Клод Шаброл в едноименния филм "Мадам Бовари". Сюжетът проследява баналното всекидневие в затънтена провинция.

Ема Бовари (Изабел Юпер) притежава авантюристичен дух, затворен в семейното всекидневие и бит. Героинята е съпруга на доктор, водещ монотонен живот, но скуката я кара да се отдаде на изкушения.

Тя се впуска в рисковани любовни авантюри с местен земевладелец и студент по право. Но на пръв поглед безобидните авантюри излизат извън контрол и Ема трябва да бъде по-решителна от всякога.

"Мадам Бовари" получава номинация за най-добър чуждестранен филм на наградите "Златен глобус" и номинация за "Оскар", а Московския филмов фестивал дава награда за най-добра женска роля на Изабел Юпер.

Романът на Флобер става особено известен с впечатляващите детайли и максимална обективност, с която авторът описва епохата на Романтизма. Преди Шаброл на екрана историята е била претворявана от Жан Реноар, Герхард Лампрехт, Винсън Минели. У нас Емил Цанев също я описа с филма "Мадам Бовари от Сливен".

Гледайте продукцията на Шаброл във времето за кино класика по телевизия Bulgaria ON AIR на 20 януари от 22:10 часа.


0
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари