"Сляпата Вайша" проби: Българска следа на 89-ите Оскари

Мерил Стрийп и Изабел Юпер ще се борят за статуетката
Обновена: 24 яну 2017 16:42 | 24 яну 2017 16:42, Петя Славова
10
"Сляпата Вайша" проби: Българска следа на 89-ите Оскари
Снимка: архив, Reuters

За най-престижната киностатуетка в света ще се бори и българин – Теодор Ушев е номиниран за филма си "Сляпата Вайша" по разказа на Георги Господинов.

Филмът е номиниран в категорията "Късометражни анимационни филми".

Мюзикълът "La La Land" води с 14 номинации за наградите "Оскар". Колко точно ще вземе, ще стане ясно на 26 февруари, когато ще се състои 89-ата церемония.

Продукцията изравни досегашния рекорд на "Титаник" и "Всичко за Ева", предадоха световните информационни агенции.

Музикалната лента, режисирана от Деймиън Шазел, ще се съревновава за отличието в топ категорията за най-добър филм заедно с "Лунна светлина", "Първи контакт", "Манчестър до морето", "На всяка цена", "Лъв", "Огради" ("Fences"), "Скрити числа" и "Възражение по съвест".

Звездното събитие ще събере куп знаменитости в театър "Долби" в Лос Анджелис, а водещ на шоуто ще бъде комикът Джими Кимел.

Мерил Стрийп и Изабел Юпер са сред номинираните за "Оскар" в категорията за най-добра актриса, предадоха Ройтерс и ТАСС.

Стрийп е с номинация за ролята си във "Флорънс", а Юпер за изпълнението си във филма "Тя". Останалите претендентки за приза за най-добра актриса са Ема Стоун за "La La Land", Рут Нега за "Лавинг" и Натали Портман за "Джаки".

В категорията за най-добър актьор е номиниран  Дензъл Уошингтън. Той е с номинация за ролята си във филма "Огради" ("Fences"), на който е и режисьор. Останалите претенденти за приза от тази категория са Кейси Афлек за "Манчестър до морето", Райън Гослинг за "La La Land", Андрю Гарфийлд за "Възражение по съвест" и Виго Мортенсен за "Капитан Фантастик".

Сред звездите, които ще се състезават за най-добър актьор в поддържаща роля са Махершала Али и Джеф Бриджис. Али е номиниран за ролята си в "Лунна светлина", а Бриджис за изпълнението си в "На всяка цена".

Останалите претенденти за приза за най-добър актьор в поддържаща роля са Лукас Хеджис за "Манчестър до морето", Дев Пател за "Лъв" и Майкъл Шанън за "Хищници в мрака".

Продукции от Дания, Швеция, Иран, Австралия и Германия са номинирани за "Оскар" за най-добър чуждоезичен филм, предаде Асошиейтед прес.

С номинации в категорията са "Моя земя" (Дания), "Човек на име Уве" (Швеция), "Търговският пътник" (Иран), "Тана" (Австралия) и "Тони Ердман" (Германия)

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


10
Още по темата: номинацииоскар
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
4
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Толкова скапан и труден за четене стил рядки се среща
3
2
 
11
 
! Отговори
Оногондур преди 7 години
И точно три реда са написани в статията,свързани със самото заглавие.Редакцията,не можахте ли да разкажете кой е Т. Ушев, какъв е неговият творчески път,нещо повече за самото филмче също така да бяхте споменали?Пожелавам успех на българският претендент.
2
4
 
6
 
! Отговори
Веселина преди 7 години
До АнонименЧе какво й е лошо на фамилията?!
1
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Браво Теди!