"Оскар"-опомазани и пренебрегнати

Изненади и очаквани номинации на наградите
25 яну 2017 10:20, Петя Славова
9
"Оскар"-опомазани и пренебрегнати
Снимка: архив, Reuters

След скандала с изцяло белите награди "Оскар", съпътствал предишните две церемонии за най-престижните киноотличия, тазгодишните номинации бяха очаквани като своебразен тест, който ще покаже дали Академията за кинематографично изкуство е поела в обещаната посока към подобряване на разнообразието.

За разлика от 2015 и 2016 г., когато 20-те номинации в актьорските категории бяха изцяло бели, тази година в тях ще се съревновават седем цветнокожи изпълнители, съобщават световните агенции.

И все пак като че ли има звезди, които са абонирани за номинациите. Сред тях е Мерил Стрийп, която се включва в надпреварата за 20-и път.

Актрисата  се съревновава в категорията за главна женска роля с превъплъщението си в лентата "Флорънс".

В досегашната си кариера Мерил Стрийп е печелила "Оскар" три пъти - за най-добра актриса в поддържаща роля за "Крамър срещу Крамър" и за най-добра актриса за "Изборът на Софи" и "Желязната лейди".

Така холивудската звезда подобри собствения си рекорд за най-номиран изпълнител в историята на наградите "Оскар".

Сред предишните носители на "Оскар", които намериха място сред тазгодишните претенденти, са Дензъл Уошингън за "Огради" ("Fences) и Джеф Бриджис за "На всяка цена".

Тук бе и Мел Гибсън, който чул новината за неочакваната си номинация за "Оскар" с новородения си син на ръце, предаде Асошиейтед прес.

Последните няколко дни се оказаха особено щастливи за Гибсън - в петък младата му приятелка го дари с девето дете, а днес доскорошният холивудски "парий" научи, че е номиниран в категорията за най-добър режисьор за военната си драма "Възражение по съвест". Номинацията му беше отчетена като една от големите изненади при обявяването на претендентите за наградите "Оскар".

Още по темата

"Едва ли нещо може да бъде по-вълнуващо от това да слушам оповестяването на номинациите, докато държа новородения си син", сподели актьорът и режисьор.

Мел Гибсън масово беше смятан за "парий" в Холивуд, след като през 2006 г. при ареста си за шофиране в нетрезво състояние "избълва" антисемитска тирада.

Скандалното поведение на актьора и режисьор, който впоследствие имаше и сериозни проблеми с бившата си приятелка Оксана Григориева, често беше осмивано от комиците. Гибсън вече е носител на това отличие с филма си "Смело сърце" през 1995 г.

Не липсваха и пренебрегнати. Въпреки че фантастиката "Първи контакт" получи осем номинации за "Оскар", изпълнителката на главната роля Ейми Адамс остава извън надпреварата за отличието за най-добра актриса. Адамс има в актива си пет номинации за най-престижните киноотличия.

Сред претендентките не попадна и Анет Бенинг за изпълнението й в "Жените на 20-и век".

Двукратният носител на "Оскар" Том Ханкс, смятан за един от любимците на американската киноакадемия, също не намери място сред претендентите с ролята си в "Съли: Чудото на Хъдсън".

Академията за кинематографично изкуство и наука пренебрегна и "Мълчание" на Мартин Скорсезе - проект, чието осъществяване е отнело 28 години. Филмът получи само една номинация в техническите категории - за монтаж на звукови ефекти.

За сметка на останалите извън надпреварата, седем актьори получиха първите си номинации за "Оскар". Сред тях са Андрю Гарфийлд за "Възражение по съвест" и Рут Нега за "Лавинг".

Сред претендентите за актьорски призове са афроамериканците Дензъл Уошингтън, Рут Нега, Махершала Али, Вайола Дейвис, Наоми Харис и Октейвия Спенсър, и индиецът Дев Пател.

За първи път във всяка една от четирите актьорски категории - за главни и поддържащи роли, в една и съща година са номинирани чернокожи актьор и актриса, пише БТА.

Извън актьорските категории афроамериканецът Бари Дженкинс получи номинация за най-добър режисьор за "Лунна светлина", а "13-ата" на режисьорката Ава Дюверней ще се съревновава в категорията за най-добър документален филм.

Наблюдателите се питаха дали след успешното си представяне в наградния сезон "Дедпул" ще стане първата комиксова лента, получила номинация за "Оскар" в топ категорията за най-добър филм. Касовата продукция, събрала над 363 милиона долара от продажбата на билети в Северна Америка, остана извън надпреварата.

Отчитайки, че "La La Land" и "Първи контакт", които получиха номинации за най-добър филм, все още са на прага на 100-те милиона долара в домашния бокс-офис, тазгодишният подбор е сред най-скромните във финансово отношение.

Наградите "Оскар" ще бъдат раздадени за 89-и път на 26 февруари на церемония в театър "Долби" в Лос Анджелис. Водещ на шоуто ще бъде комикът Джими Кимел.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


9
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
6
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
скоро ще се вдигнат на протест,че и самите фигурки не са черни
5
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
" Цвик ще ям, но не ме карайте да гледам "Оскар"-опомазани филми.
4
0
 
8
 
! Отговори
Критик преди 7 години
Предлагам цветнокожите да си направят алтернативна филмова асоциация и да си организират "Цветнокожи оскари" И там да си номинират и награждават САМО цветнокожи...дръпнати, черни и т.н. Никой не ги спира!
3
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Какво по дяволите значи думата "опомазани"? Списвачите в тоя сайт говорят ли изобщо български? Потресаващо. А иначе как може Ейми Адамс да не получи номинация за толкова тежка роля, която тя пресъздава прекрасно? Възмутена съм. Или щях да бъда, ако ми пукаше. От всичките изборени филми съм гледала само Контакт. Останалите просто не ми се сториха интересни. И жалко за Дедпул. Реално филмът е супер оригинален и забавен и можеха да му дадат поне за ефекти нещо.
2
0
 
14
 
! Отговори
11 преди 7 години
Опомазани??? Афроамериканци??? Тефляци!!!
1
1
 
19
 
! Отговори
popa ot razgrad преди 7 години
Оскар вече не е това, което беше преди 20-30 години...интересът към него спадна, така както и качеството на филмите, и качеството на игра...старото поколение си заминава, а новото е почти напълно компютъризирано...