Теодор Ушев – българинът с номинация за "Оскар"

Всъщност аниматорът не за първи път се бори за златната статуетка
Обновена: 25 яну 2017 09:22 | 25 яну 2017 09:20, Петя Славова
4
Теодор Ушев – българинът с номинация за "Оскар"
Снимка: Бояна арт, Facebook

При обявяването на номинациите за "Оскар" стана ясно, че и българският аниматор Теодор Ушев се включва в надпреварата за златната статуетка в категорията късометражна анимация. Неговият филм "Сляпата Вайша" е сред петте номинирани.

Продукцията имаше премиера на един от най-престижните кинофестивали – Берлинале през февруари миналата година, където участва в състезателната програма.

Историята е по едноименен разказ на българския писател Георги Господинов от сборника "И други истории".

Шестминутната анимация разказва за Вайша - момиче, обречено цял живот да остане незрящо за настоящето, раздвоена между миналото, в което гледа с едното си око, и бъдещето, видимо за нея с другото.

Всъщност, зад проекта стои френската телевизия АРТЕ, която се свързва в края на 2014 г. с Ушев с предложение да продуцира филма.

"Сляпата Вайша" е един от първите филми в света с добавена реалност, съобщи аниматорът. Сега се завършва и версия на анимацията, в която се използва новаторската технология окулус рифт /Oculus Rift/, набираща все по-голяма популярност. Тя позволява проектирането на образите да се осъществява не само върху екрана, а и навсякъде около зрителя с помощта на стереоскопични очила окулус рифт, което прави възможно той да вижда и допълнителна, компютърно симулирана реалност или среда около себе си.

Всъщност Ушев не за първи път участва в "Оскар"-овата надпревара. През 2010 г. анимацията му "Дневниците на Липсет" бе канадското предложение за престижното отличие. След три номинации за Канадските филмови награди, през 2011 г. печели златната статуетка "Джини". "Глория Виктория" беше номиниран в челната десетка на "Оскар - 2014" . Последният му музикален филм Sonambulo /2015/ е показан на над 90 фестивала.

Теодор Ушев е роден през 1968 г. в Кюстендил, но от 1999 г. живее в Монреал, Канада. Работи за NFB. Носител е на над 120 престижни международни награди през последните 10 години за филмите си "Tower Bawer", "Drux Flux", "Човекът, който чакаше" - по текст на Кафка, музикалния "Демони".

Теодор Ушев преподава и води майсторски класове в над 20 университети и фестивали по света. През май 2014 г. в Канада излиза книгата "Тъмното огледало", посветена на аниматора.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


4
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
4
4
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Не ми харесва тази анимация. То все едно е правена през 1950. В 21 век е гадно да се гледа анимация която не е правена на компютър.
3
5
 
4
 
! Отговори
123 преди 7 години
s tazi dobre se podmazvate na masonite ili vie samite ste takivi
2
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Фокусирате, оцветявате кошмари.Чувате това, което не се вижда.Успех, въпреки че от написаното боли.
1
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Много хубава новина!!!Имахме преди десетилетия анимация с много награди. Разбиха я! Ето някой, който не се е отказал от професията си, намерил е пътят, без да се е обезличил!Това е успех и на Георги Господинов. Търсен български автор в Европа.