Агнешка Холанд – сред наградените на СФФ

Прочутата режисьорка с отличие за принос към киното
Обновена: 9 фев 2017 12:05 | 9 фев 2017 12:05, Петя Славова
2
Агнешка Холанд – сред наградените на СФФ
Снимка: София Филм Фест

Най-новият филм на Агнешка Холанд - "Следи" ще представи лично режисьорката на София Филм Фест. Продукцията идва у нас непосредствено след премиерата му в основния конкурс на Берлинале (9-19 февруари 2017).

Филмът е създаден по бестселъра на най-четената, превеждана и награждавана съвременна полска писателка Олга Токарчук "Карай плуга си през костите на мъртвите”.

Главната героиня в него е пенсиониран инженер, астролог и вегетарианка, живееща в живописно селце в Судетите. В една снежна зимна нощ тя се натъква на трупа на съседа си бракониер – смъртта му е обвита в мистерия, защото единствените видими следи около дома му са от копита на сърна. Нима е възможно дивите животни да си отмъщават?...

"Филмът лесно може да получи и друго заглавие: "Няма място за старите жени”, казва Агнешка Холанд. – Светът, в който живеем, и Полша, където филмът е сниман, се превърнаха в такова място... Разказвам една история за реалността в съвременна Полша, 25 години след падането на комунизма.

Филмът е смесица от жанрове: психологическа драма за унизени хора и животни; увлекателна криминална история; феминистко изследване на ситуацията от възрастна жена, която се бори за ценностите си в съвременното полско общество. Главната героиня е честна, щедра, проницателна, но и луда. Упорита е и е изпълнена с негодувание. Тя ни повежда на пътешествие към една земя, чиято природа може да спре дъха с красотата си, но е и пълна с кал, корупция, жестокост и човешка глупост.”

Агнешка Холанд е родена на 28 ноември 1948 година във Варшава. Завършва кинорежисура в прочутата филмова академия FAMU в Прага. Кариерата ù в киното започва с асистент-режисьорска позиция при Кшищоф Зануси; впоследствие Анджей Вайда става неин ментор. Холанд пише няколко сценария заедно с Вайда, които той заснема – „Без упойка” (1978), „Дантон” (1983), „Корчак”(1990).

Нейните режисьорски творби се приемат с овации от публиката и специалистите на най-престижните международни филмови форуми – награда на ФИПРЕССИ за „Провинциални актьори” през 1978 в Кан, номинация за „Златна мечка” за „Треска.

Историята на един снаряд” през 1981 в Берлин, номинация за „Златен лъв” за „Джули си отива у дома” през 2002 във Венеция. „Горчива реколта” е номиниран за „Оскар” за най-добър чуждоезичен филм 1986, а "Партитурите на Бетовен” с Ед Харис е обявен за най-добър филм в Сан Себастиан през 2006 година.

Агнешка Холанд е номинирана за „Оскар” за сценария си на „Европа, Европа” (1990), както и за "Златен глобус” за най-добър чуждоезичен филм "В мрака” (2012) – "сериозен, епичен филм, далеч от обичайните развлечения”, според „The Wall Street Journal”.

От 2014 година Агнешка Холанд е председател на борда на Европейската филмова академия, който ще гостува на 21-вото издание на София Филм Фест. Тя ще получи и награда за принос към изкуството на киното.


2
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
1
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Агнешка Пържола