Когато киното не отива при планината, планината...

Френски филми за скиори, водачи и природата
Обновена: 9 фев 2017 13:30 | 9 фев 2017 13:10, Петя Славова
0
Когато киното не отива при планината, планината...
Снимка: Френски институт

Тези, които обичат планината, могат да се срещнат с нея на 23 и 24 февруари в Дом на киното. Тогава там ще се проведат вечери на френското планинарско кино с гост - режисьора Жил Шапаз.

За тези дни ще бъдат прожектирани 6 филма, посветени на вертикалната красота на Алпите и вълнуващата професия на планинския водач.

Специално за събитието от Франция ще пристигне уважаваният журналист и кинематограф Жил Шапаз, автор на множество заглавия от света на френскоезичното планинарско кино.

Един от филмите, които ще видим на 23-ти е "Гидове и съдружие“ на Шапаз, запознаващ ни с историята и голямата традиция в планинското водене в Алпите, както и с някои скрити страни на тази професия, която продължава да бъде обаятелна и днес.

Втората френска планинарска вечер ще представи трима изключителни таланта със своя следа в историята на планините – Lionel Terray в "Пътят Тере“ , Jean Marc Boivin в "Екстремно ваш“  – човекът "премиера“ както е бил наричан навремето с постижения, които и днес респектират в екстремните ски, катерене съчетано с летене с паралплан или скок с бейзджъмп.

Ще се прожектира и за Dominique Perret в “Линии по склона“, определен за най-добрия екстремен скиор на XX век, който продължава да търси своята най-красива линия по девствените неспускани склонове на света – от Узбекистан и Качкар, през Аляска, Британска Колумбия, Норвегия до Швейцария и индийските Хималаи.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


0
Още по темата: планинаскиори
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари