От скици на бандити до живопис – изкуството на бивш полицай

Атанас Маринчешки разказва за пътя от криминалната полиция до изложбите
14 фев 2017 17:15,
1
От скици на бандити до живопис – изкуството на бивш полицай
Снимка: bgonair.bg

Атанас Маринчешки има редица изложби зад гърба си, а изкуството е в кръвта му още от дете. Започва със сюрреализъм и стига до живопис. Преди да се отдаде изцяло на изкуството обаче Маринчешки лови престъпници с лист хартия и молив. Днес бившият полицай си спомня годините, в които е рисувал скици на престъпници в криминалната полиция в Пловдив.

"В онези години се наричаха словесни портрети, които са познати в криминалистиката. Направих първия си портрет някъде 87-ма година. Аз всичко правех на ръка, правех нещо като картотека от различни образи и физиономии, които събирах като снимков материал", разказа пред Bulgaria ON AIR Атанас Маринчешки.

И така до 92-ра година Атанас посвещава живота си на търсенето на престъпници.

"При криминален случай работех дълго време с очевидец. Показвайки различните фотографии, правиш един сглобен образ. Те са помогнали за разкриването на много такива престъпления", допълни Маринчешки.

Но днес моливите и тушовете остават в историята. На дневен ред за Атанас са четката и маслените бои. А пътят от полицията до истинското изкуство е осеян с много труд и воля.

"Не са съпоставими нещата, съвсем различни са. През онези години нещата, които съм правил, са били чисто графични, докато живописта, която правя в момента, е доста по-сложна. Моят начин на рисуване е много трудоемък, аз не рисувам много картини на година, а около 20-30", обясни той.

И ако в началото Атанас залага на сюрреализма, то днес се е посветил на природата. И въпреки че обича професията си, признава че в наши дни ценителите на изкуството стават все по-тесен кръг.

"При тая тотална чалга култура да им показваш едни сюрреалистични картини? Няма кой да ги приеме и няма кой да ги разбере", заключи той.

Въпреки това Атанас не съжалява, че е загърбил МВР и се е отдал на изкуството.

"Изгубих няколко години, работейки в държавните структури, но пък впоследствие нещата си дойдоха на мястото и продължавам по пътя си".

Вижте повече в репортажа на Михаела Карабельова и оператора Цветан Атанасов:

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


1
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари