Наградени на Берлинале филми идват на София Филм Фест

Продукциите на Агнешка Холанд и Каурисмаки са със "Сребърни мечки"
20 фев 2017 10:35, Петя Славова
1
Наградени на Берлинале филми идват на София Филм Фест
Агнешка Холанд със "Сребърна мечка". Снимка: София Филм Фест

 Премиерата на "Другата страна на надеждата", най-новия филм на Аки Каурисмаки, беше на 67-ото издание на Берлинале. На официална церемония баха раздадени наградите на фестивала и легендарният финландски майстор получи "Сребърна мечка" за своята режисьорска работа.

"Другата страна на надеждата" е втори от замислената трилогия филми, посветени на пристанищни градове, която Каурисмаки започва през 2011 година с "Хавър". Историята е за един пътуващ търговец, чиито път се пресича с този на сирийски бежанци. Аки Каурисмаки е най-известният съвременен финландски режисьор, добре познат и на българските зрители със своя автентичен авторски стил - той прави филмите си по собствени сценарии и ги продуцира със създадената от него самия компания Sputnik Oy.

Още една "Сребърна мечка" – наградата на името на Алфред Бауер, която се присъжда всяка година на филм, който "отваря нови преспективи пред киноизкуството", беше присъдена за една творба, която публиката в София ще има възможност да види в програмата на 21-вия София Филм Фест - "Следи" на прочутата полска режисьорка Агнешка Холанд.

Тя лично ще представи филма пред българската публика, който е създаден по бестселъра на най-четената, превеждана и награждавана съвременна полска писателка Олга Токарчук "Карай плуга си през костите на мъртвите".

Главната героиня в него е пенсиониран инженер, астролог и вегетарианка, живееща в живописно селце в Судетите. В една снежна зимна нощ тя се натъква на трупа на съседа си бракониер – смъртта му е обвита в мистерия, защото единствените видими следи около дома му са от копита на сърна. Нима е възможно дивите животни да си отмъщават?

На официалната церемония по връчване наградите на 21-вия София Филм Фест Агнешка Холанд ще получи Наградата на София на Столичната община за своя принос към изкуството на киното.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


1
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
1
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Вие сте по клюките. Защо не напишете как се е държал на церемонията "легендарният" режисьор ?