У-лицата: За дългия български път до "Оскар"-а

Петър Митев и Владимир Койлазов разказват за наградата
Обновена: 21 фев 2017 18:21 | 21 фев 2017 18:00, Петя Славова
25

Владимир Койлазов и Петър Митев. Снимка: Булфото

И днес Dnes.bg ще ви срещне с интересни личности в рубриката ни У-лицата. Това са хора, правещи любопитни неща. Хора, на които не им пречат политиците и останалите, за да създадат каквото са си наумили. Лица, които ще срещнем в парка, на улицата. С две думи: Лица от улицата.

Името на Владимир Койлазов затрудни водещия на церемонията, на която се раздават отличията за развитие в киноиндустрията. Събитието се състоя две седмици преди официалното раздаване на "Оскар"-ите в Бевърли Хилс. Но все пак българинът бе отличен в категорията "Научни и инженерни технологии".

Началото

Началото е трудно - преди 15 години, когато колегата му Петър Митев създава фирма за софтуер. Общо служителите са били четирима, а работният ден - с продължение 24 часа.

Днес  тяхната компания е разработила специален софтуер за създаване на реалистично 3D изображение, което е сред най-използваните в киноиндустрията, но и не само. Сред филмите, които са се възползвали от услугите на Митев и Койлазов са "Игра на тронове", "Аватар", "Дедпул", "300" и много други. Сред първите е "Последният самурай", а сред последните "Rogue One: История от Междузвездни войни."

Наградата

Самата награда не се взима случайно. За нея се кандидатства. "Всяка година американската академия за филмови изкуства, която наблюдава всяко звено, занимаващо се с направата на филми, определя области, върху които са сметнали, че има нов напредък, заслужаващ по–внимателно разглеждане, обяснява Митев. - Съответно и всеки, който сметне, че е допринесъл в тази област, може да кандидатства за отличието".

Така правят и те, и заедно с още други фирми, които създават софтуер. След като приключва процеса с предаването на проекта, следва посещение в САЩ, където се презентират проектите. Пътят ги изправя и пред конкретна комисия, където Петър и Владимир отговарят защо трябва да се даде наградата именно на тях. В крайна сметка оценяващите започват истинската си работа. Свързва се с колегите им, с които са работили  отпреди, с техни клиенти, за да разберат по-подробно за самата технология.

Митов уточни, че наградата не се дава за нещо направено през последната една година, а се взима предвид резултата от дълъг и неуморен труд. Също така отличието не се присъжда на точен продукт, а на конкретни хора.

На награждаването Койлазов носи червена розичка. Оказва се, че това не е негова приумица, а част от "етикета" – всеки с награда се закичва с цветето, за да може да бъде разпознат като носител на статуетка и към него да се обръщат журналисти. "Разликата беше и в това, че всеки с такава розичка носеше и усмивка на лицето си.", описва още ситуацията Петър Митев.

И въпреки че наградата е на името на Владимир Койлазов, той отчита, че статуетката е резултат от работата на много хора. "Заслуга имат и клиентите ни, които са ни дали обратна връзка и са ни позволили да вървим напред , обяснява още той. По думите му конкурентите им също са допринесли за успеха, тъй като само с конкуренция човек може да напредва.

Настроение по време на "Оскар"

"За хората в Лос Анджелис нямаше значение от коя страна сме. Самият факт, че сме там бе водещото”, обясни Петър Митев. Той допълни, че по никакъв начин не е усетил различно отношение към тях, а по-скоро е наблюдавал явен знак за равенство: всички са признати и уважават работата на всеки друг от присъстващите.

Що се отнася до самата церемония, тя е минала като на кино през очите на Владимир Койлазов.  Той обясни, че всичко е било добре режисирано. Голяма част от хората вече са се познавали отпреди, покрай работата си. Част от присъстващите са били и от самата комисия. "Церемонията всъщност беше официална вечеря  - раздават се награди, после има почивка за снимки, за размяна на поздрави. Водещите можеха да си прочетат малко по- предварително репликите, но добре.", каза още той и допълни, че това не е място за създаване на приятелства.

Все пак там Петър и Владимир са спокойни, защото узнават още в началото на януари за наградата и с времето успяват да потушат емоциите си. "Ако бяхме разбрали на място, щеше да е доста инфарктно положението", категоричен е Петър. 

За същността на работата им

Успехът им се дължи на това, че с технологията V-Ray на компанията им Chaos Group може  да се пресъздадат различни епохи, лица, битки. Така те и колегите им работят над филма "The Walk: Живот на ръба" на Робърт Земекис, който разказва историята на Филип Пети, който ходи по въже, опънато между Кулите Близнаци на Световния търговски център в Ню Йорк. За да пресъздадат отминалата епоха и Кулите, които вече не съществуват, от екипа на филма използват именно технологията на българите.

Също така Петър и Владимир показаха и как лицето на истински артист, ходещ по въже, е заменено с това на актьора, изпълняващ  главната роля - Джоузеф Гордън-Левит. "Взима се описанието на сградата. Нейната височина, откъде влиза светлина и техният софтуер успява да пресъздаде достоверно копие, както и картина на останалите заобикалящи ги обекти през 70-те години на миналия век.

Също така тяхната техника дава шанс да се пресъздаде една епична битка, която да изглежда достатъчно реалистично, без някой наистина да пострада.

Chaos Group

Фирмата им е изцяло българска със 100 процента българско участие. Започват четирима, а днес екипът се състои от 200 души. Също така Петър Митев и Владимир Койлазов се опитват да накарат хората да останат в България, като организират стажантски образователни програми и правят събития, на които канят известни хора от индустрията.

"Много неща правим, за да задържим хората в България. Най-вече като им покажем, че тук има една съвсем друга среда, реалност, която се случва успоредно на това, което виждаме по улиците. Това са компании като нас, които се развиват и не спират да се усъвършенстват. Това е силно послание към обществото, защото ние не само сме задържали хора, които да работят в България, но също така сме и генерирали много голям бизнес.  Тези 200 човека, които са тук, имат коли, къщи и се занимават с нещо, което помага за развитието на някакъв друг бизнес. Колкото по-успешно се занимаваме с такива продукти, толкова повече ще задържаме и хора в България.", категоричен е Петър Митев.

"Хубавото на нашата работа е, че измислянето на софтуер може да се прави отвсякъде, където човек има достъп до компютър. – допълва и Владимир Койлазов – Реално няма причина да сме някъде другаде, като това можем да си го правим и от България.  Той обясни, че е щастлив и от факта, че много от служителите на фирмата имат възможност да работят и извън страната, но избират да са тук.

И двамата са убедени, че "Оскар"-ът е вдигнал много летвата, а "оттук пътят е само надолу",  шегува се Петър и допълва, че всъщност това е само едно стъпало в тяхното развитие.

"Трябва да влезете в офиса и да видите атмосферата", разказва още той и допълва, че като са разбрали за наградата, от цялата фирма отписали деня като неработен. "Хората не можеха да говорят, сновяха по коридорите и стълбите".

Наясно са, че работата понякога им пречи да имат достатъчно време за близките си, но всеки от тях е намирал баланса си, за да се съхрани.

"В началото бе 24-часов маратон в офиса, вече не сме четирима, а 200. Така може да се фокусираме и върху личния си живот и жените около нас да не страдат много", уточнява Петър Митев.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


25
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
21
0
 
0
 
! Отговори
Жена 2 преди 7 години
До ЖенаИмат предвид приятелките си, които не виждам защо трябва да работят в тяхната фирма. А в самата фирма има жени, както и в много IT фирми, на различни позиции. Но е лесно да се плюе
20
0
 
4
 
! Отговори
t-rex преди 7 години
От сърце се радвам на такива хора! Те са доказателството, че с упорита работа се стига много по-далеч отколкото с връзки.
19
8
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Лош е софтуера, аз не го харесвам!!!
18
5
 
2
 
! Отговори
Х преди 7 години
До ЖенаТи като ставаш, 'що не дойдеш да се пробваш?!
17
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Браво!!!! Чувствам се горд! Дай боже повече такива млади, трудолюбиви, талантливи и почтени хора!
16
8
 
5
 
! Отговори
Жена преди 7 години
Ами от тоя екип от 200 една жена няма ли, та всички в къщи ви чакат? Е да де то жените не стават за такива неща - да готвят там, къде с компютър ще работят! Язък...
15
0
 
2
 
! Отговори
Станислав преди 7 години
До онбашиятаРазбира се, че ако се занимаваш с 3D(примерно) ти е нужна и математика, но това е специфичен случай.
14
6
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
За хората в Лос Анджелис нямаше значение от коя страна сме. Важното е да си евреин.
13
5
 
1
 
! Отговори
Станимир преди 7 години
До АнонименМатематика не ти трябва за да си добър в програмирането, поне в повечето случаи. А какво точно разбират под "математика" повечето хора си нямам идея. И те сигурно не знаят ама повтарят квото са чули/видяли...
12
0
 
12
 
! Отговори
6 преди 7 години
Това постижение е повод за вдъхновение и желание хората да не се примиряват и да се стремят към по-добро.Успехите на един от нас е самочувствие не само за него, а за това, че при всякакви обстоятелства, човек трябва да се уповава на себе си пълноценно да изживее живота си, да повярва, че винаги може повече.Това значи - вие също можете, ако пожелаете. Това е пример да не се примиряваме с малко. Успяват, защото не им пречат. Не могат. И това ме прави щастлив!
11
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
И аз се спуках от работа, ама успеха ми го няма никакъв. Само с работа никой досега не е успял, явно си требе и акъл.
10
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Това са хора, които здраво са залягали над математиката и информатиката.
9
0
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Браво на момчетата!Много се радвам, когато чета за успехите на интелигентни млади хора:)
8
6
 
1
 
! Отговори
ROM преди 7 години
Не може да е българин!
7
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
бе човекът тук си работи, нали това казва, тук си живее
6
1
 
22
 
! Отговори
Пешо* преди 7 години
Радвам се за човека, но гордост? С какво да се гордея? Какво като е българин? Какво общо имам аз с успеха му?Това е негов къртовски труд, негов акъл, негов талан, негово безсъние и негов успех.Защо се сещаме за българите навън само когато можем да се бием в гърдите с тях? Къде е била България докато е драпал нагоре? И с Григор така правите, и с Пиронкова, и с всеки, който си скъсва гз от бачкане в тишина, а после успеха му се ползва за душевна ч.кия.Защо ли няма толкова успели тук, а са вън
5
1
 
2
 
! Отговори
lara преди 7 години
.....edin ot teh-ti glava imash lli -KOILAZOV PROSLAVI BG !
4
17
 
3
 
! Отговори
Един от там преди 7 години
Оффф наду ми се главата от тези.Евала ама ари вече.
3
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Това през соца никога нямаше да стане.
2
1
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
имаме все повече успехи в киното, в литературата, в спорта, но не и в политиката... защо ли