Рупърт Еверет пристига у нас

Актьорът е сред специалните гости на София Филм Фест
23 фев 2017 18:07, Петя Славова
3
Рупърт Еверет пристига у нас
Снимка: архив, Reuters

Британският актьор Рупърт Еверет ще е сред специалните гости на София Филм Фест. Той заедно с режисьора Хю Хъдсън ( носител на 4 статуетки "Оскар") ще представят филма "Алтамира" в кино Люмиер, съобщи Стефан Китанов.

Филмът проследява живота на Марселино Санс де Саутуола, открил пещерата Алтамира. Към днешна дата, тя е влязла в списъка на ЮНЕСКО за световното културно наследство, но цял живот Саутуола е обвиняван в измама и е трябвало да се изправи срещу подигравките на научната общност и да живее с клеймото на лъжец.

Рупърт Еверет е познат у нас с филми като "Сватбата на най-добрия ми приятел" с Джулия Робъртс, „Влюбеният Шекспир”, "Инспектор Гаджет", а сред последните му участия е „Домът на мис Перигрин за чудати деца”.
Официалното откриване на 21-ото издание на фестивала е с „Белгийският крал” в зала 1 на НДК на 9 март.
Изданието може да се похвали и с голямо българско участие. Филми като "Безбог", "Христо", "Слава" и други.

Сред гостите ще е и един от основоположниците на Новата вълна в румънското кино Кристи Пую, който оглавява Международното жури.

У нас пристига и американският актьор Джон Савидж, който ще представи филми като „Ловецът на елени” и „Коса”. Срещата с него ще е на 11 март.

Легендарната полска майсторка на кинообрази Агнешка Холанд също идва у нас, за да получи Наградата на София на Столичната община.

Още две дами ще бъдат удостоени с престижното отличие на Столична община –легендарната актриса Стоянка Мутафова и майсторът-документалист Адела Пеева.

Световноизвестният режисьор Горан Паскалевич също ще бъде сред гостите на фестивала и ще получи специалната награда на ФИПРЕССИ по случай 90-годишнината на организацията лично от генералния й секретар Клаус Едер.

Сред наградените български актриси ще е и Гинка Станчева, която ще получи Специалната награда на София Филм Фест на 1 март.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


3
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
2
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
А беше красив.
1
4
 
2
 
! Отговори
Пфф преди 7 години
Къв е тоа щепсел бе?