Гинка Станчева с награда в Дом на киното

"Призвание Актриса" с прожекция на 1 март
27 фев 2017 16:07, Петя Славова
3
Гинка Станчева с награда в Дом на киното
Снимка: София Филм Фест

С премиерата на документалния филм за живота и творчеството на голямата българска актриса Гинка Станчева „Призвание Актриса” - на 1 март се открива седмицата с предварителни прожекции от програмата на 21-вия София Филм Фест и на раздела "Български документални премиери".

През 2017 година Гинка Станчева, изиграла в миналото ролите на Жулиета в "Ромео и Жулиета" на сцена и на фаталната жена в "Любимец 13" и "Специалист по всичко", където си партнира с Апостол Карамитев, чества двоен юбилей: навършват се достойните 85 завъртания на Земята около слънцето и 60 от премиерата на филма с нейно участие "Земя" в конкурсната програма на фестивала в Кан – тя е и първата българска звезда, появила се на Кроазет.

Сценарист на филма е кинокритикът, дългогодишен журналист и приятел на Гинка Станчева - Олга Маркова, която тази година също чества личен юбилей. За филма тя обръща внимание, че е създаден без дикторски текст. Всичко е автентичен глас и думи на Гинка и творци от нейното поколение. "Когато искаш да внушиш своя мисъл, дори на актриса от ранга на Гинка, не всичко звучи вярно. От много епизоди се отказахме, именно за да няма никъде накъсване на разказа на лирическия герой. Нашият филм се откроява с правотата, която струи от него – това е съкровената и лична изповед на героинята, според мен, най-достоверният начин за правене на документално кино. А това се върши трудно и рядко", разказва тя.

Създаден от режисьора Валентина Фиданова-Коларова, с идеята да остане в съкровищницата на българската култура за бъдещите поколения – филмът "Призвание Актриса" е и портрет на едно цяло поколение гениални актьори, по-голямата част от класа на проф. Стефан Сърчаджиев - Никола Анастасов, Емилия Радева, Стефан Мавродиев, Хиндо Касимов, Искра Радева, Слава Рачева и други.

С уважение и почит към техния труд, сила и енергия, екипът на Международния филмов фестивал София Филм Фест ще поднесе Специалната награда на фестивала на Гинка Станчева и почетен диплом на Олга Маркова за техния принос в изкуството на киното.

Гинка Станчева е родена е на 15 юни 1932 г. в София. Съкровената й детска мечта е да стане балерина. Когато обаче баща й е убит по време на Втората световна война и майка й остава сама с двете си деца, актрисата трябва избере по-сериозна професия. След много настояване танцът на живота я отвежда във ВИТИЗ, където Гинка Станчева учи в един клас с Татяна Лолова, Григор Вачков, Ицхак Финци, Досьо Досев, Хиндо Касимов. Там среща и нейният Ромео - актьорът Пейчо Пейчев. По-късно двамата влизат в ролите на Ромео и Жулиета на сцената на Благоевградския театър. И макар и не на палци, Гинка Станчева е изиграла всички принцеси и кралици в театъра.

"Днес играя най-хубавата роля – на баба, - усмихва с тя. - Най-важното е да има обич, доброта и разбирателство. Но над всичко стои здравето. Всеки ден си пожелавам да съм здрава, и близките ми също, и всички хора да бъдат здрави до последния час, защото няма по-голямо богатство от това."

Премиерата в София на "Призвание Актриса" и откриването на седмицата с прожекции на 21-вия София Филм Фест е на 1 март в Дома на киното от 18:30 часа.


3
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
1
0
 
3
 
! Отговори
спомени преди 1 година
Гинка и Невена.Израстнахме с техните филми.Също и Емилия(Радева).Но около Невена и Гинка "витаеше" някаква харизма... нещо недоизказано.. и всички искахме да бъдем като тях( или по-скоро като героините им....)
Мир и светлина на душата на Невена+
Здраве и живот за Гинка!( мисля, че Емилия е сред нас... здраве и спокойствие и за нея!)